• 5633閱讀
  • 45回復

[香港]廣納民意 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-06-01
引用第11樓liuming2009-05-31 23:18發表的“”:
推文...
其實版主清下文應該冇問題...
如果有原因的話,我覺得可以接受...
又話者拎去講場講...
.......

無錯, 我最原先既做法, 就係希望鬆D版規, 提供各好友足夠既空間討論,

但近日發生既小插曲, 造成一部份人既不滿, 所以就此希望正視一下
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-06-01
宜家往往只要係quote傳媒的文章,都會被當咗係新聞,但其實唔少只係評論多過講事實。不過,個人覺得即使放錯版問題都唔大,橫豎睇新聞之餘都會睇埋球迷廣場,所以唔介意。

反而覺得好怕一D誇張的大陸新聞,好多除了當笑話睇之外,討論價值唔大。另外就係題不對文,以前都無咁多,宜家每次一見到根本唔會想回覆,因為變咗人人唔係討論件事,而係澄清D誤會,好冇癮。
1條評分
艾云 好友元 +100 - 2009-06-01
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-06-01
簡單,鼓勵發post者自我過濾文章
凡具有偏見、不中立、過于主觀的文章
需自我進行修改 避免引起不必要的爭吵
耗費好友的力氣去解釋、辯解和緩解沖突

新聞的本質應該是報導實情而已 quote/facts的 才是最原始的新聞

奈何 大陸記者一旦看完原版的英文稿后
為了顯示自己有做功課/或有批評的實力

硬是在翻譯完畢后 加上過多主觀看法、和具有煽動性的字眼
不為其它 就為吸引讀者的眼球、提高點擊率
從這里 記者本身就可以根據其表現 證明自己『有做野』

發post者應該對本身發布的文章負責
這是最基本的責任
假如發現文章本身有問題
可以去掉具有煽動性的段落

基本上skysports/bbc/goal.com/espnstar等英文網站的新聞
都是原汁原味的新聞 很少增添過多的『香料』去提升『味道』

大多有問題的 都是大陸“新聞”
這與中文記者的素質 和特意挑動、玩弄讀者/球迷的情緒有關

望好友會員對此多加留意
中國記者本身存有煽動的議程
好友會員無需成為『劊子手』 推波助瀾
而是成為凈化論壇的工程師 這才正確

望大家捫心自問 扮演好自己基本的角色
發每篇文章之前 問問自己的內心
發post之后 會引起怎樣的回響
當下心安理得 就ok了

1條評分
艾云 好友元 +500 - 2009-06-01
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線bkc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-06-01
No comment
1條評分
艾云 好友元 -5 - 2009-06-01
離線江川徹
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-06-01
淨係提議新聞一定要加番source就ok
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-06-01
第1點....
我覺得定好個時間﹐一個禮拜為期幾好﹐又公整
qoute個topic已經好足夠

第2點....
反而呢個唔需要set得太死....因為每個人對[新聞]既法都唔同
如果討論到某一個地步....版主可以張篇文移去球迷區
其實呢樣野都唔係好常見o者~
1條評分
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-06-01
引用第17樓sakura_32120042009-06-01 02:22發表的“”:
簡單,鼓勵發post者自我過濾文章
凡具有偏見、不中立、過于主觀的文章
需自我進行修改 避免引起不必要的爭吵
耗費好友的力氣去解釋、辯解和緩解沖突
.......

如果係新聞本身有問題~
又怕好友們post左d文不對題,內容有偏頗的新聞上黎~
其實會唔會考慮唔俾某一個網的新聞 post 上黎?

又或者,變勵一d有質素的post(當然唔係每月最佳o個d la)~
可能係每日一個最好的新聞(好的包括係可讀性、趣味性、重要性、可討論性等等)~
象徵式獎50蚊好友元
鼓勵/引導人地當出好文
1條評分
艾云 好友元 +200 - 2009-06-01
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-06-01
雖然好難清清楚楚介定, 不過我相信每個人自己都有能力分辨, 而且如果實行左一輪, 大家都會更加清楚知道邊d係news, 邊d係opinions.

我覺得重要嘅反而係, d topic嘅title同入面嘅content. 好多時d posts, 連post嗰個自己都冇睇過, 令到有title同content不符嘅情況出現, 又或者貼錯區~ 我覺得呢d要罰就真~ (example: oh, 我唔知架, 我都係連埋個title copy過黎, 自己都冇睇過) 即係, 自己都唔睇就唔好post啦~ 有時呢d posts仲會引起一場罵戰添....

如果貼嗰個有睇清楚, 再用埋個人嘅分析力, 如果要分清楚news 同opinions, 應該不大~
1條評分
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-06-01
發文章既中立定義要搞清楚..
賽後球員評分算新聞定個人意見呢?
有啲新聞好難分別係好友講場定球壇新聞?
呢啲應該要分得清清楚楚!
1條評分
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-06-01
其實講咁耐,你地都唔知個問題係邊……

點會唔識分新聞同評論?

問題係執行呀。
1條評分

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-06-01
執行講真真係要靠版主

當然首先發文者要自行判斷果篇文係一篇新聞定評論啦

但係如果已經發文
始終都係要由版主決定

好多時可能我地好多人已經會出post話果篇唔係一篇新聞

但係如果冇..不過性質都唔係一篇新聞..
版主就應該有權可以移走佢

當然版主要每一篇文章都要睇一睇的話
工作量會大增
但係要減少出現呢d情況...
首先真係要做左呢d野先..
當然係有少少治標不治本..
但係首當其衝就係要決解呢樣野...

好了..講完咁多我都唔知自己講左d咩..
1條評分
離線bellamy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-06-02
第二點...
我覺得將新聞區同講場combine埋同一區就ok...
其實我認為兩個區都既目標都係提供一個平台比各會員發表意見
只不過一個係base on 各大媒體既新聞去討論, 一個就係會員提出個人睇法再引伸討論
個大方向都係討論...
而家分新聞同講場黎講我覺得真係太過細分...

以上只係我既個人意見=.="
同埋好似離左題...@@
1條評分
艾云 好友元 +100 - 2009-06-02
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-06-02
引用第26樓bellamy2009-06-02 00:27發表的“”:
第二點...
我覺得將新聞區同講場combine埋同一區就ok...
其實我認為兩個區都既目標都係提供一個平台比各會員發表意見
只不過一個係base on 各大媒體既新聞去討論, 一個就係會員提出個人睇法再引伸討論
個大方向都係討論...
.......

唔可以combine o架

呢個壇一日做唔到子版回覆係首頁顯示
子版只會變成黑洞
1條評分
艾云 好友元 +100 - 2009-06-02
只愛足球
離線bellamy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-06-02
引用第27樓迪克2009-06-02 00:28發表的“”:
唔可以combine o架
呢個壇一日做唔到子版回覆係首頁顯示
子版只會變成黑洞

唔係子板喎..
係將兩個板減為一個板
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-06-02
引用第28樓bellamy2009-06-02 00:31發表的“”:
唔係子板喎..
係將兩個板減為一個板

ha~可能慣左
我覺得分開好似好d
只愛足球