• 4577閱讀
  • 83回復

成龍:中 國 人 是 需 要 管 的 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2009-04-22
引用第44樓三郎2009-04-22 22:36發表的“”:
睇黎你都好鐘意霸王龍 [表情] [表情]

我唔係架-.-
不過我又覺得果句野都幾有道理..
但係我又忽略左當年玩71果班市民咁解
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2009-04-22
引用第45樓笨謙2009-04-22 22:37發表的“”:
我唔係架-.-
不過我又覺得果句野都幾有道理..
但係我又忽略左當年玩71果班市民咁解

無論佢呢番言論係岩係錯都好(無可否認我有少少認同佢電視機論)

但明顯佢係呢個場合唔應該有甘既言論。
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2009-04-22
引用第46樓三郎2009-04-22 22:39發表的“”:
[表情] 無論佢呢番言論係岩係錯都好(無可否認我有少少認同佢電視機論)
但明顯佢係呢個場合唔應該有甘既言論。

佢個電視機論又講左好多香港人心諗咩既..
但係果個場合........唉= =
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2009-04-22
引用第41樓笨謙2009-04-22 22:20發表的“”:
其實我都仲未係好明-.-
係咪d香港人想話佢保皇?

佢實在將香港納稅人既錢敗得快到人囉
保皇就好明顯啦....董生點都係中央欽點既渣fit人﹐都唔係香港選出黎既
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2009-04-22
引用第37樓笨謙2009-04-22 20:18發表的“”:
其實我覺得最大問題都係"做一場戲"呢到姐..
但係我又覺得佢係岩..為自己又好為香港又好..
都唔好搞到自己香港係人地面前出醜

佢今次咁講野就真係出醜
離線antony
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2009-04-22
佢緊係話要管啦........唔管咪個個好似成蟲呢 d 淫棍咁周圍搞大女人個肚

睇個天幾時收呢條淫棍。
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2009-04-22
引用第49樓Erikson2009-04-22 22:59發表的“”:
佢今次咁講野就真係出醜

係-.-仲要講到緊激動
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2009-04-22
引用第47樓笨謙2009-04-22 22:41發表的“”:
佢個電視機論又講左好多香港人心諗咩既..
但係果個場合........唉= =

同埋好似比比話齋....咩說話o係咩人口中講出黎...係好唔同
成龍自己其身不正﹐講到懶正氣o甘....無人buy之余仲會好反感
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2009-04-22
引用第52樓tc22182009-04-22 23:29發表的“”:
同埋好似比比話齋....咩說話o係咩人口中講出黎...係好唔同
成龍自己其身不正﹐講到懶正氣o甘....無人buy之余仲會好反感

佢都唔諗下自己係李宗盛演唱會果到做過d乜..
跟住就話香港亂..中國人要管
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2009-04-23
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2009-04-23
引用第54樓任天痕2009-04-23 10:33發表的“”:
http://www.youtube.com/watch?v=oo3IB-WhuJQ

琴日睇左
仲睇埋佢大鬧演唱會果到..簡直係鬼上身
離線victor2006
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2009-04-23
繼續轉文

成龍大哥真行啊
diumanpark | 20-Apr-09, 00:12 | 知無不言.蟹無不拑, 港聞刁視 | (2701 Reads)

葉一知

成龍大哥在博鰲亞洲論壇發表偉論,怒刮中國人一大巴。他說:「有自由好,還是沒有自由好?真的我現在已經很混亂。太自由了,就變成香港今天這個樣子,很亂;而且變成台灣這個樣子,也很亂;我慢慢覺得,原來我們中國人需要管的。」

句句到肉,句句有禪機,實在發人深省啊。

無知的人或者質疑大哥:香港今天究竟有多混亂?金融海嘯,經濟下滑,香港還未出現搶掠,還沒有大罷工和暴動,有多亂啊?這是知其一不知其二。想知香港有多亂,看看近月的報紙已經知道了,例如:統計署計錯數、藥物頻頻出事、藥物標籤頻頻出問題、醫院派錯藥、強積金入錯戶口、副局長派卡片道歉但入境處又製造混亂說沒問題、迷你債券沒人管、行政長官鬥噏不該的毓民、梁展文事件正在審、電盈種票案等等等等,誰說香港不亂?

很明顯,中國人真的需要管。但問題來了,中國人需要管,那麼哪些中國人去管,哪些中國人被管呢?如果中國人需要管,管的又是中國人,那些做管的中國人由誰來管呢?如果全天下男人都會犯某種錯,那麼由會犯那種錯的男人去管會犯那種錯的男人,便造成邏輯問題。

所以,成龍大哥話中實有深意,只是遭無知的傳媒誤解。「中國人需要管」,意思至少有兩個,其一,就是由中國人用制度去管中國人,即全中國立即推行民主普選,嚴格推行法治,開放言論自由,由輿輪和傳媒加入去管中國人;其二,就是成龍大哥原來跟不少香港人一樣,懷念殖民地,希望中國成為殖民地,中國人還是由諸如美國、英國甚至日本等先進國家管一管,才能站起來。

嗱,成龍大哥真係高瞻遠矚㗎,只係你哋唔識read,以為佢發神經。唔信,聽聽他在論壇說的另一番話:「我要買個電視機,我買甚麼?我一定買日本的,中國的會爆炸,為甚麼呢?因為中國很多品 牌不給人家有信心。」這段話十分理性,沒有因為愛國而買國貨,你當他真是黐孖筋嗎?如果你一邊開電視,一邊在犯全天下男人都會犯的錯,個電視機突然爆炸,好玩嗎?

成龍大哥真心愛國,敢於說真話,我們應有氣量接受,考慮一下給日本管管,至少請Sony的日人管管那些國產貨啊。

http://diumanpark.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1680170

d傳媒斷章取義,完全唔明白大哥既深意同苦心

警告︰ 閣下提交的內容中含有不良言語 '品 牌'!指令已取消。
我做錯d咩
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2009-04-23
笑死!葉一知寫D 野真係到肉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2009-04-23
笑左
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2009-04-23
引用第57樓freezefox2009-04-23 20:40發表的“”:
笑死!葉一知寫D 野真係到肉。 [表情] [表情] [表情]

一路睇一路笑

原來成龍用心良苦