• 12229閱讀
  • 370回復

雷曼苦主堅持要銀行發還本金 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2008-10-08
話時話,得個三百幾人,點解會涉及成百幾億咁多既。平均每個人四千幾萬先夠喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2008-10-08
財爺指不為雷曼投資者包底
(明報)10月8日 星期三 08:30
財政司   長曾俊華   表示,一般納稅人不會接受政府為雷曼債券投資者包底。

他指,政府提出由銀行回購雷曼債券的方案,是想投資者在最短時間內取回部分資金,否則按正常程序將需要一段較長的時間。他呼籲投資者要冷靜和理性,又指若投資者不接受,銀行都不會接受。

至於政府應否包底,曾俊華指一般納稅人不會受接受以金帑投資者的損失。

諗都唔好諗呀。要納稅人既錢黎賠比佢地!

根本宜家銀行就係硬食既。政府大石責死蟹。班所謂既苦主仲係咁多野講,銀行真係最開心個個。最好你地企硬唔接受,銀行就唔駛得罪政府。咪由你從正常途徑追究囉。

分分鐘最後羸家係銀行添。
[ 本文被freezefox在2008-10-08 10:13重新編輯 ]

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2008-10-08
金 手 指 : 救 雷 曼 「 苦 主 」 低 Q 能

呢 兩 個 禮 拜 , 孫 柏 文 睇 到 「 雷 曼 投 資 者 輸 錢 事 件 」 事 態 發 展 , 越 睇 越 火 滾 。 由 最 初 民 主 黨 做 show , 畀 買 雷 曼 產 品 投 資 者 一 個 集 體 假 希 望 , 到 今 時 今 日 , 政 府 行 政 機 關 高 調 介 入 , 強 迫 本 地 銀 行 硬 啃 , 要 令 市 民 覺 得 政 府 做 緊 野。

政 府 明 唔 明 白 為 呢 班 為 數 可 能 上 萬 人 , 越 「 做 」 就 會 越 罔 顧 特 區 銀 行 體 制 穩 健 , 越 有 機 會 令 特 區 銀 行 爆 發 集 體 擠 提 潮 , 最 終 危 害 幾 百 萬 個 需 要 穩 健 銀 行 體 制 香 港 人 。 孫 柏 文 已 經 係 特 區 數 一 數 二 , 政 治 思 維 上 最 心 胸 廣 闊 人 , 不 過 今 日 我 都 要 講 句 : 「 曾 蔭 權 係 政 治 家 ? 我 呸 ! 」

資 不 抵 債 隨 時 執 笠
今 時 今 日 金 融 海 嘯 , 係 建 基 於 全 球 債 主 、 存 戶 唔 知 道 銀 行 手 上 資 產 價 值 。 因 為 唔 知 道 資 產 價 值 , 一 旦 被 揭 發 少 過 負 債 , 就 可 以 即 時 執 笠 。 不 過 今 次 呢 個 海 嘯 , 起 碼 知 道 銀 行 負 債 有 幾 多 , 佢 要 上 身 負 責 還 數 有 幾 大 。

不 過 如 果 特 區 政 府 行 政 機 關 , 成 功 令 市 民 覺 得 佢 有 能 力 , 強 迫 本 地 銀 行 為 所 有 之 前 賣 過 金 融 產 品 上 身 , 本 地 銀 行 資 產 負 債 表 就 會 突 然 出 現 超 級 問 號 。 多 都 唔 使 問 , 只 要 有 人 問 政 府 : 「 曾 特 首 , 本 地 銀 行 賣 過 價 值 幾 多 金 融 產 品 ? 本 地 銀 行 一 旦 因 為 你 做 , 被 迫 要 賠 款 , 究 竟 仲 有 冇 本 地 銀 行 唔 係 資 不 抵 債 ? 」

當 有 咁 大 不 明 朗 因 素 , 所 有 本 地 銀 行 債 主 、 存 戶 , 即 時 對 自 己 幫 襯 開 銀 行 出 現 恐 慌 。 大 家 都 唔 使 怕 師 奶 提 款 潮 , 因 為 只 要 有 差 佬 拉 不 誠 實 使 用 電 腦 人 , 傳 媒 唔 報 道 , 就 唔 會 發 生 。

恐 慌 提 款 潮 會 再 現
不 過   當 特 區 銀 行 為 資 金 避 難 所 大 客 戶 , 就 會 即 時 電 子 提 款 潮 , 將 資 金 調 去 外 國 。 政 府 行 政 機 關 , 背 後 究 竟 幫 唔 幫 雷 曼 產 品 投 資 者 係 其 次 , 最 緊 要 係 全 世 界 目 光 下 , 狠 狠 地 宣 佈 : 「 為 追 求 更 高 回 報 , 買 任 何 投 資 產 品 自 己 要 負 上 全 部 責 任 。 如 果 覺 得 被 誤 導 , 就 唔 應 該 請 求 立 法 或 行 政 機 關 幫 手 , 因 為 香 港 有 健 全 反 欺 騙 法 例 , 有 事 就 搵 司 法 制 度 去 爭 取 公 義 。 」 令 本 地 銀 行 債 主 、 存 戶 , 覺 得 本 地 銀 行 唔 上 身 。

