• 3122閱讀
  • 60回復

<<黑社會>> [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2005-11-09
下面是引用Batigol於2005-11-09 23:00發表的:
食匙更果幕聽講有真人真事XD
同埋梁家渾個角色會唔會變得大快..
突然咁有義氣, 信晒任達華

你估佢想咩??

不過俾人食住無計者~~
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2005-11-09
下面是引用Batigol於2005-11-05 01:36發表的:
今日睇左怪誕屍新娘
好正!

不如開個新topic,講o下你對呢d戲有咩評價~~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2005-11-10
下面是引用Batigol於2005-11-09 23:00發表的:
食匙更果幕聽講有真人真事XD
同埋梁家渾個角色會唔會變得大快..
突然咁有義氣, 信晒任達華

梁家輝唔係有義氣
係冇腦,見錢開眼+易信人

佢話搞新和聯勝+選唔到後
佢d生意其實會冇晒
所以任達華同佢傾時,先話可以幫佢搵返d生意返o黎

利字當頭,佢緊係要乖乖地啦
之後又見到真係有錢齊齊搵咯
咪繼續拍檔囉

愛黃金,愛兄弟
2個都係愛黃金,無義氣可言
[ 此貼被迪克在2005-11-11 00:46重新編輯 ]
只愛足球
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2005-11-10
D 人講殺梁家輝個石頭可以完全無血....係好神奇wall

我覺得殺梁家輝需要自己親自出手嗎
佢好似有唔之幾多萬兄弟

重要係個仔面前殺
衝動都無可能甘無理智
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2005-11-10
下面是引用frankie於2005-11-10 11:54發表的:
D 人講殺梁家輝個石頭可以完全無血....係好神奇wall [表情] [表情]
我覺得殺梁家輝需要自己親自出手嗎
佢好似有唔之幾多萬兄弟
.......

佢自己出手又好,叫d靚出手都好
結果都係一樣o既o者
就算俾人捉左,佢都可以搵d靚代佢坐監o既

我估佢本來冇打算殺梁家輝
係見佢原來仲有心做話事人先要殺佢o者

佢本來以為個仔行開左
點知又俾佢見到,意外o黎o既~~~

亦都相信係第2集o既伏線
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2005-11-10
轉貼

洪門三十六誓
01>自入洪門之後﹐爾父母即我之父母﹐爾兄弟姊妹即我之兄弟姊妹﹐爾妻我之嫂﹐爾子我之姪﹐如有違背﹐五雷誅滅。
02>倘有父母兄弟﹐百年歸壽﹐無錢埋葬﹐一遇白綾飛到﹐以求相助者﹐當即轉知有錢出錢﹐無錢出力﹐如有詐作不知﹐五雷誅滅。
03>各省外洋洪家兄弟﹐不論士農工商﹐以及江湖之客到來﹐必要留住一宿兩餐﹐如有詐作不知﹐以外人看待﹐死在萬刀之下。
04>洪家兄弟﹐雖不相識﹐遇有掛外牌號﹐說起投機﹐而不相認﹐死在萬刀之下。
05>洪家之事﹐父子兄弟﹐以及六親四眷﹐一概不得講說私傳﹐如有將衫仔腰平與本底﹐私教私授﹐以及貪人錢財﹐死在萬刀之下。
06>洪家兄弟﹐不得私做眼線﹐捉拿自己人﹐即有舊仇宿恨﹐當傳齊眾兄弟﹐判斷曲直﹐決不得記恨在心﹐萬一誤會捉拿﹐應立即放走﹐如有違背﹐五雷誅滅。
07>遇有兄弟困難﹐必要相助﹐錢銀水腳﹐不拘多少﹐各盡其力﹐如有不加顧念﹐五雷誅滅。
08>如有捏造兄弟歪倫﹐謀害香主﹐行刺殺人者﹐死在萬刀之下。
09>如有姦淫兄弟妻女姊妹者﹐五雷誅滅。
10>如有私自侵吞兄弟錢財雜物﹐或託帶不交者﹐死在萬刀之下。
11>如兄弟寄託妻子兒女﹐或重要事件﹐不盡心竭力者﹐五雷誅滅。
12>今晚加入洪門者﹐年庚八字﹐如有假報瞞騙﹐五雷誅滅。
13>今晚加入洪門之後﹐不得懊悔歎息﹐如有此心者﹐死在萬刀之下。
14>如有暗助外人﹐或私劫兄弟財物者﹐五雷誅滅。
15>兄弟貨物﹐不得強買爭賣﹐如有恃強欺弱者﹐死在萬刀之下。
16>兄弟錢財物件﹐須有借有還﹐如有存心吞沒﹐五雷誅滅。
17>遇有搶劫﹐取錯兄弟財物﹐立即送還﹐如有存心吞沒﹐死在萬刀之下。
18>倘自己被官捉獲﹐身做身當﹐不得以私仇攀害兄弟﹐如有違背﹐五雷誅滅。
19>遇有兄弟被害捉拿﹐或出外日久﹐所留下妻子兒女﹐無人倚靠﹐必須設法幫助﹐如有詐作不知﹐五雷誅滅。
20>遇有兄弟被人打罵﹐必須向前﹐有理相幫﹐無理相勸﹐如屢次被人欺侮者﹐即代傳知眾兄弟﹐商議辦法﹐或各出錢財﹐代為爭氣﹐無錢出力﹐不得詐作不知﹐如有違背﹐五雷誅滅。
21>各省外洋兄弟﹐如聞有其有官家緝拿﹐立時通知﹐俾早脫逃﹐如有詐作不知﹐死在萬刀之下。
22>賭博場中﹐不得串同外人﹐騙吞兄弟錢財﹐如有明知故犯﹐死在萬刀之下。
23>不得捏造是非﹐或增減言語﹐離間兄弟﹐如有違背﹐死在萬刀之下。
24>不得私做香主﹐入洪門三年為服滿﹐果係忠心義氣﹐由香主傳授文章﹐或前傳後教﹐或三及第保舉﹐以晉升為香主﹐如有私自行為﹐五雷誅滅。
25>自入洪門之後﹐兄弟間之前仇舊恨﹐須各消除﹐如有違背﹐五雷誅滅。
26>遇有親兄弟與洪家兄弟﹐相爭或官訟﹐必須勸解﹐不得幫助一方﹐如有違背﹐五雷誅滅。
27>兄弟據守之地﹐不得籍故侵犯﹐如有詐作不知﹐使受危害﹐五雷誅滅。
28>兄弟所得財物﹐不得眼紅﹐或圖分潤﹐如心懷意念﹐五雷誅滅。
29>兄弟發財﹐不得洩漏機關﹐或存心不良﹐如有違背﹐死在萬刀之下。
30>不得庇護外人﹐欺壓洪家兄弟﹐如有違背﹐死在萬刀之下。
31>不得以洪家兄弟眾多﹐仗勢欺人﹐更不得行凶稱霸﹐須各安分守己﹐如有違背﹐死在萬刀之下。
32>不得因借錢不遂﹐懷恨兄弟﹐如有違背﹐五雷誅滅。
33>如姦淫洪家兄弟之幼童少女﹐五雷誅滅。
34>不得收買洪家兄弟妻妾為室﹐亦不得與之通姦﹐如有明知故犯﹐死在萬刀之下。
35>對外人須謹慎言語﹐不得亂講洪家書句﹐及內中秘密﹐免被外人識破﹐招引是非﹐如有違背﹐死在萬刀之下。
36>士農工商﹐各執一藝﹐既入洪門﹐必以忠心義氣為先﹐交結四海兄弟﹐日後起義﹐須同心協力﹐殺滅清朝﹐早保汨主回復﹐以報五祖火燒之仇﹐如遇事三心兩意﹐避不出力﹐死在萬刀之下。
誓畢﹐眾人同聲發願﹕「立誓傳來有奸忠﹐四海兄弟一般同﹐忠心義氣公候位﹐奸臣反骨刀下終。」
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2005-11-10
林雪成日講邊句呢??

