• 3998閱讀
  • 71回復

陶傑試做通識科樣版試卷 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2009-05-22
引用第59樓sheepsheephin2009-05-22 17:39發表的“”:
曾蔭權探訪中學親身體驗通識課
(星島)2009年5月22日 星期五 14:28
行政長官   曾蔭權   25日探訪沙田   循道衛理中學,並與學生一起上通識課。
.......

亂up廿四
同黃麗梅有咩分別
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2009-05-22
曾蔭權與一位同學扮演「政府官員」

離線rubbish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2009-05-22
引用第58樓sheepsheephin2009-05-22 16:04發表的“”:
會比分
但係唔會高分 [表情]

唔係個個改卷都係老八股來的
我以前中化老師就係好開通的人.....不過佢都話如果遇著d 老八股就...
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2009-05-22
好彩畢業得早,
唔係可能又要做香港教育白老鼠

簡直係求學不是求分數的實際版,

不如唔好比 Grade 算啦,
反正都亂比
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2009-05-23
好彩我唔洗讀姐
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2009-07-26
陶傑開咪錯引網上假新聞

【明報專訊】網上新聞真假難分,本年2月一名感冒男童連續打機10小時不適入院,結果這篇新聞報道連月來被網民瘋狂轉貼,近日更有人把「打機」惡搞為「少年沉迷 o靚模寫真自瀆10小時入院」,令有才子之稱的陶傑亦中招,前晚在商台《光明頂》節目中誤用此則假新聞,以此嘲諷「o靚模現象」。有互聯網業界人士表示,市民若有需要引用網上資訊,應抱懷疑態度求證。

前晚《光明頂》節目主題為討論 o靚模殺入書展的現象,其間陶傑說:「我睇到單新聞,有個細路仔買咗啲 o靚模寫真集,返到屋企連續10個鐘,關埋房門無出過嚟,就做緊一種發育期間血氣方剛的、屬於單身男子、據說中醫話好傷血氣嘅行為,終於10個鐘頭不停,阿媽喺出面拍門送飯入去又唔開,結果搞到兩眼反白,口吐白沬,要白車送入去醫院……」

另一嘉賓主持林敏驄於是問他這是否真事,陶回答﹕「真事呀,我睇網呀嘛,高登(討論區)嗰度賣咗出嚟,連續10個鐘頭車輪式,總之對住寫真10個鐘……」

陶傑:早知該新聞是假的

本報翻查該篇報道原刊於本年2月6日的《蘋果日報》,原本指一名13歲少年打機10小時後暈倒送院,更找來全民健康動力主席勞永樂給予醫學意見。網民後來把報道中的「打機」改為「自瀆」,近日報道再「進化」,在高登討論區被網民改為該少年看 o靚模周秀娜的寫真自瀆暈倒,原本男童送院的新聞圖片中,亦被加上一本周秀娜寫真集。

本報昨致電陶傑,他回應說自己早知該新聞是假的,因此在節目中強調消息是在網上看到,至於他為何向其他主持強調此事為「真事」,他解釋,「真事」意思是「真的在網上看到此事」。但他表示,網民發布假消息應反省,「下次如果話國金中心樓下有炸彈,就會有後果喇」。

對於報道不斷被網民刪改,勞永樂表示感到好笑,但他指出,一般男性自瀆時間約為數分鐘,之後會進入一個抗拒性的生理時間,往往要休息一小時以上才能進行下次自瀆,而即使是年輕力壯者,亦不可能連續自瀆10小時。

香港互聯網協會主席莫乃光指出,改新聞在網民間甚為流行,網上假或錯的資訊亦甚多,市民若有需要引用網上資料,要抱懷疑心態,最好是和傳統媒體互相引證,以免出錯。

XDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXD

佢通識難怪唔合格
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2009-07-26
引用第65樓Kama-gotchi2009-07-26 15:32發表的“”:
陶傑開咪錯引網上假新聞
【明報專訊】網上新聞真假難分,本年2月一名感冒男童連續打機10小時不適入院,結果這篇新聞報道連月來被網民瘋狂轉貼,近日更有人把「打機」惡搞為「少年沉迷 o靚模寫真自瀆10小時入院」,令有才子之稱的陶傑亦中招,前晚在商台《光明頂》節目中誤用此則假新聞,以此嘲諷「o靚模現象」。有互聯網業界人士表示,市民若有需要引用網上資訊,應抱懷疑態度求證。
.......

笑死左
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2009-07-26
聰明一世..蠢在一時
離線hyp
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2009-07-26
之前係高登睇左
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2009-07-26
引用第66樓yanyan26-07-2009 15:56發表的“”:
笑死左 [表情] [表情] [表情]

真心膠

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2009-07-26
真事呀,我睇網呀嘛,高登(討論區)嗰度賣咗出嚟

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2009-07-26
引用第70樓Kama-gotchi2009-07-26 19:53發表的“”:
真事呀,我睇網呀嘛,高登(討論區)嗰度賣咗出嚟
[表情]

陶生成日上高登..佢唔知班友仔鐘意改野架咩?