• 3997閱讀
  • 71回復

陶傑試做通識科樣版試卷 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-05-19
無標準答案言之成理呢個評分標準

真係幾空泛同唔公平

言之成理呢樣真係幾個人咋wo
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-05-19
其實唔止通識

依家好多科都走緊呢條路
最記得文學叫我比較兩個高漸離邊個死得淒美d (30分)
marking scheme又係話言之成理
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-05-19
引用第15樓三郎2009-05-19 18:45發表的“”:
無標準答案言之成理呢個評分標準
真係幾空泛同唔公平
[表情] 言之成理呢樣真係幾個人咋wo

真係睇下撞正邊個改
邊個同佢諗法相同
離線RauL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-05-19
引用第12樓sheepsheephin2009-05-18 17:49發表的“”:
考完中化科我唔會再信咩野「言之成理即可」 [表情]

完全同意...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-05-19
我好憎陶傑

但今次他的確講得岩
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-05-20
分明擺個改卷人上台姐大佬
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-05-21
通 識 科 評 分 含 主 觀 因 素     2009/05/21 18:13
作 家 陶 傑 日 前 試 做 通 識 科 樣 版 試 卷 , 三 位 評 卷 老 師 中 , 有 兩 位 批 他 不 合 格 。

考 評 局 指 測 試 和 實 際 改 卷 的 環 境 不 同 , 但 承 認 通 識 科 考 試 評 分 , 如 奧 運 跳 水 、 體 操 般 有 主 觀 因 素 。

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=303585
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-05-21
陶 傑 指 考 評 局 解 釋 牽 強     2009/05/21 18:14
作 家 陶 傑 日 前 試 做 通 識 科 樣 版 試 卷 , 三 位 評 卷 老 師 中 , 有 兩 位 批 他 不 合 格 。

考 評 局 指 測 試 和 實 際 改 卷 的 環 境 不 同 , 但 承 認 通 識 科 考 試 評 分 , 如 奧 運 跳 水 、 體 操 般 有 主 觀 因 素 。

陶 傑 就 指 考 評 局 的 解 釋 牽 強 。

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=303586&category=
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-05-21
引用第22樓arsenal2009-05-21 20:35發表的“”:
通 識 科 評 分 含 主 觀 因 素      2009/05/21 18:13
.......

咁就搵6個marker改,exclude最高同最低個分啦

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-05-21
通識只係考評局個班人一己意識形態之取向

同中化一樣
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-05-21
引用第24樓arsenal2009-05-21 20:37發表的“”:
通識只係考評局個班人一己意識形態之取向 [表情]
同中化一樣 [表情]

yes

言之成理,唔arm意識形態就唔係道理嘛

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-05-21
岩岩TVB新聞都有講

話評分標準分三級

錯誤觀念
模糊
正確
錯誤觀念 呢樣真係幾主觀WO
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-05-21
引用第25樓智者2009-05-21 20:39發表的“”:
yes
言之成理,唔arm意識形態就唔係道理嘛 [表情]

中化個課程同考試真係好廢……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-05-21
引用第27樓arsenal2009-05-21 20:42發表的“”:
中化個課程同考試真係好廢…… [表情]

我文化篇章F,listening A

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-05-21
引用第26樓三郎2009-05-21 20:41發表的“”:
岩岩TVB新聞都有講
話評分標準分三級
錯誤觀念
.......

考生甲︰建議馬上落實雙普選,同時,亦應該廢除立法會功能組別
評卷員︰錯誤觀念,民主進程理應循序漸進,待社會達成共識後才研究當中的可行性