• 17511閱讀
  • 484回復

[攝影][新機介紹] Micro Four Thirds, EVIL, Mirrorless 相機推介討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-03-30
引用第44樓ckfcuk2010-03-30 20:38發表的“”:
哇∼ 甘都被你 dig 返篇野出黎.. [表情]
唔怕老實話你知,我仲觀望緊.. [表情]
價性比來說 E-PL1 絕對比 E-P1 同 E-P2 值得,但係就經典(外形)而言,就非 E-P1 同 E-P2 ..
而我係外貌協會既會員,唔好問我意見,因為唔夠客觀..
.......

我都係幾注重外貌的.  

撇開價錢, 我試過上手E-P2真係好用E-PL1, 而且我覺得冇VIEW FINDER真係好有問題. 靠個MON真係唔係好掂.  
離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-03-30
引用第45樓seattleqoo2010-03-30 22:13發表的“”:
我都係幾注重外貌的.   [表情] [表情] [表情] [表情]
.......

E-PL1 都有 support EVF 既,同埋仲有內閃..
E-P1 就唔駛講啦(冇內閃同唔 support EVF),而 E-P2 用閃燈就冇 EVF, 反之亦然..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-03-31
引用第46樓ckfcuk2010-03-30 23:31發表的“”:
E-PL1 都有 support EVF 既,同埋仲有內閃..
E-P1 就唔駛講啦(冇內閃同唔 support EVF),而 E-P2 用閃燈就冇 EVF, 反之亦然..

E-PL1同E-P2相差$3500左右,   我就係考慮緊以下條件....

膠殼 vs 金屬殼

冇evf vs 有evf

1/2000秒快門   vs 1/4000秒快門

IOS 3200 vs ISO 6400

有內閃 vs 冇內閃

較難操作 vs 較易操作(有滾輪)
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-03-31
引用第47樓seattleqoo2010-03-31 13:15發表的“”:
E-PL1同E-P2相差$3500左右,   我就係考慮緊以下條件....
.......

就咁睇..
E-P2 勝過E-PL1好多喎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-03-31
引用第48樓雪綸2010-03-31 13:28發表的“”:
就咁睇..
E-P2 勝過E-PL1好多喎 [表情]

我咪就係煩緊囉....   究竟呢$3500值唔值....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-03-31
咩都假,無內閃唔好諗!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-03-31
引用第49樓seattleqoo2010-03-31 13:40發表的“”:
我咪就係煩緊囉.... [表情] [表情]   究竟呢$3500值唔值.... [表情] [表情]

但係你冇信心keep住玩
如果keep住玩
我覺得值~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-03-31
引用第47樓seattleqoo2010-03-31 13:15發表的“”:
.......

膠殼 vs 金屬殼   -------- 樣既野真係好主觀。等如有人肯用幾萬蚊買個袋一樣。呢樣野真係得你自己可以比答案自己。

冇evf vs 有evf ------- 唔係兩部都無咩?E-P2 個價包埋EVF 架啦?

1/2000秒快門   vs 1/4000秒快門 ---   分別不大。你有幾可會用到1/4000。

IOS 3200 vs ISO 6400 -----   同樣,你連3200 都無咩機會用。何況6400?呢個唔係考慮因素。

有內閃 vs 冇內閃 ------ 呢點先係最重要。無內閃,部機係好多情況下連用都用唔到。

較難操作 vs 較易操作(有滾輪)   ----- 呢D 習慣既者。

基本上,有冇內閃先係我考慮買唔買佢既因素。至於靚唔靚仔,呢樣要留番比你自己諗了。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-03-31
引用第52樓freezefox2010-03-31 14:39發表的“”:
冇evf vs 有evf ------- 唔係兩部都無咩?E-P2 個價包埋EVF 架啦?
.......

e-p2係包埋evf的.........

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-03-31
引用第53樓seattleqoo2010-03-31 14:47發表的“”:
e-p2係包埋evf的.........
.......

EVF 大概1500- 1700 到。咁即係,你個問題變成:

值唔值用2000 蚊既差價買一部唔靚仔但有內閃既E-PL1。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-03-31
引用第54樓freezefox2010-03-31 15:02發表的“”:
EVF 大概1500- 1700 到。咁即係,你個問題變成:
值唔值用2000 蚊既差價買一部唔靚仔但有內閃既E-PL1。
.......

仲有.....有個滾輪真係好用好多, 當要調較光圈or快門果陣就真係感覺差得遠, 需知om不嬲對蕉都已經慢過人.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-03-31
引用第55樓seattleqoo2010-03-31 15:19發表的“”:
仲有.....有個滾輪真係好用好多, 當要調較光圈or快門果陣就真係感覺差得遠, 需知om不嬲對蕉都已經慢過人.

咁你快D買啦。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-03-31
引用第56樓freezefox2010-03-31 15:39發表的“”:
咁你快D買啦。 [表情] [表情]

其實係等緊百老xd 購物禮券......   仲有時間考慮考慮
離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-03-31
引用第49樓seattleqoo2010-03-31 13:40發表的“”:
我咪就係煩緊囉.... [表情] [表情]   究竟呢$3500值唔值.... [表情] [表情]

既事係同 8 個月前一樣,E-P1 發布個陣 dpreview.com 既結論..

"The head says no, the heart says go"
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-04-14
今晚本來準備落去旺角百XX買E-P2, 點知冇晒ZOOM鏡KIT SET得返定焦. 個SALES就同我講, 遲些少O記會出一批冇跟EVF0既E-P2, 售價減2千, 即大概買6900.   唯有再推遲了....