• 9152閱讀
  • 138回復

[寵物]犬隻百科全書 - 新增迷你史納莎 - 114樓(p8) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-05-06
引用第12樓victorally2009-05-06 10:15發表的“”:
我樓上隻鬆獅
佢主人話天氣一熱佢就燥
(而且鬆獅天生係燥底~)

鬆獅係皮氣比較差﹐亦都唔鐘意群居既狗種
其實同天氣無關~ 性格係o甘~
鬆獅係breed出黎用黎做多用途犬﹐打獵﹐牧羊﹐搬運皆能
性格亦因為工作變得獨立﹐聰明﹐忠誠
同埋原產地係中國既北方...所以完全唔適合南方既生活....
好易中暑之余...亦都好易因為潮濕所以有皮膚病~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-05-06
引用第13樓*艾瑞克*2009-05-06 10:15發表的“”:
係SPCA領養的...拎番黎緊時兩歲...
佢隻右眼之前係SPCA果時整親過,搞到要做手術...差D連隻眼珠都保唔住... [表情]
.......

就係因為無保養~ 人都要定時check up啦
study下你隻既種類﹐避免隻狗臨老o甘多病
對主人同狗狗都係好事

SPCA可能有幫你教過或者前主人教得好啦~
所以領養就係有呢個好處~
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-05-06
引用第16樓tc22182009-05-06 10:26發表的“”:
就係因為無保養~ 人都要定時check up啦
study下你隻既種類﹐避免隻狗臨老o甘多病
對主人同狗狗都係好事 [表情]
.......

SPCA就應該無教過LA....因為我果隻狗去到SPCA之後第二日就比我地選中左
我homestay果隻狗....真係無眼睇
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-05-06
大大隻果d狗...
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-05-06
引用第17樓*艾瑞克*2009-05-06 10:32發表的“”:
SPCA就應該無教過LA....因為我果隻狗去到SPCA之後第二日就比我地選中左 [表情]
我homestay果隻狗....真係無眼睇 [表情]

其實去到o甘真係無咩可以做....係希望唔會再多D病痛....安安樂樂o甘過埋去
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-05-06
引用第19樓tc22182009-05-06 10:36發表的“”:
其實去到o甘真係無咩可以做....係希望唔會再多D病痛....安安樂樂o甘過埋去 [表情] [表情]

睇佢個勢...最多頂多1-2年...佢而家都13歲了...都差唔多...
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-05-06
引用第20樓*艾瑞克*2009-05-06 10:38發表的“”:
睇佢個勢...最多頂多1-2年...佢而家都13歲了...都差唔多... [表情]

咩種???
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-05-06
引用第13樓*艾瑞克*2009-05-06 10:15發表的“”:
係SPCA領養的...拎番黎緊時兩歲...
佢隻右眼之前係SPCA果時整親過,搞到要做手術...差D連隻眼珠都保唔住... [表情]
.......
好似之前見過隻眼係有問題果隻來的
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-05-06
引用第14樓*艾瑞克*2009-05-06 10:16發表的“”:
[搞gag]我都係天生燥底的 [表情] [/搞gag]

你都唔係好燥...

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-05-06
有無金仔....

垃圾桶四Be
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-05-06
引用第15樓tc22182009-05-06 10:23發表的“”:
鬆獅係皮氣比較差﹐亦都唔鐘意群居既狗種
其實同天氣無關~ 性格係o甘~
鬆獅係breed出黎用黎做多用途犬﹐打獵﹐牧羊﹐搬運皆能
性格亦因為工作變得獨立﹐聰明﹐忠誠
同埋原產地係中國既北方...所以完全唔適合南方既生活....
好易中暑之余...亦都好易因為潮濕所以有皮膚病~
.......

你識好多呢~!^^

可惜媽媽唔准養狗
只可以玩樓上鬆獅, 3樓金毛, 對面西伯利亞雪犬...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-05-06
比熊犬好得意下喎……

個樣咁似 maltese (魔天使) 既?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-05-06
引用第25樓victorally2009-05-06 11:52發表的“”:
你識好多呢~!^^
可惜媽媽唔准養狗

我屋企人就好想養...不過我住果度唔養得大狗

垃圾桶四Be
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-05-06
引用第27樓垃圾桶2009-05-06 11:59發表的“”:
我屋企人就好想養...不過我住果度唔養得大狗

唔係一係養得一係唔養得咩?大細都有規定?

不過有兩個問題令我唔係太想養大狗︰

1. 大狗一般壽命較細狗短
2. 如果大狗病左,都唔知點抱得郁佢去睇醫生
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-05-06
引用第18樓雪綸2009-05-06 10:35發表的“”:
大大隻果d狗... [表情] [表情]

要幾大啊??大丹o甘大??

引用第24樓垃圾桶2009-05-06 11:03發表的“”:
有無金仔....

呢隻o甘popular實有既~

引用第25樓victorally2009-05-06 11:52發表的“”:

你識好多呢~!^^

可惜媽媽唔准養狗

你鄰居o甘多狗...仲正啦~唔洗你打理又有得玩

引用第26樓火鳳凰2009-05-06 11:58發表的“”:
比熊犬好得意下喎……

個樣咁似 maltese (魔天使) 既? [表情]

我o係香港帶hero(我家姐隻比熊)落街行....個個都誤認係maltese/toy poodle