• 1881閱讀
  • 26回復

[轉貼]好友變左? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-04-08
上年年中無意下 SAVE 低,頭先又咁啱開錯左文件,搵到呢篇野……順便貼返出黎

作者係邊個?呼之欲出啦

其實真係差唔多每隔一段時間,就會見到有人話「唉……好友變左啦……」。咁多年黎,呢個題目幾乎幾個月就聽到人講一次。一兩年就會有人隆重其事咁標題出黎。若然真係既話,好友應該都變得幾緊要。幾個月就要變一變身。 不過唔知點解我反而覺得好友黎黎去去都係咁,都無咩變化咁既。
都唔記得六年前定幾多年前,蹅足好友無幾耐,浦左一排,叫左熟左少少人。好快已經聽到好多「老臣子」話,「唉……好友變哂啦!以前繁星個陣唔係咁既!」「十方好友個時都唔係咁既!」無記錯,費南迪斯有咁講。十號球王有咁講。好似早高爾都有咁講。仲有一兩個我都唔記得佢地叫咩名既好友…………
由於我無經歷過繁星、十方,我基本上唔係好知佢地講咩。只係覺得,無野哎,宜家咁幾好哎。有咩唔妥者?後來,慢慢經歷時光流逝。一年兩年後,想唔到,同一番說話會由另一批好友講出。柯南又話「好友唔同左囉」。一兩年後,傑少又話「好友唔同左啦,宜家既好友同我個陣唔同啦!」總之,每過一段時間,就會有人出黎話比大家聽,「好友同以前唔同左」啦。其實好想問,「以前」,即係幾時?
唔知點解,好友有一段時間,係最令人滿意,最令人津津樂道,最美麗快樂。呢段時間,係所有人口中,都係最美好既時光。呢段時間,就係「以前」。咁多年黎,好多人都一直強調,「以前」好好架!「以前」唔係咁架!「以前」正好多!但我尋尋覓覓左咁耐,我就係搵唔到,呢個「以前」即係幾時。
你宜家話「以前」好!即係一年前?但一年前有人話,「宜家」好友唔同左啦,以前好好架!即係,又一年前?但再一年前同一番說話,都有人講過喎。即係,再再一年前?但再再一年前一樣有人咁講………咁即係,幾時既「以前」?連六年前我岩岩黎好友個陣,已經有人話「好友唔同左啦!以前好好架!」咁豈不是,好友呢五六年間,一直係好差,一直都唔好?最好既年代,莫非真係「繁星、十方」個陣?
講真………我又唔係好覺喎………雖則我未經歷過,但睇以前d人講番以前d 野,大概都估到d 既。即係好友自從成立之後,都未好過………
但偏偏,我又唔係咁諗。我成日都話………唔係哎,幾好哎……係咁架啦。小小缺點實有,整體幾好哎。尤其係外面行個圈番黎之後,呢個感覺仲大。若然你搵到一個比好友更好既地方,請你話一話比我聽。我都好想拜訪一下。有時淨係黎好友吹水,吹到悶,都想換下環境。有既麻煩你單聲。
不過,相信以我地咁「嫌尖聲悶」既人黎講,要有好似好友咁就到我地既需要同喜好既論壇未必多囉。唔好誤會,我唔係話好友最好。亦唔係話其他論壇唔好。好過好友既大把。但岩我既,好似暫時只得一家。真慘。
由於人都係鐘意期盼一個理想境界既存在。但理想境界,係人既世界入面,本身就係唔存在,所以好多時,我地都會幻想一個烏托邦(唔係話你呀,索女)出黎!作為一種慰藉。搵唔到一個理想既論壇,就幻想一個出黎。外面搵唔到,就係入面搵。幻想下幻想下,唔知幾時,係幻想之中,好友曾經就係一個理想既烏托邦既化身。但呢個化身並唔係真實既存在。因為理實中好友並唔理想,至少唔係絕對既理想。所以,「以前」既好友就好好多。至於幾時係「以前」………天曉得!總之記憶中,曾經出現過一段時期,係無紛爭,無異見,無吵鬧,完全和平,天下合一,情境交融………曾經係有個一段咁既時間………曾經。
但現實係殘酷既。若然你去到辦公室睇一睇,一頁又一頁咁揭落去,睇番前塵種種。你會驚訝於,原來,紛爭,從來未係好友停止過。咁多年黎,年年月月,大大小小不同既紛爭吵鬧,斷斷續續都係好友出現。根本就無世外桃原呢支歌仔。「以前既好友」由頭到尾都係我地一廂情意幻想出黎既時空。不曾存在過。
你問,好友點解會變?點解會變成咁?你問呢個問題,正正代表你根本唔明白咩係好友!好友係咩?係一個論壇!論壇係咩?係一群人由四方八面集合而黎談天說地既地方。論壇係言論所組成!言論係由個一群人發出。論壇,就係一群人既言論!
咁呢一個群人係咩人?係muly 、柯南、隱、迪克、bellamy、frankie、pwwky、bb、skyline、freezefox、超迪仔、垃圾桶、可、波友、kamiru、黑魔道士比比、jin、新手、十號球王、kch、淺雲、王子托迪、影、remix仔、早高祖、費南迪斯、sunforever、marlet、saha、一劍了、shark、簡東拿、robert仔、………下刪一百個名……
唔好意思,上便班友仔,一半無黎吹水好耐啦。淨番個一半既一半都係吊緊鹽水。一個星期無見到佢一兩次。呢班早期就係好友既好友,呢班將好友成形既好友……好多都已經唔存在啦。唔存在係好友。咁試問,一個以人為本,以人既言論集結為壇既地方,人都唔同哂,言論又點會一樣?好友,有咩可能會唔變?
