• 7245閱讀
  • 97回復

ELB(或EB,或FOA,或LS)歷史簡介! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-03-11
無論係ELB(或EB)、FOA、LS,都係由YFF 經理人大賽洐生出黎既「一場過鬥高分」既遊戲。

源於當年YFF 既系統好唔穩定。經常有出錯。例如大減價時段,令部分玩家可以好平咁買到某D 高分球員。製造好多不公平現象。於是攪到大家玩得好唔盡興,意興闌珊。有見及此,當年大家諗左一d 遊戲出黎比其他會員重新投入yff 既樂趣當中。例如「扒冷大賽」。ELB 就係咁誔生。

第一次出現既,其實唔係ELB。係LS!即係LAST SHOOTING 大賽。係YFF 最尾既一場賽事中加插既比賽。玩法超簡單。大家一齊開過隊新隊。係最尾一場,全部用現價買人。簡簡單單鬥高分。玩法雖然簡單,但正正切合當時買人唔公平既問題,大家拋開以前所有枷鎖。全部係同一條件下作賽。所以反應空前咁熱烈,完全出乎大家意料。

所以係再跟住個季,我地就繼續添食。用第一場黎再辦多一次呢個遊戲。由於係第一場,個比賽名稱就好難再叫做「LAST SHOOTING」。於是我地改稱為FOA,First of all!但今次既玩法又有變!因為第一次玩LS 個陣,部分玩家玩牙較戰。互相挑戰(後來稱之為桃機)。令遊戲變得更精采。所以今次大會正式將呢種挑機既行為納入去成為遊戲既一部分。稱之為個人名義挑戰賽!挑機最多又羸得最多場次個個就可以封王!是為「隻揪之王」!

但問題黎啦。唔係個個會員都咁有錢架嘛(當年物質缺乏,大家既好友元都係講緊幾千幾百,連報名費個一千蚊都好辛苦先儲到,邊似宜家人人郁D 都幾十萬身家),於是我鼓勵幾位稍為有家底既會員,創立自己既門派。出資資助呢D 玩家挑戰其他人。當然,受資助者要以該門派既名義出戰。為門派爭光!於是,除左個人名義挑戰賽,又出現埋團體名義挑戰賽。當年玩得好不熱鬧。

然後玩下玩下,季頭季尾攪都唔夠喉,季中都話要玩。咁就出現宜家呢個ELB,everlasting battle!去到呢個,成個遊戲已經變得好嚴密!好具規模!隻揪之王外,又有群揪之王。即係團體同團體互相對戰。各派數名代表,以一對一既形式比賽。邊派勝出既場次最多,個派就係「群揪之王」。慢慢地,幾乎所有玩家都已經入哂組,根本都無人係獨立參賽人士。於是隻揪之王就慢慢淡出。變成只有團體名義個人賽,同團體群揪賽兩個大類別!至於門派,有d 只係可以生存一屆,比人打到落花流水之後,第二屆就已經消失得無影無踪。有d 就可以一代承接一代咁每年都組隊參賽。

比較出名同歷史悠久既,包括好友皇朝(中間曾經改名聖統皇朝)、復仇者(中間曾經改名……但唔記得咩名……)、PLG(perfect leader group,從未改名)。新興既有屈機聯。其他煙沒左既有「無比迪」、「傻仔聯盟」(仲有比比好似有個唔知咩秘密社團之類)……前前後後都出現過十個八個不同既幫派,十分熱鬧!

但由於本人事忙,攪一個咁既大型遊戲又勁花時間(係比賽期間個一兩個星期,日日要16小時on line 同大家登記約戰情況)。近幾年已經愈黎愈少攪呢個比賽。前兩年為振興好友既aveego 版。又再攪過。前後兩次。然後,又再煙沒於好友之間。期間,不少好友曾詢問幾時可以再攪,都因為擔心自己應付唔黎而不了了之………

今次,難得仲版肯咩起呢個咁大既重擔,挺身而出。我可以安安樂樂做參賽者。當然樂於支持啦。今年既ELB,你想加入邊個幫派,定係自己創立一個新宗派,係好友留名!寫下光輝既一頁呀?
[ 此帖被freezefox在2013-05-24 14:21重新編輯 ]
1條評分
六如 好友元 +1000 - 2009-03-11

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2013-05-24
等我推推舊POST 先!

LEGEND!就係係呢一刻誔生了!

離線jin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2009-03-13
引用第95樓黑魔道士比比2009-03-13 17:54發表的“”:
唏~! 一定係你記錯!!! [表情]

你說要辦個 比字幫 ,不是嗎~XD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2009-03-13
引用第94樓freezefox2009-03-13 17:51發表的“”:
唔係喎。我記得你個組死得好慘架喎。最尾分埋d 尾數個陣愁雲慘霧咁架喎。

唏~! 一定係你記錯!!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2009-03-13
引用第92樓黑魔道士比比2009-03-13 17:48發表的“”:
係咩~? 我依唏記得我個人係大殺四方架喎~~~

唔係喎。我記得你個組死得好慘架喎。最尾分埋d 尾數個陣愁雲慘霧咁架喎。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2009-03-13
引用第92樓黑魔道士比比2009-03-13 17:48發表的“”:

我記得KSL好似係大贏家
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2009-03-13
引用第91樓freezefox2009-03-13 17:43發表的“”:
梗記得。輸到貼地嘛。 [表情] [表情]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2009-03-13
引用第90樓黑魔道士比比2009-03-13 17:43發表的“”:
我個神祕組織你都記得~? 果時好似有sun for ever , ksl~~~ 其他都唔記得啦~

梗記得。輸到貼地嘛。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2009-03-13
我個神祕組織你都記得~? 果時好似有sun for ever , ksl~~~ 其他都唔記得啦~ (係咪好似仲有雲佬架?)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2009-03-13
引用第88樓freezefox2009-03-13 14:28發表的“”:
[講笑]你有冇咁了解我呀?咁都比你發現添![講笑] [表情] [表情] [表情]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2009-03-13
引用第87樓KINs2009-03-13 14:27發表的“”:
[極認真]拖下拖下無左件事OR推第二個上黎做LEADER[極認真]

你有冇咁了解我呀?咁都比你發現添!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2009-03-13
引用第86樓freezefox2009-03-13 14:25發表的“”:
你識我咁耐,你認為我會點做哎? [表情]

[極認真]拖下拖下無左件事OR推第二個上黎做LEADER[極認真]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2009-03-13
引用第83樓迪克2009-03-13 13:48發表的“”:
[極認真]咁你咪開個專收新人o架囉[極認真]
[超認真]試下以身作則囉[超認真]

你識我咁耐,你認為我會點做哎?

離線weijian1988
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2009-03-13
我来好友这么久,还没玩过..

超想玩,可是没时间manage yff和找对手
離線pwwyk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2009-03-13
引用第83樓迪克2009-03-13 13:48發表的“”:
[極認真]咁你咪開個專收新人o架囉[極認真]
[超認真]試下以身作則囉[超認真]

佢有話開架, 不過唔知幾時.