• 5239閱讀
  • 112回復

特 首 指 自 己 就 六 四 意 見 代 表 香 港 人 意 見 惹 泛 民 集 體 離 場 抗 議 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-05-14
2009-05-14 HKT 15:56
http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20090514/news_20090514_55_581574.htm

在 立 法 會 答 問 大 會 , 公 民 黨 吳 靄 儀 問 行 政 長 官 曾 蔭 權 , 是 否 支 持 平 反 六 四 。
曾 蔭 權 表 示 , 明 白 香 港 人 對 六 四 的 感 受 , 事 件 已 經 發 生 很 多 年 , 國 家 很 多 方 面 發 展 取 得 驕 人 成 績 , 亦 為 香 港 帶 來 經 濟 繁 榮 , 相 信 港 人 對 國 家 發 展 會 作 出 客 觀 評 價 。

吳 靄 儀 其 後 指 曾 蔭 權 並 無 回 應 問 題 , 要 求 澄 清 。

曾 蔭 權 補 充 , 他 的 意 見 是 代 表 香 港 人 整 體 意 的 意 見 , 他 說 , 他 們 的 意 見 亦 影 響 了 自 己 意 見 , 他 認 為 這 是 香 港 人 對 事 件 的 看 法 。

社 民 連 梁 國 雄 首 先 表 示 抗 議 , 指 言 論 是 「 強 姦 民 意 」 , 之 後 自 行 離 場 。 多 名 議 員 包 括 聯 工 盟 李 卓 人 、 教 育 界 的 張 文 光 以 及 公 民 黨 湯 家 鏵 等 人 , 要 求 特 首 澄 清 有 關 六 四 言 論 , 指 他 不 能 代 表 整 體 香 港 人 的 意 見 , 多 名 泛 民 議 員 隨 即 離 場 。 立 場 法 會 主 席 曾 鈺 成 宣 布 暫 停 會 議 。

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=302997&category=
[ 本文被廢托在2009-05-14 17:19重新編輯 ]
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-05-14
不知所謂

完全唔明佢講咩Q
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-05-14
曾 蔭 權 補 充 , 他 的 意 見 是 代 表 香 港 人 整 體 的 意 見

哈哈
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-05-14
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-05-14
收啦

你當自己係普選出來呀

泛民今次好團結
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-05-14
引用第4樓三郎2009-05-14 16:41發表的“”:
[表情] 收啦
你當自己係普選出來呀
.......

今次係吳靄儀追問佢喎..
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-05-14
佢講個句都唔知想點
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-05-14
引用第5樓廢托2009-05-14 16:46發表的“”:
今次係吳靄儀追問佢喎..

打錯左
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-05-14
曾爵士巧叻叻喔
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-05-14
曾蔭權表示,他明白港人對六四的感受及看法,事件發生之後,國家發展有驕人成就,為香港帶來繁榮穩定,相信香港人對國家的發展有客觀的評價。

http://hk.news.yahoo.com/article/090514/4/c6ip.html

今晚六四亡魂快D去搵曾生
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-05-14
引用第9樓三郎2009-05-14 16:52發表的“”:
曾蔭權表示,他明白港人對六四的感受及看法,事件發生之後,國家發展有驕人成就,為香港帶來繁榮穩定,相信香港人對國家的發展有客觀的評價。
http://hk.news.yahoo.com/article/090514/4/c6ip.html
今晚六四亡魂快D去搵曾生 [表情]

九唔搭八....
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-05-14
引用第10樓廢托2009-05-14 16:55發表的“”:
九唔搭八....

我記得佢未係特首之前都發表過同樣言論

估唔到佢唔識吸收教訓
離線victor2006
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-05-14
我明白佢要轉移視線,但係可唔可高明d
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-05-14
他 的 意 見 是 代 表 香 港 人 整 體 意 的 意 見

請問你係由咩人選出黎
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-05-14
有無版友有片段分享