• 6507閱讀
  • 168回復

公民黨提出五區總辭名單 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-09-07
意氣用事
普選係一場漫長抗爭
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-09-07
引用第14樓國球旗2009-09-07 23:47發表的“”:
第一,佢地有無民意支持總辭先,萬一補選失手俾保皇黨贏左,泛民如何向原本支持民主派既市民交代。
第二,泛民一向係窮鬼組織,每一個補選位都起碼要用百幾二百萬,佢地點籌呢筆錢過千萬既巨款,而保皇黨反而大把錢同你玩。

不過諗番轉頭,政改問題上,泛民一直都係捱打局面。或者呢個方法係唯一可以做..

不過問題係泛民黨派入面都好大分歧
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-09-07
引用第16樓三郎2009-09-07 23:53發表的“”:
不過諗番轉頭,政改問題上,泛民一直都係捱打局面。或者呢個方法係唯一可以做..

要改變權貴態度,必須善用人民力量。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-09-07
引用第16樓三郎2009-09-07 23:53發表的“”:

就算一直捱打
都唔等於要咁樣自殘嫁嘛
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-09-07
引用第18樓諗唔到改咩名好2009-09-07 23:56發表的“”:
就算一直捱打
都唔等於要咁樣自殘嫁嘛 [表情]

無啦啦晒冷,隨時一舖清袋。
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-09-07
泛民集思會論政制改革
(明報)2009年9月7日 星期一 22:30

泛民主派   舉行集思會,討論政制改革方案,但暫時未有討論到立法會   議員總辭方案。

李鵬飛   在會後表示,泛民就2012年行政長官   的選舉辦法達成共識,特首提名委員會除現有的800人規模外,還應增加400名民選區議員,而只要獲得50名委員,或是10萬名選民提名,都可成為特首候選人。

至於2012年立法會選舉辦法方面,李鵬飛指,一半議席即30席,建議由比例代表制產生,另外,全港分為30區,由單議席單票制的形式產生其餘30席。

李鵬飛又說,集思會並無討論總辭方案,認為各黨派毋須在今次會議達共識,泛民另有討論機制。(即時新聞)
http://hk.news.yahoo.com/article/090907/4/e3cc.html

我覺得呢個方法OK..

但係林公公好似已經即刻BAM左
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-09-07
引用第14樓國球旗2009-09-07 23:47發表的“”:
第一,佢地有無民意支持總辭先,萬一補選失手俾保皇黨贏左,泛民如何向原本支持民主派既市民交代。
第二,泛民一向係窮鬼組織,每一個補選位都起碼要用百幾二百萬,佢地點籌呢筆錢過千萬既巨款,而保皇黨反而大把錢同你玩。

第一,係初初社民連首先講五區總辭,我都覺得個方法唔係咁可行,但後尾李柱銘定李鵬飛(唔記得)又話提出五區總辭方案,到而家公民黨都要出黎拎著數扮大佬,我終於信相呢個係一個方法(成唔成功係一回事),跟據六四法則,基本上係贏緊既,就算贏唔到都唔緊要,就算輸一兩個位都唔緊要,而家係講大家都拎個心出黎做野,幫香港爭取普選!香港人見到架!!!!呢次輸一個位,下次選立法會贏番10個位!!
其次係呢次總辭唔可以令到特首交出時間表,到時就黎個23人總辭,大家而家要爭取既,係普選呢個目的
第二,窮鬼組織係一回事,斷估唔會窮到千零萬都有問題囉...有個阿伯拎幾十萬登頭版爭取普選,要搵千零萬選舉唔難...再者普選路難行,唔支持都唔好踏一腳
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-09-07
引用第15樓諗唔到改咩名好2009-09-07 23:50發表的“”:
意氣用事 [表情]
普選係一場漫長抗爭 [表情] [表情] [表情]

漫長抗爭~~一百年後,一千年後丫麻,夠漫長未?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-09-08
其實呢個方法而家都係講

但係都應該可以向特首施加少少壓力,等佢唔係求求其其拎個方案出黎
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-09-08
引用第21樓jimmy2009-09-07 23:59發表的“”:
第一,係初初社民連首先講五區總辭,我都覺得個方法唔係咁可行,但後尾李柱銘定李鵬飛(唔記得)又話提出五區總辭方案,到而家公民黨都要出黎拎著數扮大佬,我終於信相呢個係一個方法(成唔成功係一回事),跟據六四法則,基本上係贏緊既,就算贏唔到都唔緊要,就算輸一兩個位都唔緊要,而家係講大家都拎個心出黎做野,幫香港爭取普選!香港人見到架!!!!呢次輸一個位,下次選立法會贏番10個位!!
其次係呢次總辭唔可以令到特首交出時間表,到時就黎個23人總辭,大家而家要爭取既,係普選呢個目的
第二,窮鬼組織係一回事,斷估唔會窮到千零萬都有問題囉...有個阿伯拎幾十萬登頭版爭取普選,要搵千零萬選舉唔難...再者普選路難行,唔支持都唔好踏一腳

支持五區總辭有李柱銘、李鵬飛、司徒華....

成班已經食緊花生,佢地緊係可以義正詞嚴啦....

如果佢地仲係"局中人",唔知又會唔會講另一套
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-09-08
引用第24樓國球旗2009-09-08 00:07發表的“”:
支持五區總辭有李柱銘、李鵬飛、司徒華....
成班已經食緊花生,佢地緊係可以義正詞嚴啦....
.......

而家3大黨都支持,應該成事機會高
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-09-08
其實都係得兩條路...

1.保守甘爭取普選

2.定係賭鋪勁既..
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-09-08
引用第25樓jimmy2009-09-08 00:08發表的“”:
而家3大黨都支持,應該成事機會高 [表情]

佢地今日個大會都無討論到呢件事...SOSAD
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-09-08
引用第26樓三郎2009-09-08 00:09發表的“”:
[表情] 其實都係得兩條路...
1.保守甘爭取普選
2.定係賭鋪勁既..

保守爭取普選成功機會率=0%
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-09-08
引用第22樓jimmy2009-09-07 23:59發表的“”:
漫長抗爭~~一百年後,一千年後丫麻,夠漫長未?