今日再睇睇版主名單,唔講個d 坐定定好多年,「霸住」個版主位唔郁既。新既版主,邊個唔係年資唔算深,年紀仲好細既一群?年幾兩年前一次同muly 出黎踢波,佢都曾經衝口而出話:「嘩……宜家d 版主個個都好細喎……掂唔掂架?」我同佢講:「有咩唔掂者,你做版主個個時候,你咪一樣係靚仔一名!今日係靚仔者,遲d 會大架啦!」無錯!遲d 會大架嘛!論壇一樣會大。人大左,性格都唔同,諗野又唔同,價值觀都唔同。論壇大左,又豈能不變?我成日講既例子。六年前識bb,小朋友仔,又可愛又得意,六年後既bb,已經唔再係小朋友啦。大個仔啦。我仲成日bb 前bb 後咁叫人,仲成日提住六年前既往事。老人家,你out 啦!你老套呀!變哂啦呢個世界!我都變左中學生啦!仲小朋友!?
好友點可以唔變?點可能永遠都一樣?
第一屆同我爭我最喜愛會員既係邊個?第二屆呢?第三、四屆又如何?除左我係年年都榜上有名之外,大家睇下,年年既奧斯卡最出位個幾個,幾乎年年都唔同。第一屆迪克同我爭得頭崩額裂。第二屆爆迪迪仔出黎。跟手紅既係謝拉傑。紅左一年唔夠,第四屆就比文鳳取代左。然後三郎上位,再然後,今年任天痕、火鳳、國球旗、麻煩、雪綸………一大班「新人」上位………。年年都唔同!奧斯卡係咩?真係最有見地最幽默最有貢獻呀?計爆光率之嘛。個年你爆光率高,個年你咪拎多幾個獎囉!咁你睇番咁多年,得一個老狐係唔識變既,其他年年既「風雲人物」都唔同。一代接一代,每一代都有唔同既活躍係好友既人。你點要求,人換了,言變了,而由人言而成既論壇永恆不變呢?
變,從來未停過。
只係,人總唔肯承認,現在係最好!又唔敢承擔誇口,將來我可以做得更好!所以,往往都悲哀地,回顧前塵,總係「以前最好」………
真係比你番番六年前既好友,你真係會覺得佢係最好?咁咁多年黎我地既努力,我地既建立,我地既傳承,一代接一代,信念既傳承,咪都係白費多餘?咁我地仲攪咁多野做咩?仲努力d 咩?仲要維持d 咩?仲有咩值得我地驕傲、擁戴、保護、愛惜?以前永遠最好既話,何不今日停步,就此作結,好等「以前」永遠存在係你心入面。咁咪最完美囉。
唔好話邊個邊個排擠邊個。論壇,從來都係黨同伐異既地方。咁講好似好難聽。但現實的確係咁。相同嗜好,似類既價值觀既人走埋一齊,自自然然會排擠唔同?好唔同價值觀既人。所謂排擠,唔一定係你所諗既攻擊,傷害。唔岩傾,唔岩咀形,都可以係排擠既一種。你三四個講到嘻嘻哈哈,我插唔到咀,都係一種排擠。只係程度上既差別。好友正正係呢種「黨同伐異」既步伐中成形。所以呢到無人講粗口。因為我地排擠粗口。近排你地好鐘意講「膠」,亦大力排擠「膠」(其實有冇人可以講得出,咩係「膠」?)。於是好幾個被命定係膠既會員,去到邊都被人排擠。你可以話,佢自己?黎,佢抵死。但佢?黎又好,佢抵死又好,佢的確被排擠。我地每年都有類似既人和事出現,久唔久就出現一次半次「大規模式既總動員排擠」。將一個又一個「非我族類」排出論壇以外。呢個係鐵一般既事實。唔好講到好友係人間仙境,唔好講到好友可以容納所有不同聲音!好友從來唔係一個咁既論壇。好友係一個極小眾,極小眾既論壇。佢可以長期「維持優良傳統」,正正係因為長期嚴格地將「非我族類」排擠於外!我地唔係唔可以容納異見,可以。不過唔該你先改變自己,變成我地可以容納既種類,否則,一樣係「沙翁啦啦」!好友既所謂兼容性,友善既壇風,門戶開放,通通根本係基立係森嚴既門栓之下!其他唔駛講,單單睇要註冊成為好友既會員,已經係咁多個論壇之中,最「難」既一個(相對而言而矣,並非真係咁難)。
近排風雲會員某君,所到之處,一樣人見人鬧。佢個人故然係有問題。呢點無容置疑。但觀乎你地所標榜既「好友傳統」,我又唔覺得你地對佢真係咁友好者。我自己就極少鬧佢。我認為佢講到最尾都係最多歸納為「討厭」。討厭既人,唔理唔招惹咪得囉。偏偏大家又好鐘意惹佢,又專登要同佢玩埋一齊。玩一大輪,了到佢作出d 令人反感既行為後,又突然搖身一變,化身正義使者,大義x 然咁直斥其非。我係佢既話,有時都真係會感到無所適從。係你指鬧佢既同時,有冇同時諗「好友以前唔係咁架!」有好友仲好認真咁問:「我覺得係時候要處理呢個會員既問題啦!」我真係好好奇……可以點「處理」?因為佢討厭,所以ban 佢a/c?
咪又係黨同伐異既又一例證。
唔好誤會,我唔係話大家唔岩。我都話左,好友可以維持優良傳統,一定程度上,正正因為佢既排他性。係排盡所有異類之後,入得黎,留得低,生存到既,都係差唔多差唔多類型既人。因為差唔多,所以容易接納,因此造成好友「兼容性強」既假象。無錯,只係假象。好友容他性一d 都唔強。不過,我地追求既正正係呢一種小眾論壇,與信念無衝突。我地又唔係想變做高登個類大壇,無必要好似佢地咁「兼收並蓄」。
所以,下次鬧好友「以前」唔係咁架個種,再諗諗,好友變左?定係你變左?
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-04-08
我以前都睇過呢篇文
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-04-08
引用第1樓阿諾2009-04-08 14:04發表的“”:
我以前都睇過呢篇文 [表情]

