• 1981閱讀
  • 28回復

retake的建議? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線YIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-09-03
本來把心一橫,決定左retake中英文的,但依家先發覺最迫切需要retake既係pa

我果班19個讀al pa,有15個都係ce度拎c or above,老師叫我地四個得d既考多次,

對將來讀商科有幫助的說....

如無意外,pa九成會retake,但中英文仲考唔考好?

retake三科好似好誇張咁,我怕三科考完出黎仲跌grade

各位有經驗人士請俾d意見我
離線dinlo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-09-03
引用第0樓YIN2009-09-03 21:40發表的“retake的建議?”:
本來把心一橫,決定左retake中英文的,但依家先發覺最迫切需要retake既係pa [表情]
我果班19個讀al pa,有15個都係ce度拎c or above,老師叫我地四個得d既考多次,
.......

我識人都會RETAKE
英文,MATHS,ECON
離線YIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-09-03
引用第1樓dinlo2009-09-03 21:43發表的“”:
我識人都會RETAKE
英文,MATHS,ECON

老師話,bba有d科睇ce既pa成績,所以最起碼要c

我怕retake都係考唔到
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-09-03
引用第0樓YIN2009-09-03 21:40發表的“retake的建議?”:
本來把心一橫,決定左retake中英文的,但依家先發覺最迫切需要retake既係pa [表情]
.......

retake晒三科囉

中英文呢d唔洗點溫既 retake冇咩所謂 比多次機會自己
跌grade有咩關係 combined cert都係睇你考得好個次既姐

如果你alevel都有讀pa 咁retake埋acc都可以
我之前都係retake英文同pa
教到下學期個陣 會考呢個時間咪當比自己溫番上學期既野
離線YIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-09-03
引用第3樓隨風2009-09-03 21:47發表的“”:
retake晒三科囉
中英文呢d唔洗點溫既 retake冇咩所謂 比多次機會自己
跌grade有咩關係 combined cert都係睇你考得好個次既姐
.......

f6既上學期係咪即係會考課程
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-09-03
引用第4樓YIN2009-09-03 21:52發表的“”:
f6既上學期係咪即係會考課程 [表情]

我上年上學期就較教左
error呀 incomplete呀 limited company呀 partnership
基本上都已經係一大半會考既syllabus
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-09-03
我有心想retake Acc 我得D Grade
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-09-03
同埋我想講

你見到報名費都成三百幾 報一科先一舊水 你就會覺得剩係retake一科好似好唔抵咁

結果就咩都唔理報左先 到時再決定去唔去
離線YIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-09-04
我依家pa係班入面幾乎第尾,我唔想咁,所以考多年
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-09-04
引用第8樓YIN2009-09-04 11:23發表的“”:
我依家pa係班入面幾乎第尾,我唔想咁,所以考多年 [表情] [表情] [表情]

CE分唔代表一切,人地CE高分唔代表AL會勁

係在乎你黎緊呢兩年會下幾多努力
離線YIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-09-04
引用第9樓阿諾2009-09-04 14:40發表的“”:
CE分唔代表一切,人地CE高分唔代表AL會勁
係在乎你黎緊呢兩年會下幾多努力

入bba,ce pa分係咪都重要既
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-09-04
引用第10樓YIN2009-09-04 15:17發表的“”:
入bba,ce pa分係咪都重要既 [表情]

呢層你要問問skyline或者桶少

我只係知入BBA AL最小要兩科C...
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-09-04
除左中英文...其他都唔建議RETAKE....哂時間再溫過....又F.6又CE野....

9成咪最後一個月先溫
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-09-04
除左中英文外, 唔好retake la, 浪費時間加金錢

對將來讀商科有幫助的說....----> 邊個話....

佢係想你打好番個底啫, 咁你温番一兩次追番個進度咪ok lor , CE ACC就算攞左C ,將來都應該無咩人會理
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-09-04
如果考ce 不如去考個會計試 , 我唔記得叫咩名lu, 我0個時讀完ce 去考第2級, 都有distinction ga

同埋認受性仲強