• 12147閱讀
  • 370回復

雷曼苦主堅持要銀行發還本金 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2008-10-08
引用第44樓迪克2008-10-08 02:05發表的“”:
咁咩人6,7成?咩人一無所有?

http://hk.news.yahoo.com/article/081006/3/8kyt.html
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2008-10-08
銀行本身就一定係賤架喇,仲記得幾年前我阿嫲(當年佢都80幾90歲)俾銀行 tum 左買一個長線基金,要擺成十幾廿年先可以攞返錢果隻(中途攞要 penalty 到飛起)。於是我去銀行度鬧佢鬧到飛起,頂佢呀,80幾歲要人擺十幾廿年,結果銀行死死氣咁俾我幫佢取消左佢,攞返錢唔駛俾 penalty……

我以前搞基金既,都認識一的財顧(IFA),佢地賣既都係公司叫佢地力推既產品(通常都係 commission 收得最多既產品),全部都係著眼係公司既利益,而唔係投資者既利益。所以我從來都勸人一定要自己學理財,千奇唔好相信任何所謂既投資顧問。

至於好多人今次鬧政府監管不力,我又唔係想幫政府講野,不過呢樣野全世界既金融中心都係咁上下,每年有千千百百隻新產品推出,監管得太嚴又會影響金融投資業既發展。

講返今次呢件事,一方面雖然同情班苦主,唔贊同銀行銷售既手法,但係另一方面自己對自己既決定都要負上一定既責任。無知並唔係一個藉口,銀行職員同你講呢個產品風險好低,老實講佢地亦都冇講大話,用任何 historical model 黎計都係低風險,只係今次遇到百年難得一遇既情況,唔係任何 model 可以計算得到。所以今次呢件事,雙方面都要負責,銀行對自己既銷售手法要作出賠償,苦主去買一的自己完全唔理解既產品亦要負責。至於要政府用納稅人既錢去賠償,呢種輸打贏要既講法就十分離譜!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2008-10-08

民建聯昨日舉辦雷曼兄弟申訴晚會,城大管理科學系副教授曾淵滄應邀出席,向在場的二百多名苦主解釋銀行和政府未必了解當中風險,並稱苦主都有責任和「非常倒霉」,立即引起在場苦主強烈不滿,認為學者的講法是維護政府,忽視小市民「一分一毫的血汗錢」。 在申訴晚會上,曾淵滄解釋迷你債券的定義及風險時說,迷你債券原只是售賣給專業投資人士,並非普羅大眾,因此銀行的銷售手法不當,應該為此事負上責任,博得在場二百多名苦主拍掌附和支持。 但瞬間,曾淵滄卻發表「銀行和政府不應負上全責,市民都有責」之言,即時引起大批苦主不滿。曾淵滄說︰「雷曼的產品是非常複雜,政府和銀行未必了解當中的風險,因此政府不是監管不力,而是無能為力;銀行也不是欺騙的騙,只是『蒙查查』,而且你地(苦主)都有錯,應為此事負責任,你地今次真的是倒霉。」 在場的苦主對其言論非常不滿,立即向曾淵滄「擲筆」、「拋紙」,並走到台前指摘曾淵滄,認為其講法是維護政府,漠視小市民的利益。「收聲」、「唔識唔好出聲」和「搞錯」等聲音此起彼落,最後由民建聯副主席劉江華出來「打圓場」,安撫一批苦主的怒火。 曾淵滄面對大批苦主的指罵,最後收回「倒霉」的說法,並集中批評銀行及政府監管不足,應負上全責,要求銀行賠償全部本金。

最初都幾同情呢班苦主,而家愈來愈覺得佢地好野蠻……

人地學者只係講出事實,自己決定買既野當然自己要負上一定責任,呢樣野天公地道……

但係咁樣講都要俾佢地喊打喊殺……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2008-10-08
引用第47樓火鳳凰2008-10-08 04:22發表的“”:
人地學者只係講出事實,自己決定買既野當然自己要負上一定責任,呢樣野天公地道……
.......

