• 9234閱讀
  • 158回復

[意見]粗口問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2009-05-31
引用第26樓三郎2009-05-31 18:33發表的“”:
[表情] 原則上我同意
我再回應你一樣野,有時我同迪神下左判決。有班人不滿意個判決,認為太輕之類。但另一班人呢就認為根本唔駛甘重判
.......

真係唔洗理呢d言論架....你要對自己既判決有信心

假設老狐(只係假設,no offence)真係對你呢個判決嚴重不滿...佢又出千字文...

so wt?你係總版,權利大於一切....唔滿意都無辦法...唔好比呢d群眾壓力蓋過你自己既權威...唔係你點做總版
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2009-05-31
引用第29樓Con仔2009-05-31 18:38發表的“”:
咁樣年中就會有唔少好友比人ban [表情] [表情]
呢個唔係解決問題既好方法,長遠對好友發展都唔好
拎番上次羊軒單野,佢係咪要ban? d人覺得佢句野仲嚴重過粗口wor
佢只係失去理性先會咁做....聖人都有錯架嘛係咪先...
.......

上次亦有不少會員同我反映根本只係要扣分。ban係可以唔做
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2009-05-31
引用第30樓Con仔2009-05-31 18:40發表的“”:
真係唔洗理呢d言論架....你要對自己既判決有信心
假設老狐(只係假設,no offence)真係對你呢個判決嚴重不滿...佢又出千字文...
.......

呢樣野經過呢排發生既事,我已經開始學會
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2009-05-31
引用第27樓三郎2009-05-31 18:35發表的“”:
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=72153
拎廢托呢個topic講下(廢托唔好介意)
我了解過廢托係呢個topic究竟講收咩野,
.......

但係你睇埋下面d回應...已經有好友對佢既言論有反感...

再者,你再睇下廢托回應...如果真係有人投訴上office既話

加上廢托已經唔係第一次犯...

我覺得理應重罰

我相信廢托都係愛好友之人...既然佢愛好友,咁就理應知道邊d說話係應該講,邊d唔應該講
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2009-05-31
引用第33樓Con仔2009-05-31 18:43發表的“”:
但係你睇埋下面d回應...已經有好友對佢既言論有反感...
再者,你再睇下廢托回應...如果真係有人投訴上office既話
.......

所以我有質疑係唔係雙重標準

我亦同廢托提過叫佢小心d
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2009-05-31
引用第31樓三郎2009-05-31 18:41發表的“”:
上次亦有不少會員同我反映根本只係要扣分。ban係可以唔做

so wt?你係高高在上....意見可以聽,但係公平公正就應該keep住

意見係用來收集再加以檢討再自我糾正自己既價值觀架嘛...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2009-05-31
引用第35樓Con仔2009-05-31 18:45發表的“”:
so wt?你係高高在上....意見可以聽,但係公平公正就應該keep住
意見係用來收集再加以檢討再自我糾正自己既價值觀架嘛...

引用第32樓三郎2009-05-31 18:42發表的“”:

[表情] 呢樣野經過呢排發生既事,我已經開始學會

離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2009-05-31
引用第34樓三郎2009-05-31 18:44發表的“”:
所以我有質疑係唔係雙重標準
我亦同廢托提過叫佢小心d

如果你自己覺得你有雙重標準,咁得罪講句...你自己都要檢討下..
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2009-05-31
引用第22樓icebati2009-05-31 18:28發表的“”:
粗口算易搞,因為平常人都能判斷邊d係粗口/諧音,有意/無意/有無攻擊性唔難判斷,各版主既標準唔會相差好遠
但人身攻擊就更難做個準則,上論壇或多或少都會有d暗串/激烈討論既情況,好難規定咩程度既人身攻擊先算違規

都要睇返d 版主嚴唔嚴,係咪真係執到正黎做,定係見到都唔理

至於人身攻擊,版主起碼要明個意思先,然後再作判斷

另一方面,其實 "pk"(唔係十二碼)係咪應該都算係諧音粗口呢?我見好多人都有講,但好似冇人講過有問題,雖然個意思只係帶有好輕微的粗口成份,大家又點睇?
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2009-05-31
引用第7樓Con仔31-05-2009 18:03發表的“”:
扮唔知 [表情] [表情] 洗唔洗我pm你sosad
其實而家個問題唔係個懲罰,而係個粗口定義好有灰色地帶

真係唔知喎

我又無追 post
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2009-05-31
引用第37樓Con仔2009-05-31 18:46發表的“”:
如果你自己覺得你有雙重標準,咁得罪講句...你自己都要檢討下..

有老會員曾經用呢句野用黎罵人/講笑的,當時以我所見無人出聲。而廢托講完之後大家認為係粗口

甘唔係雙重標準?
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2009-05-31
引用第40樓三郎2009-05-31 18:48發表的“”:
有老會員曾經用呢句野用黎罵人/講笑的,當時以我所見無人出聲。而廢托講完之後大家認為係粗口
甘唔係雙重標準?

咁唔係因為你雙重標準,係無會員投訴丫嘛

錯不在你...係錯在會員唔敢出聲嘛
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2009-05-31
引用第41樓Con仔2009-05-31 18:49發表的“”:
咁唔係因為你雙重標準,係無會員投訴丫嘛 [表情] [表情]
錯不在你...係錯在會員唔敢出聲嘛 [表情]

甘我唔知了

再講會點火頭

有興趣講下去可以msn
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2009-05-31
引用第25樓j摩連奴.狂妄2009-05-31 18:31發表的“”:
老老實實...我覺得一次過ban晒全部就最一了百了....
粗口/諧音或者真係你其中一種搞gag / 發洩既途徑....但係咪真係只有依一種而冇其他表達方式呢?
大家上好友忍忍口...方便版主....減少版友誤會...執法又容易一致 [表情]

可以嚴d,都唔駛嚴到咁的

始終 一 ban 真係無回頭,連一次改過的機會都冇
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2009-05-31
引用第39樓本用戶不存在2009-05-31 18:47發表的“”:
真係唔知喎
我又無追 post [表情]

廣東粗口五大字

http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E8%A9%B1%E7%B2%97%E5%8F%A3#.E5.BB.A3.E6.9D.B1.E7.B2.97.E5.8F.A3.E4.BA.94.E5.A4.A7.E5.AD.97