• 11406閱讀
  • 375回復

[攝影]相片分享 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2008-12-18
引用第4樓klinsmannabc2008-12-18 01:48發表的“”:
到左避風塘之後咁岩日落…d相影出黎好似靚d [表情]

.......

曝光都ok
最大敗筆係個人
一黎同後面重疊
二黎影剪影既話,動作應該要比較誇張

另外我覺得當時個海比個天更吸引,可以試下影多d海
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2008-12-25
尋日出去玩個時打的,各位睇下有冇進步

同埋想問下kit鏡點先可以做到淺景深?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2008-12-25
第4張你一係唔好比個bb 女入鏡,一齊就比佢入多d ,宜家變左唔湯唔水……

第五張境深部分仲大過個主體……

第六張個主體太暗。因為背境太光,所以個爆光唔準。補番少少爆光比個主體會好d。

總括黎講好過上次個批相。至少有考慮構圖既問題。

至於境深,你宜家咪做到左囉,仲問?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2008-12-25
引用第32樓freezefox2008-12-25 22:45發表的“”:
第4張你一係唔好比個bb 女入鏡,一齊就比佢入多d ,宜家變左唔湯唔水……
第六張個主體太暗。因為背境太光,所以個爆光唔準。補番少少爆光比個主體會好d。
.......

第5張:背景大過主體原則上唔係問題,個問題係個背景唔靚
第6張:主體同個天既光差太大,如果加曝光,個背景就會over晒,比較好既做法係用閃光燈補光﹝前提係你盞閃光燈要夠力﹞或者用photoshop推光暗位

第7張有無方法就到個清d既背景?不過無方法既話就唯有照影
最尾過張有d郁同埋主體太正中
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2008-12-26
引用第33樓Erikson2008-12-25 23:35發表的“”:
第6張:主體同個天既光差太大,如果加曝光,個背景就會over晒,比較好既做法係用閃光燈補光﹝前提係你盞閃光燈要夠力﹞或者用photoshop推光暗位
.......

第5 張個背景係蒙個喎。靚唔靚都睇唔到啦,係話?主骨佔唔到三分一,唔會太過偏窄咩?又唔係想做咩特殊效果或表達特別意思或制造特別構圖……

第6 張主體唔夠光係因為部機以背境個光作為準則而被「騙」嘛。所以係「曝光補償」個到打大1/3 到 2/3 唔係可以令主體更光但又唔會背境爆光過度咩?再唔係,改變測光模式,改為主體測光(即重點測光)都應該可以有幫助。但呢個功能我好少用。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2008-12-26
引用第32樓freezefox2008-12-25 22:45發表的“”:
.......

好多謝你意見
今次係用左fd 支鏡先做到景深,kit鏡自己唔識點做?

同埋想問點解有時我較左對其中一點
對極都對唔到焦?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2008-12-26
引用第33樓Erikson2008-12-25 23:35發表的“”:
.......

多謝你的意見

見到你講photoshop,我都想學下執相
最尾過張係夜晚影
夜晚影有咩要注意?用腳架閃光燈同提高iso?
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2008-12-26
引用第34樓freezefox2008-12-26 08:50發表的“”:
第5 張個背景係蒙個喎。靚唔靚都睇唔到啦,係話?主骨佔唔到三分一,唔會太過偏窄咩?又唔係想做咩特殊效果或表達特別意思或制造特別構圖……
.......

蒙都可以蒙得靚,蒙只係無detail,唔代表光線上、色調上或者化背景方面唔可以靚
BTW我都唔覺依張相想做咩特殊效果或表達特別意思或制造特別構圖……

加左曝光補償,就會成張相既曝光增加
舉個例子,如果主體係要F8, 1/125秒,個背景係要F8, 1/500秒
因為背景估既位置比較多,用平均測光個結果可能係1/320 - 1/400秒,依個就係你所講既測光被騙
如果加一級曝光,say快門用1/160 - 1/200秒,咁個主體既曝光會較為準確﹝仍然略暗﹞,但係個背景就會over左1.33 - 1.67級
如果兩者光差唔大﹝say一級以內﹞,用曝光補償加1/3 - 2/3級個效果係兩者都有可以接受既曝光
但係爭得遠既話,而你又想要個背景既話,改變測光模式/曝光並唔可以解決問題,因為同一張相唔可以有兩種不同曝光
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2008-12-26
引用第36樓klinsmannabc2008-12-26 09:54發表的“”:
最尾過張係夜晚影
夜晚影有咩要注意?用腳架閃光燈同提高iso?
.......

夜晚影相基本上一定要有腳架
有腳架可以keep返iso唔郁,如果真係無試下推高iso睇下可唔可以將快門加快到可手持速度
又或者你想有d微粒增加氣氛都可以推高iso
你影依d就要用閃光燈,但係要留意番閃光燈既有效範圍
如果係影夜景/發光物體,咁就唔駛閃光燈

另外kit鏡本身比較難做到明顯既淺景深
真係要用kit鏡做淺景深,個主體同背景要有比較遠既距離先得
不過最徹底既解決方法,係買過支鏡
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2008-12-26
簡單 d黎講
唔知你d相想點
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2008-12-27
引用第39樓ArSo2008-12-26 23:34發表的“”:
簡單 d黎講
唔知你d相想點

你哩句野好hurt
不過真係好似冇乜主體...
同埋雖然係snapshot...但係真係唔係見野就影...
(我唔知你明唔明我up乜..)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2008-12-27
引用第39樓ArSo2008-12-26 23:34發表的“”:
簡單 d黎講
唔知你d相想點

引用第40樓雪綸2008-12-27 10:18發表的“”:

你哩句野好hurt [表情]
不過真係好似冇乜主體... [表情]
同埋雖然係snapshot...但係真係唔係見野就影... [表情]
.......

希望下次再影會好d啦
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2008-12-27
引用第41樓klinsmannabc2008-12-27 11:19發表的“”:
希望下次再影會好d啦 [表情]

影得多,嘗試多d,累積經驗,就會越來越好
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2008-12-27
睇多d影多d
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2008-12-27
引用第43樓ArSo2008-12-27 22:42發表的“”:
睇多d影多d [表情]

無錯睇多d同影多d都係進步既途徑