• 3353閱讀
  • 55回復

經典家姐文,含11個不同版本 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2008-10-15
家姐妍潮文…
我記得有個人將唔同潮文集合埋寫成個故事…o個個好正
…要就問我扲啦

由會員 呼吸時想妳 於二零零八年九月八日發表的一篇以潮文為基礎改編而成的故事。起初以甜故作招來吸引讀者,後來因其精采的文筆與絲絲入扣的劇情以及豐富的想像力和創意贏得一眾高登會員的好評,更招來一群喜歡他的作品的粉絲。
由於原文總共高達七千多字,故不便於此張貼,詳細請參考原文或 呼吸時想妳。
[ 本文被klinsmannabc在2008-10-16 00:10重新編輯 ]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2008-10-16
唔好POST條LINK出黎
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2008-10-16
引用第31樓三郎2008-10-16 00:09發表的“”:
[表情] 唔好POST條LINK出黎

sor
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2008-10-16
引用第30樓klinsmannabc2008-10-15 23:54發表的“”:
家姐妍潮文…[表情] [表情]
我記得有個人將唔同潮文集合埋寫成個故事…o個個好正
…要就問我扲啦 [表情]
.......

呢d野就咪轉貼啦
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2008-10-16
其實係咪又係起源於高登??
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2008-10-16
強...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2008-10-16
引用第34樓廢托2008-10-16 14:22發表的“”:
其實係咪又係起源於高登?? [表情]

仲有邊度,,
有人係關心妍個blog問佢係唔係真先攪野
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2008-10-16
引用第36樓三郎2008-10-16 18:18發表的“”:
[表情] 仲有邊度,,
有人係關心妍個blog問佢係唔係真先攪野 [表情]

起源唔一定係高登..........

只係見到班人成日貼
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2008-10-16
美心港女版

講起我就扯火啦
我亞叔一路都在中上環一間快餐做燒味部
間快餐店有好多有錢人同名人幫襯
做了很多年,已經是 senior
咁多年黎都好俾心機做,經理亦好 like 佢
因為收入不錯又隱定,亞叔原本諗住同拍拖多年既 gf 結婚

咁多年黎我亞叔好少俾人投訴
而且同好多大客既關係都唔錯
前排 X 小姐去過我亞叔間店幫襯
不過 serve 佢既不是我亞叔,但佢一買就買左好多燒味鮁

過左個幾星期,佢又再去食叉燒
上次 serve 果個 Day-off , 咁我亞叔就頂上 serve 佢
開頭已經好有禮貌切燒味俾佢, 仲話切多兩件比佢
佢就無乜反應,望一望另一堆客
果堆客係大陸人,三至四個,講野好大聲
X 小姐就同我亞叔講話可唔可以 hold 張惜@陣
等佢食飯
我亞叔同我講,佢公司一向唔俾佢地咁做
驚做壞個頭,除非真係有乜大人物,好多記者好混亂先可以咁做
但佢見到 X 小姐黑口黑面,都識做話打電話去問一問經理
經理梗係話唔得啦,最多切多兩舊叉燒給她

咁 X 小姐就發老脾,鬧到我亞叔一面屁
d說話勁難聽,又話自己買燒味錢多過我亞叔搵幾年既錢
我亞叔都唔敢得罪佢,一味道歉
跟住 X 小姐就走左人,亞叔就同經理備案
經理了解左情況就無再追問
過左兩日佢接到經理電話話收到 complaint
話有人投訴佢態度唔好,唔理顧客感受
公司 policy 一向唔話俾佢地知係邊次事件
我亞叔估黎估去都淨係得失過 X 小姐一人
總之俾經理話左兩句

又過幾日, X 小姐又黎
這次和件狗公男友一齊,但好在成店都無其他客
我亞叔怕又惹事,叫左個 junior 過去切叉燒比佢
點知條狗公男友係要點番我亞叔切叉燒比佢.

