• 1813閱讀
  • 23回復

求意見...F.5會考 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線chongsir1206
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-03-03
EMI學校;英文稱為English as Medium of Instruction School,意思是以英語為教學語言的學校

cmi就即係中中
離線corlohk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-03-03
o..原來係咁...
我果間油ma地的...
所以覺得藍田好遠@@
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-03-03
引用第8樓corlohk2009-03-03 22:36發表的“”:
...係咪姐係AL預炒重讀...
我聽條友講話中六都係為大學
入左大學先算
.......

咁既諗法都幾短線 =.=
英文既野及早改善好過你老大徒傷悲

俾你入到大學,如果英文唔掂既,到時present、essay、exam、notes、通告乜都用英文仲辛苦,英,掉返轉頭又唔想,唔讀又唔得,喊都無謂
如果你英文真係咁差既話,你中六讀CMI俾你AL pass 哂都分分鐘炒UE,到時咪又係升唔到大學
如果你自問英文都有半桶水,CE~都應該有level 3~4 或以上既,咁就用英文讀la,係一定辛苦d,但肯下苦功,一定追到
讀書唔係雖然未必一分耕耘一分收獲,但唔耕耘就唔好旨意有收獲
同埋唔係話預左AL 炒重讀,而係可能中六repeat一年打番好基礎先,然後先考AL,唔好謬謬然失去第一次。(咁呢個方法當然視乎你中六既情況點la,讀得掂既咁緊係繼續升la)

不過,黎緊係咪有得用中文授課但英文作答?
如果有,你都可以考慮下既∼可能好過揀純英文
但全部中文就絕對唔建議
離線corlohk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-03-04
引用第17樓tl91892009-03-03 23:55發表的“”:
咁既諗法都幾短線 =.=
英文既野及早改善好過你老大徒傷悲
俾你入到大學,如果英文唔掂既,到時present、essay、exam、notes、通告乜都用英文仲辛苦,英,掉返轉頭又唔想,唔讀又唔得,喊都無謂
.......

因為我自己英文真係好弱,我先諗e條路
弱到今次英文ce都諗緊合唔合到格
如果好似上面果位人兄咁諗
上左大學選第2個系...
我宜+諗住係因為想ce有目標...唔想自己好似讀黎都唔知為咩咁
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-03-04
諗咁多,考完成兩個幾月比你搵資料啦,過左會考呢關先喇 
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-03-04
引用第18樓corlohk2009-03-04 00:28發表的“”:
因為我自己英文真係好弱,我先諗e條路 [表情]
弱到今次英文ce都諗緊合唔合到格
如果好似上面果位人兄咁諗
.......

轉系唔係講咁易........

升學既野,係一個一個步驟
之前既決定會影響後面既選擇

不過CE 都要驚住唔合格既話,我諗你都係而家開始惡補下d 英文先,考好個CE

至於升中六,除非你好高分la~ 但11~16分左右既話,
可能到最後都唔到你揀一間用中文/英文教理科既學校~
而係d 學校揀你,你仲要理科tim 呢個分數真係唔高,入邊間預科可能睇運氣卅interview多過一切~

所以,唔好哂時間諗咁多住~
俾心機惡補下d 英文,考好個CE~
到你放大假先慢慢諗, 搵下d資料咁la
離線corlohk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-03-06
咁好啦...為有考完先諗點做好
努力作戰
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-03-06
引用第21樓corlohk2009-03-06 14:06發表的“”:
咁好啦...為有考完先諗點做好[表情]
努力作戰 [表情]

成功 !!
離線corlohk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-03-10
引用第22樓lennon2009-03-06 18:03發表的“”:
成功 !! [表情]

希望啦