• 6734閱讀
  • 122回復

[意見]就 YFF 子版問題公開討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2009-02-23
甘都要攪清d細節

例如..大區既話係唔係分四區?問陣、資訊 、遊戲、其他經理人(呢個係唔係都有需要?)?

版主點安排?據我所知任兄係主力遊戲?同埋如果甘仲仔一個人可唔可以應付甘多工作?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2009-02-23
遊戲一個大版?真係有咁多遊戲架咩?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2009-02-23
引用第46樓迪神2009-02-23 00:16發表的“”:
遊戲一個大版?真係有咁多遊戲架咩? [表情]

未確定消息..好似遲d有大動作...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2009-02-23
引用第46樓迪神2009-02-23 00:16發表的“”:
遊戲一個大版?真係有咁多遊戲架咩? [表情]

我想問清楚...係咪打算YFF一個大區後...會分做:

YFF問陣版
YFF PREVIEW版(我見之前有意見係咁咋....當然可以入返資訊版)
YFF資訊版(要好小心處理.....同球壇新聞可能有D接近....應該要下d指引)
YFF自家遊戲版

如果係咁,咁遊戲自己一個版都無可厚非
要佢入以上是但一個做子版都唔合理啦
只愛足球
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2009-02-23
引用第45樓三郎2009-02-23 00:12發表的“”:
[表情] 甘都要攪清d細節
例如..大區既話係唔係分四區?問陣、資訊 、遊戲、其他經理人(呢個係唔係都有需要?)?
版主點安排?據我所知任兄係主力遊戲?同埋如果甘仲仔一個人可唔可以應付甘多工作?

其實係咪應該另開 Topic 再作討論

即係兩名總版主就子版問題獲得解決方法並打算執行。順利成章地,呢個 topic 已經有左結論 — 開多個大區。咁接住黎討論既範疇就變左係「討論新開大區既安排細節」,但已經逐漸偏離左呢個 topic 既討論內容。
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2009-02-23
引用第45樓三郎2009-02-23 00:12發表的“”:
[表情] 甘都要攪清d細節

明說,若YFF自成一區,我需要幫手。
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2009-02-23
係唔係即係好似迪克所講甘分?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2009-02-24
如果係資訊版就應該同preview同一個版架啦,特別分左個資訊版出來真係好似同新聞版冇分別....

咁宜家應該要再討論每個版既定義方位係咩野,d灰色位點處理,問陣夾雜資訊既topic應該擺邊等等...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2009-02-24
引用第50樓六如2009-02-23 17:28發表的“”:
明說,若YFF自成一區,我需要幫手。

認真
唔駛你講都知一個版主唔掂~XDXD

任兄最多係YFF自家GAME區版主

到時應該
問陣版一個
資訊版又一個
當然呢2個版如果由2位相同o既版主同時管理應該都ok

以往yff要2個版主,都係因為雜項太多o者
(e.g.幫4大聯計分)
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2009-02-24
引用第53樓迪克2009-02-24 00:27發表的“”:
認真
唔駛你講都知一個版主唔掂~XDXD
任兄最多係YFF自家GAME區版主
.......

而家就算分出黎,其實工作量都應該無咩增加,任兄由始至終管遊戲,仲仔就攪版務,點解又會要加多個人咁奇怪呢
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2009-02-24
舉任兄果個topic為例,如果宜家開大版係唔係都應該擺番係問陣呀?始終問陣為主,資料為輔?

如果係純開preview版,咁突發新聞關乎yff執陣既又會擺邊?

數據王出數據topic又應該擺邊?

離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2009-02-25
引用第55樓迪神2009-02-24 23:34發表的“”:
舉任兄果個topic為例,如果宜家開大版係唔係都應該擺番係問陣呀?始終問陣為主,資料為輔?
如果係純開preview版,咁突發新聞關乎yff執陣既又會擺邊?
.......

分左大區後,係咪應該反而更加執行分區的尺度..........?

好似我個topic咁盡量要番分開,資料還資料、問陣還問陣,因為已經冇話有跌落去子版黑洞呢個問題了。

分左大區後,可以分多幾個主題區者,問陣、遊戲、資訊、新聞、Preview.........等等
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2009-02-27
新聞 不如歸入 YFF 區,點睇?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2009-02-27
引用第56樓任天痕2009-02-25 03:21發表的“”:
分左大區後,係咪應該反而更加執行分區的尺度..........?
好似我個topic咁盡量要番分開,資料還資料、問陣還問陣,因為已經冇話有跌落去子版黑洞呢個問題了。
分左大區後,可以分多幾個主題區者,問陣、遊戲、資訊、新聞、Preview.........等等
講就易,執行就難囉,有冇可能分得咁明顯?

如果獨立分新聞出來咪100%同球壇新聞一樣?

咁宜家究竟係一個preview版攪掂定係一個資訊版,入面包含所有yff既資訊,不論d料有冇同球壇新聞重覆?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2009-02-27
引用第57樓六如2009-02-27 18:45發表的“”:
新聞 不如歸入 YFF 區,點睇?

香港聯賽既新聞都係yff?