• 8290閱讀
  • 174回復

中六...當真是honeymoon? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線垃圾桶

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-10-12
開左學都有一個月.....上左中六既好友入面愈來愈多版友發現愈來愈忙....其實有d tips可以比大家reference一下的

首先,以下只為個人意見,未必於每個人都適用的,只供參考

1) 編定時間表並嚴格執行
中六的第一步係時間時間時間!中六大家又要攪學會,趕Project,趕補習,呢樣果樣...忙到隻積咁,往往返到屋企已經八九點了,食完飯攪得來都十點了,功課都未做,聽日又小測,無兩三點都無得訓,點算?

呢個時候,麻煩即刻拿出你既organiser,每日四點鐘落堂之後,你既行程安排。你學會幾多都好,唔會日日都要去攪嘛?唔會日日要開會嘛?詳細計劃你每日放學後至返屋企呢段時間會做咩野,用幾多時間!記得預留15-30分鐘緩衝!

2) 學會學業校隊點決擇?
好老實講,學校好多時都係呃你的。攪學會係唔會令你係Jupas上面有任何的優勢,你最少要做到SU chairman或者係Head Boy/Girl呢類既職位先會有機會多一封推薦信。每間學校都有1-2個名額,推薦已獲得基本分數的學生,即中英文加2AL合格,直接入大學。但呢d case最多只會比SU Chairman, head boy/girl或學界冠軍卅港隊既學生,其他學生,係仍然靠AL經Jupas入的。而Jupas係絕大部分既情況下只計你CE及AL成績,唔好諗了,讀書重要!

一個Post起兩個止好了,唔好再多

再多只會大食時間

3) 女友,玩,休息
呢樣野,適可而止了,切勿沉迷。

4) Part time
除非家中情況極之嚴峻,否則不建議,中六長假都仲可以考慮下返一兩日既.....但係中六上學期過左第一次測驗之後,講書速度會加快好多,功課會愈來愈忙的

5) 睡眠時間一定要足
講真,如果真係太忙,手上仲有份功課未做,但係已經好累...

呢個時候,你一定要保持最少6個鐘既休息時間....如果唔係你第二日會好難攪的....

6) 善用空堂時間
空堂唔係比你hea的,趁空堂既時間,追一追功課,起碼做起返1-2個item,好似English Newspaper cutting果d,一個空堂可以做到2份

仲有如果要寫日記卅剪報果d都係,如果可以,又有時間剩,寫定存貨。

我中六果年既空堂,最高紀錄係一堂做起3篇剪報,儲定存貨,係功課繁忙既時候你會擔心少一樣野,當個個同學趕到七彩既時候,你可以有時間清下你主科既Report

我中六既時候,我係keep住有最少一至兩星期既存貨的
中七就因為太忙,只係有一個星期既存貨,但係都輕鬆左d

7) 同同學打好關係
同學係關鍵時候會好幫得手的,例如趕Project既時候,好多時搵資料搵報紙做剪報都唔係易,因為好多時你會睇漏野的,同學之間互相幫助就最好了,互相幫手會事半功倍的

當時最強既時候係一份明報就可以供應全班當日剪報既功課用,你話正嗎?

8) 善用低年級的同學幫手
攪學會千頭萬緒,要做既野太多,可以考慮分配給低年級的同學幫忙的,但記住,要就住佢地能力去比,最好由少至多,佢地好多時都會做得比你好的,如在Band 3學校的版友,本招慎用

希望小小tips可以幫到大家啦
1條評分
kylau 好友元 +1000 - 2008-10-12
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-10-12
l have 0 post
離線kewell
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-10-12
2) 學會學業校隊點決擇?
最同意呢點,同時,校長推薦,就我所知,其實都係冇咩用...
唔會科科都有加你分,只係某一d科會,而且通常係d比較差既科...講到尾,都係成績..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-10-12
講真
中六唔玩
唔通中七先玩咩
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-10-12
講開學會,我又想講下

我學校要人至少有一個職位

開頭我真係睬佢都傻,之後個班主任傳左份野,叫同學講返做左d乜野職位

傳到我個陣,發覺成班得我一個冇……結果都係求其入左個稍為有少少興趣既學會做幹事
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-10-12
8) 善用低年級的同學幫手
攪學會千頭萬緒,要做既野太多,可以考慮分配給低年級的同學幫忙的,但記住,要就住佢地能力去比,最好由少至多,佢地好多時都會做得比你好的,如在Band 3學校的版友,本招慎用

觀音兵
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-10-12
引用第3樓sheepsheephin2008-10-12 01:40發表的“”:
講真
中六唔玩
唔通中七先玩咩 [表情]

入左大學有3年俾你玩
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-10-12
引用第3樓sheepsheephin2008-10-12 01:40發表的“”:
講真
中六唔玩
唔通中七先玩咩 [表情]

我中67玩晒
之後勤力自修一年 =.=
再玩晒3年大學

不過真係讀
到中7先讀真係遲啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-10-12
3) 女友,玩,休息
呢樣野,適可而止了,切勿沉迷。

好agree
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-10-12
very useful~~~~

咁桶少果陣考成點
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-10-12
引用第9樓Skyline_R342008-10-12 09:56發表的“”:
very useful~~~~
咁桶少果陣考成點 [表情]

佢英文好似 d
功勁
離線laisangyip
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-10-12
引用第1樓卡卡....2008-10-12 01:29發表的“”:
l have 0 post [表情] [表情]

我都係呀
好多人叫我做我都無應承
離線傲濤
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-10-12
6) 善用空堂時間

我drop左chem...
大把空堂......hea晒
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-10-12
引用第12樓umno2008-10-12 12:04發表的“”:
6) 善用空堂時間
我drop左chem...
大把空堂......hea晒 [表情]

drop左chem

only 2 AL now ??
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-10-12
招人補習

history