• 11023閱讀
  • 339回復

高考放榜在即,過來人說過來事 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線垃圾桶

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-06-28
=========================================
如果係玩野的版友,請你離開,呢個topic係認真的Topic

面斥不雅

=========================================
高考的版友,仲有唔夠一日半就放榜

成績係好係壞都會影響你將來升學的前途

好成績的,記得睇送食飯,唔好自視太高就得,入大學基本上唔係問題

今次講的,係邊緣人,尤其是好可能要讀AD / HD的版友
有好多版友都會問,我應該點擇AD?

AD著重於升學的,除左技術型的課程外,同時亦有一大堆"通識"的課程,例如係語文
係大多都係準備你繼續升學而用的

咁HD呢?
HD著重於就業,主力技術型課程,畢業後搵工會比AD既同學上手上得更快,升學基本同AD一樣,但係學習上手上會比AD同學輸蝕
我真係不幸要讀AD,我亦都選擇左2讀咩科,但係有多過一間院校開,我應該選邊間?

八大的附屬學院 / 樹仁 / IVE 一般來講質素較好,部份的大學設施亦可使用
大型私校,例如珠記,徐記都可以考慮,但未到最後關頭,應避免未達大學的私立學院

但係要小心完全不知名的學校,隨時貨不對辦,到時就好麻煩了
我係xxx見到某院校某科目聲稱有xx%入學率,係唔係真的?

其實呢個係數字遊戲
佢係以升讀政府學位 + Top Up degree作合併計算,最好是以升讀政府學位百分比作準,可嘗試曾讀的學長查詢

我讀完AD/HD, 點樣可以升返學位
一般來講,CGPA (Cumulative GPA)需達至 3.3 (4.3 max) / 3.0 (4 max) / 75 (IVE HD),才可有面試機會,由於每年分數不同,但一般情況下最低的要求不少於3.0 / 70 (IVE HD)。有部份競爭極大的課程,例如商科,有可能需要達至3.5-3.7或以上才能穩獲學位

報名方法有很多,可經non-jupas (所有院校,包括城大) / 城大SAS (只限城大課程)

一般每年十至十一月至翌年三月開始接受申請,詳情請參閱各大院校網頁

咩叫Top Up degree, 同咩叫政府Degree?

Top Up Degree係大學的附屬學院與外國大學合辦的學士學位課程,供AD/HD畢業生修讀。一般年期為1-2年,學費沒有受政府資助,大約$50k - $80k一個課程,GPA要求較低

政府Degree,又稱UGC Funded Degree。是由八大舉辦,經大學資助委員會審批的課程,學費為$42.1k一年,可申請Grant loan (本地專上學生資助計劃,需資產審查)

我幾時報AD好?

如果成績基本上已確定不能入學士學位,及已決定不會重讀中七/考AL,建議是收到成績後一兩天內前往報名,報名費約100-150一組(超過一科)

我收到AD既offer letter,咁點做好?
如果你成績有機會入到UGC funded programme,建議為AD Offer letter上標示的最後一日才遞交入數紙給院校,通常為Jupas放榜當日,以免蝕錢

我去報名要帶咩?
AL 成績單 - 必需,最好係印定4-5個copy
相 - 一打都夠了
文具,連scissors, glue
帶你個人,整齊就可以,唔好奇裝異服
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-06-28
我收到offer letter,咁點做好?
如果你成績有機會入到UGC funded programme,建議為Offer letter上標示的最後一日才遞交入數紙給院校,以免蝕錢

??????????????
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-06-28
多謝桶少貼士
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-06-28
前路茫茫
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-06-28
引用第3樓大少*2009-06-28 15:23發表的“”:
前路茫茫 [表情]

我好後悔無放多d non engine choice 落jupas  
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-06-28
其實報大學non-jupas既hd幾時開始報....我仲係咩都唔知
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-06-28

我呢幾日一路諗緊o既野

其實我諗住今晚開post問
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-06-28
同埋我想問一樣野...
報大學附屬學院要去邊度報?
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-06-28
我雖然中6但而家好留意...覺得好鬼成complicated
離線whbun123
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-06-28
我係AL失敗的人....但唔代表我今日失敗呢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-06-28
ad/hd姐係要放左榜就要盡快報???
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-06-28
引用第7樓yanyan2009-06-28 16:01發表的“”:
同埋我想問一樣野...
報大學附屬學院要去邊度報? [表情]

通常係大學本部,或者係佢地既附屬學院大樓

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-06-28
引用第10樓lyh2009-06-28 17:00發表的“”:
ad/hd姐係要放左榜就要盡快報???

報左收到offer letter之後唔好咁快就比留位費(First Deposit)

垃圾桶四Be
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-06-28
想當年,我睇見d成績
嚇到要望下個名先可以接受現實
我以為俾錯左第個張成績單我
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-06-28
引用第13樓Erikson2009-06-28 17:27發表的“”:
想當年,我睇見d成績
嚇到要望下個名先可以接受現實 [表情]
我以為俾錯左第個張成績單我

我反而果時好平靜,因為係預左會好

垃圾桶四Be