• 7294閱讀
  • 97回復

ELB(或EB,或FOA,或LS)歷史簡介! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-03-11
無論係ELB(或EB)、FOA、LS,都係由YFF 經理人大賽洐生出黎既「一場過鬥高分」既遊戲。

源於當年YFF 既系統好唔穩定。經常有出錯。例如大減價時段,令部分玩家可以好平咁買到某D 高分球員。製造好多不公平現象。於是攪到大家玩得好唔盡興,意興闌珊。有見及此,當年大家諗左一d 遊戲出黎比其他會員重新投入yff 既樂趣當中。例如「扒冷大賽」。ELB 就係咁誔生。

第一次出現既,其實唔係ELB。係LS!即係LAST SHOOTING 大賽。係YFF 最尾既一場賽事中加插既比賽。玩法超簡單。大家一齊開過隊新隊。係最尾一場,全部用現價買人。簡簡單單鬥高分。玩法雖然簡單,但正正切合當時買人唔公平既問題,大家拋開以前所有枷鎖。全部係同一條件下作賽。所以反應空前咁熱烈,完全出乎大家意料。

所以係再跟住個季,我地就繼續添食。用第一場黎再辦多一次呢個遊戲。由於係第一場,個比賽名稱就好難再叫做「LAST SHOOTING」。於是我地改稱為FOA,First of all!但今次既玩法又有變!因為第一次玩LS 個陣,部分玩家玩牙較戰。互相挑戰(後來稱之為桃機)。令遊戲變得更精采。所以今次大會正式將呢種挑機既行為納入去成為遊戲既一部分。稱之為個人名義挑戰賽!挑機最多又羸得最多場次個個就可以封王!是為「隻揪之王」!

但問題黎啦。唔係個個會員都咁有錢架嘛(當年物質缺乏,大家既好友元都係講緊幾千幾百,連報名費個一千蚊都好辛苦先儲到,邊似宜家人人郁D 都幾十萬身家),於是我鼓勵幾位稍為有家底既會員,創立自己既門派。出資資助呢D 玩家挑戰其他人。當然,受資助者要以該門派既名義出戰。為門派爭光!於是,除左個人名義挑戰賽,又出現埋團體名義挑戰賽。當年玩得好不熱鬧。

然後玩下玩下,季頭季尾攪都唔夠喉,季中都話要玩。咁就出現宜家呢個ELB,everlasting battle!去到呢個,成個遊戲已經變得好嚴密!好具規模!隻揪之王外,又有群揪之王。即係團體同團體互相對戰。各派數名代表,以一對一既形式比賽。邊派勝出既場次最多,個派就係「群揪之王」。慢慢地,幾乎所有玩家都已經入哂組,根本都無人係獨立參賽人士。於是隻揪之王就慢慢淡出。變成只有團體名義個人賽,同團體群揪賽兩個大類別!至於門派,有d 只係可以生存一屆,比人打到落花流水之後,第二屆就已經消失得無影無踪。有d 就可以一代承接一代咁每年都組隊參賽。

比較出名同歷史悠久既,包括好友皇朝(中間曾經改名聖統皇朝)、復仇者(中間曾經改名……但唔記得咩名……)、PLG(perfect leader group,從未改名)。新興既有屈機聯。其他煙沒左既有「無比迪」、「傻仔聯盟」(仲有比比好似有個唔知咩秘密社團之類)……前前後後都出現過十個八個不同既幫派,十分熱鬧!

但由於本人事忙,攪一個咁既大型遊戲又勁花時間(係比賽期間個一兩個星期,日日要16小時on line 同大家登記約戰情況)。近幾年已經愈黎愈少攪呢個比賽。前兩年為振興好友既aveego 版。又再攪過。前後兩次。然後,又再煙沒於好友之間。期間,不少好友曾詢問幾時可以再攪,都因為擔心自己應付唔黎而不了了之………

今次,難得仲版肯咩起呢個咁大既重擔,挺身而出。我可以安安樂樂做參賽者。當然樂於支持啦。今年既ELB,你想加入邊個幫派,定係自己創立一個新宗派,係好友留名!寫下光輝既一頁呀?
[ 此帖被freezefox在2013-05-24 14:21重新編輯 ]
1條評分
六如 好友元 +1000 - 2009-03-11

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-03-11
我呢 d 新會員都未玩過呢
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-03-11
煙沒左既有「無比迪」.........

其實戰績都好輝煌o架..........

只係我成個班底都無左........先不得不改投他邦o者..................

當年o既「無比迪」
要過五關斬六將先可以加入o架....
唔係阿豬阿狗入得o架
只愛足球
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-03-11
引用第2樓迪克2009-03-11 01:26發表的“”:
煙沒左既有「無比迪」.........
其實戰績都好輝煌o架..........
只係我成個班底都無左........先不得不改投他邦o者..................
.......

我就係d呀豬呀狗....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-03-11
引用第1樓國球旗2009-03-11 01:10發表的“”:
我呢 d 新會員都未玩過呢 [表情]

me too
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-03-11
引用第3樓迪神2009-03-11 01:28發表的“”:
我就係d呀豬呀狗.... [表情]
你有試過in「無比迪」咩
只愛足球
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-03-11
引用第5樓迪克2009-03-11 01:30發表的“”:
你有試過in「無比迪」咩 [表情]

有,係你話我咁多錢唔收我我先成立殺他死~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-03-11
引用第6樓迪神2009-03-11 01:33發表的“”:
有,係你話我咁多錢唔收我我先成立殺他死~ [表情]

嘩...never forget....& never forgive?!?!XDXD

你講起又好似有d印象....XDXD

咁當然多幾個字頭先好玩o架嘛...當年
只愛足球
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-03-11
屈機聯都唔知仲可唔可重組.sosad~
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-03-11
引用第7樓迪克2009-03-11 01:35發表的“”:
嘩...never forget....& never forgive?!?!XDXD
你講起又好似有d印象....XDXD
.......

kylau都係比你拼棄~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-03-11
引用第9樓迪神2009-03-11 01:38發表的“”:
kylau都係比你拼棄~ [表情] [表情] [表情] [表情]

點解可以好記性到呢個地步

咪幾好
你地明明可以做阿頭,做軍師o架嘛~~
何須寄人籬下呢
只愛足球
離線jin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-03-11
Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡
引用第6樓迪神2009-03-11 01:33發表的“”:
有,係你話我咁多錢唔收我我先成立殺他死~ [表情]

有印象,好像是一敗涂地後改名復仇者的。
對嗎∼
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-03-11
Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡
引用第11樓jin2009-03-11 01:46發表的“Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡”:
有印象,好像是一敗涂地後改名復仇者的。
對嗎∼ [表情]

次次都係輸一鑊金又贏少少架啦~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-03-11
Re:Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡
引用第12樓迪神2009-03-11 01:52發表的“Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡”:
次次都係輸一鑊金又贏少少架啦~ [表情]

今年你再做大佬
贏鑊金囉
只愛足球
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-03-11
Re:Re:Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡
引用第13樓迪克2009-03-11 02:00發表的“Re:Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡”:
今年你再做大佬
贏鑊金囉 [表情]

做~有銀咪做囉~