好似第10句..又好似唔係...
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2005-11-10
下面是引用迪克於2005-11-10 13:21發表的:
佢自己出手又好,叫d靚出手都好
結果都係一樣o既o者
就算俾人捉左,佢都可以搵d靚代佢坐監o既
.......

咁佢聽完梁既表示...都好快下決定落手喎...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2005-11-10
咁其實任就係睇佢幾時想上位
一有呢個諗法就殺o既o者

佢唔提,我相信任唔會殺梁

你諗下,當日係4個人一齊釣魚
佢唔會預知佢自己個仔同邵一定會一齊行開o卦?

咁快落手,足見其狠!
只愛足球
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2005-11-11
下面是引用迪克於2005-11-10 04:03發表的:
梁家輝唔係有義氣
係冇腦,見錢開眼+易信人
佢話搞新和聯勝+選唔到後
佢d生意其實會冇晒
所以任達華同佢傾時,先話可以幫佢搵返d生意返o黎
利字當頭,佢緊係要乖乖地啦
之後又見到真係有錢齊齊搵咯
咪繼續拍檔囉

梁家輝好似真係當任係兄弟bor

另外如果個仲有心想做ja fit人既話都唔會同佢講話選個副ja fit人啦

不要忘記,足球是最快樂的!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2005-11-11
佢唔係話副話事人啊
係雙話事人
即係同等地位
只愛足球
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2005-11-11
下面是引用迪克於2005-11-11 00:35發表的:
佢唔係話副話事人啊
係雙話事人
即係同等地位

我記得佢話做副手ja

唔知呢@@

不要忘記,足球是最快樂的!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2005-11-11
下面是引用Batigol於2005-11-11 00:37發表的:
我記得佢話做副手ja [表情]
唔知呢@@

或者我記錯

但我印象中係雙話事人
只愛足球
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2005-11-11
下面是引用迪克於2005-11-11 00:45發表的:
或者我記錯
但我印象中係雙話事人

係呀~~

梁家輝話係雙話事人呀~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2005-11-11
佢地之前講話比梁做下一屇既ja fit人架麻...或者哄佢就範吧...

其實任真係當佢係兄弟既...雙話事人都無咩問題姐...
只係佢一直都唔想...梁又以為佢將個心交出黎...做兄弟既有福同享...

其實都自係佢一廂情願...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...