• 9264閱讀
  • 158回復

[意見]粗口問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-05-31
引用第4樓Con仔2009-05-31 17:59發表的“”:
講真...如果真係果5個粗口字,就一定即罰架啦,無論係有意無意都好
諧音,就真係要睇果句說話既背後意思,同埋睇下有無人對佢既言論有反感,總版再作判斷都可以
例子1:會員A:你做乜捻野o係度嘈姐,收聲啦!!
.......

例子 1︰好明顯係運用諧音作為粗口用途

例子 2︰基本上無問題,但我唔覺得要加「諗野」呢兩個字先表達到個意思,無謂踩界

例子 3︰睇返總版規,似乎無一條係講點樣處分人身攻擊的言論,但某d 區係有的

的確,下一個普遍的定義係好難,所以都係從補充個方向去諗
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-05-31
引用第12樓Con仔2009-05-31 18:11發表的“”:
就呢個網而言,如果我講左句:今次真係whole family die喇,我唔記得聽日要交project
但係又有人上office叉我話我講粗口,我會唔會比人罰?
.......

唔好玩啦

呢個點會唔係粗口,只不過轉左做英文者

係咪真係要用呢D 字眼先表達到你內心的不滿?
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-05-31
引用第15樓arsenal2009-05-31 18:14發表的“”:
例子 1︰好明顯係運用諧音作為粗口用途
例子 2︰基本上無問題,但我唔覺得要加「諗野」呢兩個字先表達到個意思,無謂踩界
.......

其實呢排d犯規除左粗口呢樣之外....大多數都有涉及有好友聽完好反感 / 人生攻擊..

總版規如果真係無既話,我建議草擬一條相關既規條...

例子2呢...正如吹水版個post講...有d人可能私底下係朋友,相處既方式搬左上來好友...又因為興奮過度 / 搞下氣氛,所以先唔知踩左界...咁我覺得呢d又可以酌情處理...

始終,一個說話構唔構成犯規,句野本身既目的同埋性質都好影響判決
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-05-31
引用第13樓icebati2009-05-31 18:11發表的“”:
要列所有準則根本唔可能同不切實際
版主應該有絕對性既權力去判斷邊d屬於粗口/諧音,唔容許任何人嘗試挑戰尺度

問題係每個版主對粗口、諧音的睇法都唔同,當中有爭議性

除非講明每個版都有唔同的罰則啦,即係好似美國d 法律咁
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-05-31
引用第16樓arsenal2009-05-31 18:18發表的“”:
唔好玩啦 [表情]
呢個點會唔係粗口,只不過轉左做英文者
.......

我只係舉個例姐.....因為wiki個網入面話呢句都係粗口嘛

我可以唔咁樣表達不滿,但係無人可以排除日後係完全無人用呢個途徑搞gag / 發洩架嘛....

版規既目的就係將所有有可能發生既違規情況定占一個位置,等d人去遵守

全面d修訂,好過下次有d人走法律"喇"...又要再三引起激烈討論丫
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-05-31
引用第14樓Con仔2009-05-31 18:13發表的“”:
唔知你煩既意思係咩
有人爆粗,你都要了解晒成件事既因由,再去同迪神相討處罰既對像,罰則架...
.......

我煩既意思係

例如我了解左件事,我判定非粗口。

舉例con仔你認為係(唔好介意),之後就話點解唔係?甘判有無攪錯?之餘上類既說話

所以我先希望有份參考
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-05-31
引用第17樓Con仔2009-05-31 18:19發表的“”:
其實呢排d犯規除左粗口呢樣之外....大多數都有涉及有好友聽完好反感 / 人生攻擊..
總版規如果真係無既話,我建議草擬一條相關既規條...
.......

係,總版規有需要加返有關人身攻擊的處分

至於例子 2,私人相處方式帶到好友?咁好易出現雙重標準的情況,部分人變左特權人士,總版規只會變為一堆無用的條文
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-05-31
引用第15樓arsenal2009-05-31 18:14發表的“”:
例子 3︰睇返總版規,似乎無一條係講點樣處分人身攻擊的言論,但某d 區係有的
.......

