• 9261閱讀
  • 158回復

[意見]粗口問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-05-31
近呢幾個月黎,相信唔少人都留意到會員講諧音粗口、粗口既情況愈見頻密,引起好多既糾紛

不過,有關諧音粗口既問題其實係有爭議性,無咩準則可言,有時連版主都唔知邊d 應該要罰,邊d 唔駛

有見及此,我就想大家一齊係呢度發表意見,集思廣益

而我自己就有以下提問同想法︰

一.有冇必要為總版規第十七條下一個清晰的指引,包括有關粗口卅諧音的定義、準則等?

17. 好友論壇為無粗言論壇及嚴禁引起罵戰,並對該等會員採取零容忍政策,任何文章、登入名稱、頭像及簽名皆不能含有淫穢、不雅及令人感到不安之成份(包括諧音或別字),若有會員觸犯此條,將以停戶處理;各級版主有充分之權力分析某句子是否為粗言,版友皆不得異議。尊重其他版友為各會員之責任。

二.是否只針對常用字眼作出檢討,其他較少用的字眼則由版主判斷

我個人主張(二),因為可行性較高,爭議性相對較低
[ 本文被arsenal在2009-05-31 17:44重新編輯 ]
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-05-31
二..針對常用字眼係唔係列明大眾化既粗口係好友唔講得...?
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-05-31
引用第1樓三郎2009-05-31 17:48發表的“”:
二..針對常用字眼係唔係列明大眾化既粗口係好友唔講得...?

至少禁左廣東話個五個粗口字的諧音先

當然,以上只係針對個d 字眼作為粗口用途的情況
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-05-31
引用第2樓arsenal2009-05-31 17:52發表的“”:
至少禁左廣東話個五個粗口字的諧音先
當然,以上只係針對個d 字眼作為粗口用途的情況

甘我同意行第二

仲有駛唔駛列明扣分力度

例如邊句扣多d甘
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-05-31
講真...如果真係果5個粗口字,就一定即罰架啦,無論係有意無意都好

諧音,就真係要睇果句說話既背後意思,同埋睇下有無人對佢既言論有反感,總版再作判斷都可以

例子1:會員A:你做乜捻野o係度嘈姐,收聲啦!!

如果有好友係覺得句野反感 / 本身會員A句野會惹來激烈罵戰既話,就應該要罰

例子2:會員A: 你做乜捻野捻左去d衰野度

會員B:

咁大家都知道會員A句野係無攻擊性 / 無令人反感既時侯,咁咪唔洗罰....因為大家都覺得會員A係講笑,話會員B成日講甜野

咁如果會員A無用諧音,但係句野有攻擊性,咁會唔會罰佢?

例子3: 會員A: 收皮啦死廢柴,幾時到你講野

佢真係無用過粗口諧音,但係會有人覺得呢句野好有挑釁性同埋攻擊性

咁罰唔罰?

所以,結論係:唔洗為諧音整定義....因為真係太廣太多...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-05-31
引用第4樓Con仔2009-05-31 17:59發表的“”:
講真...如果真係果5個粗口字,就一定即罰架啦,無論係有意無意都好
諧音,就真係要睇果句說話既背後意思,同埋睇下有無人對佢既言論有反感,總版再作判斷都可以
例子1:會員A:你做乜捻野o係度嘈姐,收聲啦!!
.......

同意諧音廣泛

但我認為有需要對某d作出指引,可以為版主執法作出指引
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-05-31
邊五個字?

其實扣分加禁言已經好足夠
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-05-31
引用第6樓本用戶不存在2009-05-31 18:01發表的“”:
邊五個字?

扮唔知 洗唔洗我pm你sosad

其實而家個問題唔係個懲罰,而係個粗口定義好有灰色地帶
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-05-31
引用第3樓三郎2009-05-31 17:58發表的“”:
甘我同意行第二
仲有駛唔駛列明扣分力度
.......

扣分力度……

呢個相對下無咁重要,可以彈性處理,例如視乎犯規次數、動機之類
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-05-31
引用第6樓本用戶不存在2009-05-31 18:01發表的“”:
邊五個字?

http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E8%A9%B1%E7%B2%97%E5%8F%A3#.E5.BB.A3.E6.9D.B1.E7.B2.97.E5.8F.A3.E4.BA.94.E5.A4.A7.E5.AD.97
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-05-31
引用第5樓三郎2009-05-31 18:01發表的“”:
同意諧音廣泛
但我認為有需要對某d作出指引,可以為版主執法作出指引

指引就係,總版應就其他會員既反應,同埋果句說話既目的作出判定
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-05-31
引用第10樓Con仔2009-05-31 18:07發表的“”:
指引就係,總版應就其他會員既反應,同埋果句說話既目的作出判定

老實講,甘樣有時我覺得好煩
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-05-31
引用第9樓三郎2009-05-31 18:07發表的“”:
http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E8%A9%B1%E7%B2%97%E5%8F%A3#.E5.BB.A3.E6.9D.B1.E7.B2.97.E5.8F.A3.E4.BA.94.E5.A4.A7.E5.AD.97

就呢個網而言,如果我講左句:今次真係whole family die喇,我唔記得聽日要交project

但係又有人上office叉我話我講粗口,我會唔會比人罰?

我無講粗口,又無用諧音...句野又無攻擊性...

如果我係因為新諧音既定義而比人罰既話,咁我會覺得好友會有少少變左文字獄...

所以定義o係呢個層面好似意義不大
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-05-31
要列所有準則根本唔可能同不切實際

版主應該有絕對性既權力去判斷邊d屬於粗口/諧音,唔容許任何人嘗試挑戰尺度

不要忘記,足球是最快樂的!
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-05-31
引用第11樓三郎2009-05-31 18:11發表的“”:
[表情] 老實講,甘樣有時我覺得好煩

唔知你煩既意思係咩

有人爆粗,你都要了解晒成件事既因由,再去同迪神相討處罰既對像,罰則架...

結果你都係要追post...我唔知你既煩係咪因為咁..