呢篇文應該係好友遺失資料個幾個月出的
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-04-08
唉.....好友變左喇,連舊 post 都開 topic
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-04-08
邊度搵番出黎
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-04-08
引用第4樓三郎2009-04-08 14:08發表的“”:
[表情] 邊度搵番出黎

C:\Documents and Settings\User\My Documents\Word, PP

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-04-08
引用第5樓arsenal2009-04-08 14:10發表的“”:
C:\Documents and Settings\User\My Documents\Word, PP
.......

估唔到估唔到
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-04-08
旧闻重温。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-04-08
又走番出黎?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-04-08
呀,篇文都寫得幾唔錯喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-04-08
唉~~~~老狐變左啦, 佢唔再出呢d文章俾我地睇囉
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-04-08
甘多字,唔駛講都知邊個寫啦
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-04-08
引用第11樓frankie2009-04-08 14:53發表的“”:
甘多字,唔駛講都知邊個寫啦 [表情] [表情]

咪係囉, 仲有邊個成日提住話奧斯卡年年都有個果人份o架
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-04-08
引用第12樓雲佬2009-04-08 14:59發表的“”:
咪係囉, 仲有邊個成日提住話奧斯卡年年都有個果人份o架 [表情] [表情] [表情]

咪係
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-04-08
有幸地我都睇過