粗口算易搞,因為平常人都能判斷邊d係粗口/諧音,有意/無意/有無攻擊性唔難判斷,各版主既標準唔會相差好遠

但人身攻擊就更難做個準則,上論壇或多或少都會有d暗串/激烈討論既情況,好難規定咩程度既人身攻擊先算違規

不要忘記,足球是最快樂的!
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-05-31
引用第20樓三郎2009-05-31 18:25發表的“”:
我煩既意思係
例如我了解左件事,我判定非粗口。
.......

總版就係有權決定判決既人...咩野會員同版主都要遵守

既然好友選得你同迪神出來,就已經肯定左你地兩個既能力

如果真係得我一個人唔滿意呢個判決(唔滿意既意思係話點解唔係粗口,而唔係罰則上既輕重)

咁就證明係我本身個人對呢位會員有偏見 / 了解件事唔清楚....完全唔係你既錯

但係呢,如果真係群起圍插你呢個判決有問題,咁你都應該要再同迪神覆核番去個判決係咪真係有問題...

最重要,真係唔好比群眾既說法影響左你同迪神兩個之間既判斷力
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-05-31
引用第19樓Con仔2009-05-31 18:23發表的“”:
我只係舉個例姐.....因為wiki個網入面話呢句都係粗口嘛 [表情] [表情]
我可以唔咁樣表達不滿,但係無人可以排除日後係完全無人用呢個途徑搞gag / 發洩架嘛....
.......

老實講,點都有灰色地帶,差左多定少,版規都只係針對一d 普遍性現象而設立,好難整到十全十美
離線jov
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-05-31
老老實實...我覺得一次過ban晒全部就最一了百了....

粗口/諧音或者真係你其中一種搞gag / 發洩既途徑....但係咪真係只有依一種而冇其他表達方式呢?

大家上好友忍忍口...方便版主....減少版友誤會...執法又容易一致
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-05-31
引用第23樓Con仔2009-05-31 18:29發表的“”:
總版就係有權決定判決既人...咩野會員同版主都要遵守
既然好友選得你同迪神出來,就已經肯定左你地兩個既能力
.......

原則上我同意

我再回應你一樣野,有時我同迪神下左判決。有班人不滿意個判決,認為太輕之類。但另一班人呢就認為根本唔駛甘重判

往往就係有一班人選擇沉默,有班人會聯同幾個會員嘈

呢d真係好煩

吐苦水,完 講番正題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-05-31
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=72153

拎廢托呢個topic講下(廢托唔好介意)

我了解過廢托係呢個topic究竟講收咩野,

我聽完之後認為根本算不上係粗口

而且我不下一次聽到有其他「老」會員講好多次收咩野。

離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-05-31
引用第21樓arsenal2009-05-31 18:27發表的“”:
係,總版規有需要加返有關人身攻擊的處分
至於例子 2,私人相處方式帶到好友?咁好易出現雙重標準的情況,部分人變左特權人士,總版規只會變為一堆無用的條文

其實版規既出發點都係為會員利益著想....當然都係為左更有條理管治個壇

所以我既意見都係:如果有會員真係對某會員發出既言論有反感,總版都應該正視投訴....而總版o係呢個例子就順理成章成為一個唔比雙重標準出現既角色....

而總版要做既就係對事件作出分析同了解,再作判決

我相信如果有人投訴呢個例子既話,總版都應該會分辨得到佢係無惡意..只係忘形,對該會員作出警告等懲罰
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-05-31
引用第25樓j摩連奴.狂妄2009-05-31 18:31發表的“”:
老老實實...我覺得一次過ban晒全部就最一了百了....
粗口/諧音或者真係你其中一種搞gag / 發洩既途徑....但係咪真係只有依一種而冇其他表達方式呢?
大家上好友忍忍口...方便版主....減少版友誤會...執法又容易一致 [表情]

咁樣年中就會有唔少好友比人ban

呢個唔係解決問題既好方法,長遠對好友發展都唔好

拎番上次羊軒單野,佢係咪要ban? d人覺得佢句野仲嚴重過粗口wor

佢只係失去理性先會咁做....聖人都有錯架嘛係咪先...