• 9265閱讀
  • 158回復

[意見]粗口問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2009-05-31
引用第18樓arsenal2009-05-31 18:22發表的“”:
問題係每個版主對粗口、諧音的睇法都唔同,當中有爭議性
除非講明每個版都有唔同的罰則啦,即係好似美國d 法律咁

我覺得睇法反而唔會真係差好遠

每個版尺度爭少少無咩大問題,各版主私下有個大概共識就得
我覺得總版規可以列明所有疑似粗口諧音都有被罰既機會,讓踩界者自己應該承擔風險

不要忘記,足球是最快樂的!
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2009-05-31
引用第45樓icebati2009-05-31 18:56發表的“”:
我覺得睇法反而唔會真係差好遠
每個版尺度爭少少無咩大問題,各版主私下有個大概共識就得
我覺得總版規可以列明所有疑似粗口諧音都有被罰既機會,讓踩界者自己應該承擔風險

十分贊成
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線jov
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2009-05-31
引用第29樓Con仔2009-05-31 18:38發表的“”:
咁樣年中就會有唔少好友比人ban [表情] [表情]
呢個唔係解決問題既好方法,長遠對好友發展都唔好
.......

引用第43樓arsenal2009-05-31 18:52發表的“”:

可以嚴d,都唔駛嚴到咁的 [表情]

始終 一 ban 真係無回頭,連一次改過的機會都冇

我ban既意思..ban晒所有粗口/諧音...0容忍...一見就要有punishment
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2009-05-31
其實諧音粗口真係好難介定..

再唔係以後搵5位版主去審議個句諧音粗口算定係唔算..好似陪審團咁囉..不過首要係有會員投訴

不過咁樣可能會加重左版主昸工作量..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2009-05-31
引用第48樓ZlatanIbrahim31-05-2009 19:28發表的“”:
其實諧音粗口真係好難介定..
再唔係以後搵5位版主去審議個句諧音粗口算定係唔算..好似陪審團咁囉..不過首要係有會員投訴 [表情]
不過咁樣可能會加重左版主昸工作量.. [表情]

都好喎

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2009-05-31
引用第49樓本用戶不存在2009-05-31 19:43發表的“”:
都好喎
[表情]

有得諗喎呢個陪審團制度同上訴制度

上訴制度︰會員不服版主裁決,x 日內可作出上訴

陪審團制度︰由版主及會員組成,大約幾個人,處理會員的上訴,然後投票決定

上訴成功,咁個會員就無事,失敗就加重刑期

2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2009-05-31
引用第50樓arsenal2009-05-31 20:05發表的“”:
有得諗喎呢個陪審團制度同上訴制度
上訴制度︰會員不服版主裁決,x 日內可作出上訴
.......

咁樣起碼唔會比人覺得主觀喇掛
離線Hoi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2009-05-31
投票制度我都覺得可行...

不過上訴就值得商確
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2009-05-31
引用第51樓ZlatanIbrahim2009-05-31 20:07發表的“”:
咁樣起碼唔會比人覺得主觀喇掛

好似之前學者建議裁定淫褻及不雅物品個種陪審團制度
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2009-05-31
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=72312
#97,98,99,113,121,139

咁呢d又算係邊種情況?
擺明罵戰+粗口諧音
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2009-05-31
引用第52樓凱′2009-05-31 20:09發表的“”:
投票制度我都覺得可行...
不過上訴就值得商確 [表情]

如果裁定係咪粗口都要陪審團制度,咁個效率會好慢
離線Hoi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2009-05-31
引用第55樓arsenal2009-05-31 20:14發表的“”:
如果裁定係咪粗口都要陪審團制度,咁個效率會好慢

可以由單數人數既在線版主組成...

投票表決...相信唔會太耐..

更加可以做到公平...

唔駛比人抽後腳...話偏私
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2009-05-31
引用第54樓神秘的人2009-05-31 20:13發表的“”:
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=72312
#97,98,99,113,121,139
咁呢d又算係邊種情況?
擺明罵戰+粗口諧音 [表情]

所以先會鎖左,係咪需要執行處分就由各版版主或者總版主決定
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2009-05-31
引用第56樓凱′2009-05-31 20:16發表的“”:
可以由單數人數既在線版主組成...
投票表決...相信唔會太耐..
.......

但好多時都發生係深夜時分,有幾多人在線都成問題,你太睇高版主的效率
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2009-05-31
同埋咁會剝削版主的權力