• 4950閱讀
  • 87回復

[消閒飲食]鐵板燒自助餐推介 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2009-07-13
記住,去呢類地方食野,有幾樣野要注意:

1. 唔好兩條友walk in ,萬一唔好彩撞正個日多人,實柄埋你去d 生卡啦地方。人地招呼都招呼d 包房包廳既先啦。點會理你個一個半個散客?

2. 可能既話,約多幾個人包房!一個師傅由頭到尾只係招呼你地,同一個師傅招呼幾班唔同既人。完全係兩回事!你想象下,我地一黎就八個人一齊食牛扒,八個人一齊食羊扒。個師傅每次都係一批一批咁整,既容易又控制得好。時間又唔會長。同一桌人分幾班人,呢個點兩塊牛排,個個點兩隻蝦,個師傅整到頭暈都滿足唔到你地既要求啦!時間又耐,等都等到頸長!

3. 商場大部分係中央冷氣。商場無冷氣間鋪都無計。所以盡量準時到。一黎就點野食!八點食到九點九,咩都夠啦。十點無冷氣個陣就開始食甜品,食雪榚,hea 下hea 下咁食。咁就唔會又熱又辛苦架啦。

4. 記住問清楚邊間分店個水準好d 先好去呀。呢類集團經營既連鎖店,quality control 好差架咋。可以一間好食到震,一間難食到暈架!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2009-07-13
引用第43樓鬼影炎光2009-07-13 11:51發表的“”:
我都去過幾次~
佢好多刺身都係任食~甜蝦同三文魚都係 [表情]
如果大家有興趣, 不如都一齊去食

講真哎,去呢到明明係食鐵板燒既,食咩刺食呀!梗係主攻鐵板燒架啦。

刺身個d,當陪碟算啦。

離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2009-07-13
引用第45樓freezefox2009-07-13 12:01發表的“”:
1. 唔好兩條友walk in ,萬一唔好彩撞正個日多人,實柄埋你去d 生卡啦地方。人地招呼都招呼d 包房包廳既先啦。點會理你個一個半個散客?
.......

團長, 攪個碌Ling + 大漁團啦
離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2009-07-13
16x 真係幾抵喎 .. 仲要係鐵板!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2009-07-13
引用第47樓鬼影炎光2009-07-13 12:04發表的“”:
團長, 攪個碌Ling + 大漁團啦

無啦啦關 碌LING 咩事?

離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2009-07-13
引用第49樓freezefox2009-07-13 12:12發表的“”:
無啦啦關 碌LING 咩事?

淨係食野好似好DRY, 所以搵D野玩~
上面碌LING平過HK嘛
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2009-07-13
引用第44樓freezefox2009-07-13 11:53發表的“”:
自從我上次同朋友去完,期間前前後後有三四團人再去過(我太太帶左兩班唔同既人,我個fd 又帶佢d 同事去),全部食完都激讚,全部都話再會約第二次。
.......

我去羅湖呢間...就因為就腳...同埋我地想食完即時去dup骨...
所以唔算好刻意咁去...

因為咁...無上網search過資料...得來如此下場...

不過你果間點好食都好...我一向唔太多位落野...
所以幾好都無用...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2009-07-13
引用第45樓freezefox2009-07-13 12:01發表的“”:
.......

咁我唔會有機會去試啦...因為我好少成棚人上大陸的...

呢個就係你地大棚人既優勝之處...如果人少...可能結果都一樣吧...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2009-07-13
引用第52樓sun2009-07-13 14:37發表的“”:
咁我唔會有機會去試啦...因為我好少成棚人上大陸的... [表情]
呢個就係你地大棚人既優勝之處...如果人少...可能結果都一樣吧...

所以我唔會兩條友上去食。寧願唔去。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2009-07-13
引用第51樓sun2009-07-13 14:35發表的“”:
我去羅湖呢間...就因為就腳...同埋我地想食完即時去dup骨...
所以唔算好刻意咁去...
.......

其實我宜家都唔係食到好多野。 成日都眼闊肚窄。不過係鐘意包房,有個師傅serve 我地既感覺者。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2009-07-13
引用第54樓freezefox2009-07-13 15:28發表的“”:
其實我宜家都唔係食到好多野。 成日都眼闊肚窄。不過係鐘意包房,有個師傅serve 我地既感覺者。 [表情]

所以我果d上開去食好野既朋友...個個都唔係蝗蟲...食唔倒好多野...
但就係鐘意食好野...所以佢地都唔太鐘意去呢d任食任飲既地方...

不過佢地都有講...如果你飲得酒既...就真係幾抵...
因為清酒都係任飲的...

我眼見d房真係幾煙下...呢個感覺我又唔係幾鐘意囉...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2009-07-13
引用第55樓sun2009-07-13 15:45發表的“”:
所以我果d上開去食好野既朋友...個個都唔係蝗蟲...食唔倒好多野...
但就係鐘意食好野...所以佢地都唔太鐘意去呢d任食任飲既地方...
.......

煙咩?我又唔覺喎。d 抽油煙機幾強的說。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2009-07-13
引用第56樓freezefox2009-07-13 16:00發表的“”:
煙咩?我又唔覺喎。d 抽油煙機幾強的說。

咁你真係只有福田先至好叫人去...

我去羅湖果間...出面已經唔係叫房...都好煙下...

離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2009-07-13
哇~~原來有個咁O既POST, 家陣先見到, 呢D風頭火勢時候上大陸, 返黎實大剪刀伺候啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2009-07-13
引用第58樓雲佬2009-07-13 17:48發表的“”:
哇~~原來有個咁O既POST, 家陣先見到, 呢D風頭火勢時候上大陸, 返黎實大剪刀伺候啦 [表情] [表情] [表情]

食餐飯,用你三幾個鐘者。唔駛咁誇係話?