根住 X 小姐就玩野,話個六寶飯雞胸冇肉 , 叉燒又少
迫亞叔送多一碟油菜比 X 小姐,我亞叔雖然知公司唔俾咁做,
但怕左佢,唯有照做
點知佢話 " 呢度係香港,仲話要將件事放上 you tube "
我亞叔終於認唔住_ _佢,其實唔可以咁做
(根本明知她玩野啦.....)
跟住 X 小姐話我亞叔失禮 , 但自己又係咁講粗口
跟住佢條男友狗公就鬧我亞叔話"你講乜" , 多薑就出?"
跟我亞叔就話你 on _ 鮁 , 做乜要比個名你 , 但佢照鬧
鬧左十幾分鐘
d 同事見咁幫手,又照鬧
最終打俾經理備案
之後連收兩封 warning letter
早兩日接埋大信封
咁就俾人炒左
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2009-01-03
kolo托尼版

耶耶托尼:

講起我就扯火啦
我阿哥一路都在阿仙奴踢波
隊波有好多大球會幫襯
做了很多年,已經是senior
咁多年黎都好俾心機踢,領隊亦好like佢
因為收入不錯又穩定,阿哥原本諗住踢到退休
咁多年黎我阿哥好少俾人投訴
而且同好多隊友既關係都唔錯
前排加拿斯o係我阿哥隊波作反
不過同佢嘈既不是我阿哥,但佢一爆就爆左好多野出來
過左個幾星期,佢又再去出來嘈
上次同佢嘈果個無來練波, 咁我阿哥就頂上同佢嘈
開頭已經好有禮貌代雲佩斯say sorry, 仲代雲加話俾番隊長佢做
佢就無乜反應,望一望另一D隊友
果D隊友係法國人,三至四個,講野好大聲
加拿斯就同我阿哥講話可唔可以暫停練波一陣
等佢解決件事
我阿哥同我講,佢老闆一向唔俾佢地咁做
驚做壞個頭,除非真係有乜大人物,好多記者好混亂先可以咁做
但佢見到加拿斯黑口黑面,都識做話打電話去問一問老闆
老闆梗係話唔得啦,至多俾佢踢多幾場正選
咁加拿斯就發老脾,鬧到我阿哥一面屁
d說話勁難聽,又話自己賣自傳既錢多過我阿哥搵幾年既錢
我阿哥都唔敢得罪佢,一味道歉
跟住加拿斯就走左人,阿哥就同老闆備案
老闆了解左情況就無再追問
過左兩日佢接到老闆電話話收到complaint
話有加拿斯投訴佢態度唔好,唔理隊友感受
球會policy一向唔話俾佢地知係邊次事件
我阿哥估黎估去都淨係得失過加拿斯一人
總之俾老闆話左兩句
又過幾日,加拿斯又黎
這次和狂歡三寶一齊,但好在成個訓練場都無其他球迷同球員
我阿哥怕又惹事,叫左班助教過去同佢傾
點知狂歡三寶係要點番我阿哥話要搵佢傾計.
根住加拿斯就玩野,o係度"的"波,但話d波俾其他人踢過污糟
要開新波試,我阿哥雖然知球會唔俾咁做,
但怕左佢,唯有照做
點知試左兩三個波,粒粒佢都要係咁"的"又無話要
我阿哥終於話唔好意思,其實唔可以咁做
(根本明知他玩野啦.....)
又係至多唔踢正選
跟住丹尼臣就鬧我阿哥話"係咪話我地無料踢你d個位?"
我阿哥話唔係,但佢照鬧
鬧左十幾分鐘
d隊友見咁幫手,又照鬧
最終打俾老闆 備案
之後連副隊長都無得做
早兩日做埋大後備
年尾俾人掛牌
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2009-01-03
根住加拿斯就玩野,o係度"的"波,但話d波俾其他人踢過污糟
要開新波試

離線路飛
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2009-01-03
上次同佢嘈果個無來練波, 咁我阿哥就頂上同佢嘈
開頭已經好有禮貌代雲佩斯say sorry, 仲代雲加話俾番隊長佢做

最搞笑真係依個版本
離線adbuyfsfs
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2009-01-03
過左兩日佢接到老闆電話話收到complaint
話有加拿斯投訴佢態度唔好,唔理隊友感受
球會policy一向唔話俾佢地知係邊次事件
我阿哥估黎估去都淨係得失過加拿斯一人
總之俾老闆話左兩句

話有隊員投訴佢態度唔好,唔理隊友感受