好 似 孫 媽 媽 咁 , 呢 幾 年 都 千 辛 萬 苦 用 盡 方 法 , 向 銀 行 職 員 推 銷 說 不 百 萬 市 民 , 今 日 政 府 幫 雷 曼 產 品 投 資 者 , 簡 直 就 係 陷 孫 媽 媽 同 百 萬 市 民 於 不 義 。 為 自 己 政 治 方 便 , 去 摧 毀 銀 行 體 制 穩 健 , 呢 就 係 負 責 任 領 導 咩 ?

from apple
-----------------------------------------------

好o岩~
幫得一樣,就樣樣的產品都要幫~
到時都咪話煩~
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2008-10-08
引用第10樓arsenal2008-10-08 01:01發表的“”:
頭先我聽網台
有苦主講,係推銷過程中,只係得到一張普通既宣傳單張
.......
推銷過程中,只係得到一張普通既宣傳單張....??
如果如此...我一定不會買..@@..
開玩笑哩!! 一張普通的宣傳單張要人家放下全副財產....
1/10也要考慮....
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2008-10-08
引用第60樓freezefox2008-10-08 09:52發表的“”:
話時話,得個三百幾人,點解會涉及成百幾億咁多既。平均每個人四千幾萬先夠喎。

有好多苦主可能冇企出黎
等你地爭到佢地跟著又要...

我老爸有個廠家朋友
剛岩上年執左間廠退休
舊錢就買正左雷曼(貪佢高息~!)
點知收左唔夠一年息就...
依家唔硬出黎見人
因為佢就係知自己都有責任
衰左, 自然地唔敢見人

有句話, 叫"冇咁大隻蛤蜊隨街跳"
銀行唔係善堂, 要賺錢架
迷債入場費低又有高息
有冇咁著數?
回報高自然風險高
電視都有講

呢班"苦主"
當初收高息就袋袋平安
今日有事風險就要銀行受番
我覺得政府甚至唔應該理佢地
[ 本文被victorally在2008-10-08 11:04重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2008-10-08
引用第63樓始希2008-10-08 10:26發表的“”:
推銷過程中,只係得到一張普通既宣傳單張....??
如果如此...我一定不會買..@@..
開玩笑哩!! 一張普通的宣傳單張要人家放下全副財產....
1/10也要考慮....

一d都唔開玩笑!!

o係呢個年代,有人甚至可以聽完新聞、睇完電視、讀完報紙,甚至聽完甚麼兄弟的評級報告,話強烈買入之後,就訓身去買。最後連公司有咩人,賺幾多錢,有冇息收都唔知。

一張普通的宣傳單張,唔兒戲。(o係牛市時咪ok law~)
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2008-10-08
del pls...
離線antony
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2008-10-08
貪得無厭, 唔抵可憐
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2008-10-08
引用第65樓liuming2008-10-08 10:37發表的“”:
一d都唔開玩笑!!
o係呢個年代,有人甚至可以聽完新聞、睇完電視、讀完報紙,甚至聽完甚麼兄弟的評級報告,話強烈買入之後,就訓身去買。最後連公司有咩人,賺幾多錢,有冇息收都唔知。
.......

今早某財經專家說...預計股市會下試15000.....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2008-10-08
引用第68樓始希2008-10-08 10:56發表的“”:
今早某財經專家說...預計股市會下試15000.....

早一個月我finance個教授已經話今年15000都守唔住...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2008-10-08
引用第69樓victorally2008-10-08 11:03發表的“”:
早一個月我finance個教授已經話今年15000都守唔住...

跌到萬五,就會有人走出黎話預計見萬三。

等如舊年升到三萬三,都仲有人相信年底會見四萬………

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2008-10-08
引用第69樓victorally2008-10-08 11:03發表的“”:

持續3 年熊市..........
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2008-10-08
引用第70樓freezefox2008-10-08 11:05發表的“”:
.......

個個都係專家,周街都係專家……

但係有幾多個真係會 "put their money where their mouth is"?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2008-10-08
引用第70樓freezefox2008-10-08 11:05發表的“”:
等如舊年升到三萬三,都仲有人相信年底會見四萬………
.......

我有d想條友仲有冇出黎預測
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2008-10-08
引用第71樓始希2008-10-08 11:11發表的“”:
持續3 年熊市.......... [表情]

下年公司冇bonus lu...唉~