呢班所謂苦主,越諗就越唔抵幫,投資不嬲都有風險架啦
離線someone
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2008-10-08
銀行職員呃你頂多係o個間銀行信譽破產
我點諗都唔知關政府咩事囉
好似有親事就一定要政府出黎處理
唔係佢地要o既就鬧攻府無能
報紙話政府卸膊
但我覺得佢地只係講返個問題源頭o係邊到囉

起初無記新聞訪問其中一個苦主話
「我地唔貪心架, 回報率得好少架咋」
淨係想不勞而獲已經貪心啦
到而家仲貪
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2008-10-08
今日睇睇聞,話有個苦主諗住就咁儲錢,點知有個SALES同佢講雷曼有22厘息+無風險...咁就買左....

好心佢LA...咁高息...邊可能無風險...
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2008-10-08
引用第49樓someone2008-10-08 09:05發表的“”:
銀行職員呃你頂多係o個間銀行信譽破產
我點諗都唔知關政府咩事囉
好似有親事就一定要政府出黎處理
唔係佢地要o既就鬧攻府無能
報紙話政府卸膊
.......

回報率低即係有回報LA...即係貪la...
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2008-10-08
貪得無厭...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2008-10-08
引用第52樓雪綸2008-10-08 09:17發表的“”:
貪得無厭... [表情]

最頂唔順係佢地俾銀行職員呃時就乖乖地奉上一百幾十萬.......

而家個學者老實分析話佢地「都有責任和非常倒霉」,佢地就喊打喊殺
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2008-10-08
引用第53樓國球旗2008-10-08 09:22發表的“”:
最頂唔順係佢地俾銀行職員呃時就乖乖地奉上一百幾十萬.......
而家個學者老實分析話佢地「都有責任和非常倒霉」,佢地就喊打喊殺 [表情]

我就黎去遊行話點解私人財務都要政府賠ga喇...
痴線..
第一日d人話遊行我都已經指住佢地黎鬧...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2008-10-08
引用第54樓雪綸2008-10-08 09:31發表的“”:
我就黎去遊行話點解私人財務都要政府賠ga喇... [表情]
痴線..
第一日d人話遊行我都已經指住佢地黎鬧... [表情]

根本成班都係羊生、羊太......
人地起哄鬧,佢地就跟住鬧,人地講咩佢地就做咩.....
好話唔好聽,唔呃佢地呃邊個
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2008-10-08
引用第55樓國球旗2008-10-08 09:38發表的“”:
根本成班都係羊生、羊太......
人地起哄鬧,佢地就跟住鬧,人地講咩佢地就做咩.....
好話唔好聽,唔呃佢地呃邊個 [表情]

佢地蝕錢係幾慘..
不過唔係咁樣老屈gra...
sales...係人都知係靠把口搵食ga啦..
佢係唔同o既company入面都係做哩個角色...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2008-10-08
引用第56樓雪綸2008-10-08 09:40發表的“”:
佢地蝕錢係幾慘..
不過唔係咁樣老屈gra... [表情]
sales...係人都知係靠把口搵食ga啦..
.......

好似頭先海叔話齋......
中左天仙局有得攞番幾成都劏雞還神啦.....
而家仲大貪到攞番晒
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2008-10-08
引用第57樓國球旗2008-10-08 09:45發表的“”:
好似頭先海叔話齋......
中左天仙局有得攞番幾成都劏雞還神啦.....
而家仲大貪到攞番晒 [表情]

咪係!!!
竟然有人話賠..仲要有5成或以上..
真係都算執番個吉啦...
邊有人咁on居...會賠ga..
singapore果d..政府好似係從法律途徑幫佢地追討...
但係追唔追討到又係另一回事...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2008-10-08
引用第47樓火鳳凰2008-10-08 04:22發表的“”:
.......

嘩!岩聽就掌聲如雷,唔岩聲就叫人收聲,話人唔識唔好出識。

曾淵滄唔識???喎,咁佢地連買左咩都唔清唔楚既就好叻啦,識得好多啦!

識得咁多就咪話比人誤導啦!

愈睇得多,愈覺得呢班人唔抵可憐!由得佢地自生自滅啦!既然講到自己大把道理係手,自己岩哂,直情去告銀行,要求賠償啦。點止賠本呀,賠埋息賠埋紅利都仲得啦!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!