• 2319閱讀
  • 31回復

Swing - 武當 (已推出) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線rBB

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-07-25

闊別樂壇7年的二人組合Swing,終於再度出現,宣佈
重新啟市。組合Swing由Eric Kwok 、Jerald兩位鬼馬及創意多到滿瀉的主腦組成,09
年6月正式孖住加盟環球唱片,繼續營業,實在可喜可賀。
<武當>的誕生完全是Swing二人的心力之作,無論歌
曲的製作、風格,封套、MV的概念或音樂會,都是四手四
腳促成。古畫封面人人讚靚,都是二人對武俠劇的喜愛而起
,早前就有黃日華、劉丹參演 數十萬製作古裝MV 4大個。

“是扔” 士別七年 刮目登場,最新大碟【武當】收錄多首觀察入眉的社會金曲
,包括叱吒903得戚冠軍作 <我有貨>。有實力貨不用急沽,正正就是股民Jeral
d的心態,他更笑言現在改派新歌<麵包生命>,他正好又
賣了手上的貨,現在真的是「冇貨」,希望不會有如丁蟹一
樣,影響股市。

加料生<麵包生命> 講到麵包不是捱來的,生活也不是,只要令生活有創意,就
會得到快樂,普通如麵包,變身麵包糠塗在豬扒上都可成美
味的吉列豬扒。Eric戲言即使一對老夫妻都可以想到很
多未曾做過的事情,可能帶另一半睇烏蠅都係樂趣。

由得你Plug <Let It Go>講到世界上有很多妒忌、懷才不遇或做了錯事的人,
經常埋怨,希望那些人可以開懷,扮野王Jerald立即
扮羨慕妒忌Eric影相時懂擺pose, 像一個super model,而自己就就連手都不知放那裡。

DVD收錄譚校長抵死Featuring <華山論劍音樂會>及黃日華、劉丹參演 數十萬製作古裝MV 4大個及MV拍攝花絮。

1.       我有貨

2.       Let It Go

3.       麵包生命

4.       讓左腳先行一步

5.       點止兵兵

6.       尿牀的啟示

7.       Hehehe

8.       鐘樓駝俠

9.       魚蝦蟹

10.     So Say We All

DVD

1.       錄音花絮

2.       好回家Swing華山論劍音樂會花絮

3.       好回家Swing華山論劍音樂會 Live

i)     我有貨

ii)   Let It Go

iii)   點止兵兵

iv)   鐘樓駝俠

v)   麵包生命

vi)   魚蝦蟹

vii)   Hehehe

viii)   開始到最後

ix)   電波中年絕食記 (Swing + 譚詠麟)

x)   愛情陷阱 (Swing + 譚詠麟)

4.       MV拍攝花絮

5.       我有貨 (MV)

6.       麵包生命 (MV)

7.       Let It Go (MV)

8.       點止兵兵 (MV)
[ 本文被rBB在2009-09-10 16:26重新編輯 ]
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-07-25
我有貨
http://www.youtube.com/watch?v=2hF1ok7UftY

個mv同首歌係完全冇關係,完全係為左玩野

SWING 為了配合8月推出的大碟 - 【武當】, 新歌【我有貨】MV特別以古裝造型, 加上估你唔到的武林故事, 還情商了兩大前輩劉丹及黃日華友情演出! 故事發展出人意表, 想知道江湖事如何了結, 記住8月買碟睇埋下回分解啦!!!
[ 本文被rBB在2009-09-03 18:16重新編輯 ]
離線dinlo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-07-25
做左mr.既嘉賓
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-07-25
十年黎最強 好似誇佐 d
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-07-25
睇落似係講Swing式華生論劍前因
好期待佢地新碟
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-07-25
引用第3樓Kama-gotchi2009-07-25 19:39發表的“”:
十年黎最強 [表情] [表情] 好似誇佐 d

我諗唔到香港10年黎有咩組合d音樂好過佢地
離線victor2006
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-07-25
引用第5樓rBB2009-07-25 20:17發表的“”:

at17 not bad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-07-25
引用第5樓rBB25-07-2009 20:17發表的“”:

因為無所以最強 無得比較
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-07-28
[轉貼]

歌手:Swing
唱片名稱:武當
唱片封套:N/A
預計推出日期:2009/08/21
將收錄歌曲:
1. 我有貨
2. Just Let It Go
3. 魚蝦蟹
4. 麵包生命
5. 鐘樓駝俠
6. 嘻嘻嘻嘻側側膊
7. 膚淺 (暫名)

附加資料: 已經錄好 9 首歌

Source:朋吒吒
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-07-28
引用第8樓雨人2009-07-28 22:07發表的“”:
[轉貼]
歌手:Swing
唱片名稱:武當
唱片封套:N/A
.......

今隻碟每首歌都係2個一齊作

之前唔係一齊作,搞到分裂
離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-07-28
引用第9樓rBB2009-07-28 22:32發表的“”:
今隻碟每首歌都係2個一齊作 [表情]
之前唔係一齊作,搞到分裂 [表情]

唔似分裂~
轉做幕後佢地都有一齊幫其他人作歌
好似eason同jam lamb咁

依家再出碟, 太令人期待
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-07-29
引用第10樓雨人2009-07-28 22:35發表的“”:
唔似分裂~
轉做幕後佢地都有一齊幫其他人作歌
好似eason同jam lamb咁 [表情]
.......

之前903朋咤咤有講

果時jerald覺得swing得一首1984係d人記得的,但1984係eric作,佢覺得無左自己都得,又話覺得1984太commercial.跟住去到最後一隻碟,拍帝國大廈mv時,佢2個係全日無對話過
離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-07-29
引用第11樓rBB2009-07-29 14:28發表的“”:
之前903朋咤咤有講
果時jerald覺得swing得一首1984係d人記得的,但1984係eric作,佢覺得無左自己都得,又話覺得1984太commercial.跟住去到最後一隻碟,拍帝國大廈mv時,佢2個係全日無對話過 [表情]

嘩原來有d咁o既事
我之前只係聽人講係話eeg要佢地一年出三隻碟
jerald頂唔順轉做幕後
原來有段咁o既故仔
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-07-29
引用第12樓雨人2009-07-29 14:41發表的“”:
嘩原來有d咁o既事 [表情]
我之前只係聽人講係話eeg要佢地一年出三隻碟
jerald頂唔順轉做幕後
原來有段咁o既故仔 [表情]

跟住有一晚,jerald凌晨2點打比eric,話佢係床下底搵到張contract,見到同英皇約滿,不如復出
跟住eric話,今次每首歌都要一齊寫
離線Why
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-07-29
引用第13樓rBB2009-07-29 14:58發表的“”:
跟住有一晚,jerald凌晨2點打比eric,話佢係床下底搵到張contract,見到同英皇約滿,不如復出
跟住eric話,今次每首歌都要一齊寫

更加期待今次新碟