• 10417閱讀
  • 116回復

[警告]永久終止newcastle戶口 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2009-09-22
其實無睇張圖同d粗口好難評論到件事..
同埋初犯,再犯一向都係判刑ge重要因素之一.
之前都講過,佢再犯就永久ban..(講真,都好多好多好多好多次機會了)
就單單呢件事黎講,我都覺得永久ban佢係好重,但總版果d一早講明係最後機會了.
如果唔珍惜都無人幫到佢
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2009-09-23
引用第60樓神秘的人2009-09-22 23:33發表的“”:
之前都講過,佢再犯就永久ban..(講真,都好多好多好多好多次機會了)
就單單呢件事黎講,我都覺得永久ban佢係好重,但總版果d一早講明係最後機會了.
如果唔珍惜都無人幫到佢 [表情]

呢點同意...

不過初犯同再犯呢樣野, 我覺得唔構成判處咁大差距
一直無諗過, 好友睇粗口睇得咁嚴重..
講真, 一直以黎都大把人抽水講疑似粗口, 但好多都得過且過~
從咁樣睇, 再加埋當事人係被挑釁, 咁其實係咪應該情有可原, 輕判少許呢?
(話哂, 呢輪大家都cher 到佢咁盡, 都唔收下, 之後仲要整多張圖, 咁擺明火上加油...cher 果班本身係咪都要有d 警告呢)

改圖同粗口, 可能係殺人同偷野之間既分別...
殺人係可以即刻終生監禁, 但偷野偷好多次都可能只係一兩年~
當然, 各人價值觀唔同, 如果版主覺得粗口問題係嚴重d 既, 咁ok既.. 最緊要係有個標準je
我既諗法係: 粗口,佢post完你可以delete, 大家睇唔到~
          相, 你改完, 大家睇左都一切笑左, 事後delete 完可以補救到d 乜??

當然我無意要翻案或點點點~~
只係想日後如果要判, 可唔可以俾多少少理由, 講清楚點解要咁判, 同埋盡可能都要做得公平/客觀一d
唔好話為左快d 了結件事咁就算... 咁好難服人 even 佢有錯
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2009-09-23
引用第60樓神秘的人2009-09-22 23:33發表的“”:
如果唔珍惜都無人幫到佢 [表情]

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=74777&keyword=newcastle ( 原來最後機會係呢件事tim)

唔止一單架喇

之前佢已經周圍搵交嘈喇

起碼比左5-6次機會....
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2009-09-23
引用第61樓tl91892009-09-23 20:07發表的“”:
呢點同意...
不過初犯同再犯呢樣野, 我覺得唔構成判處咁大差距
.......

其實我又唔覺得改圖同爆粗個差異有咁大..不過呢d野見仁見智la..

初犯同再犯一向都有差距,唔好話論壇,出到黎社會都一定係咁.點解要有差距?其實就係想俾機會一d做錯事ge人..但做事錯始終都要罰..所以就透過刑罰去警惕人唔好再犯..有點軟硬兼施ge手法..
而再犯者係唔珍惜機會ge表現,你再放佢一馬,佢出到黎係咪又會再犯事呢?所以有必要重罰..
而就呢個case黎講..唔單單係"再犯"呢個字眼可以形容到.係再再再再再再...犯..都已經數唔到第幾次不斷再犯同一項規則..其實已經好明顯,你再俾機會佢,佢再犯ge機會接近100%.所以永久ban未必係一個壞選擇,至少可以阻止有人再爆粗(幾乎可以肯定如果放生佢,短期內會再見到).
你講好多人講粗口諧音,我都同意好多時都會見到...只不過,其實大部份都係無傷大雅(當然唔鼓勵),唔係用黎鬧人..但呢個會員係好直接用粗口(唔係諧音)鬧人,甚至鬧埋屋企人..情況差好遠..
當然,以上立場係以呢個刑罰係合情合理ge角度出發,不代表本人立場
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2009-09-23
話雖如此, 不過佢本身會唔會自己亂咁爆呢? 經過咁多次, 可能佢真係唔會都未定 (冇人挑釁/引誘嘅情形之下).
睇返之前佢係: "由於newcastle多次挑釁各會員......" 而家今次佢冇去搞人, 係俾人搞. (即係好似俾人打, 還手嘅時候打傷人咁, 出於自衛, 都唔會判有罪....... 我講嘅唔係呢次兩樣野嘅程度, 係個先後, 因果關係) 至於爆粗係咪第1次我就冇留意, 如果冇, 咁同"重犯"嘅意思就有d出入....
今次佢錯就肯定係有錯架喇, 話晒爆左粗. 但唔係有前面嘅事, 我又唔覺佢會自己無端端"自爆". (人地呢次, 聽講係喺週末大戰嘅直播區到玩, 我覺得, 週末嘅直播區非同小可, 俾咁多人睇到, 佢嘅反應比普通情況大d, 勉強都叫情有可原嘅.......)

所以我會覺得, 呢個決定有令人唔明白嘅地方..... 可能就係呢樣野令到佢服, 先至係咁嘗試返黎. (當然, 我明白呢樣野未必係你地嘅concern.)
個人而言, 我會覺得判得重左d, 不過我都明白呢個決定係經過你地從各方面嘅考慮嘅.....
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2009-09-23
引用第64樓sikingthegreat2009-09-23 21:36發表的“”:
話雖如此, 不過佢本身會唔會自己亂咁爆呢? 經過咁多次, 可能佢真係唔會都未定 (冇人挑釁/引誘嘅情形之下).
睇返之前佢係: "由於newcastle多次挑釁各會員......" 而家今次佢冇去搞人, 係俾人搞. (即係好似俾人打, 還手嘅時候打傷人咁, 出於自衛, 都唔會判有罪....... 我講嘅唔係呢次兩樣野嘅程度, 係個先後, 因果關係) 至於爆粗係咪第1次我就冇留意, 如果冇, 咁同"重犯"嘅意思就有d出入....
今次佢錯就肯定係有錯架喇, 話晒爆左粗. 但唔係有前面嘅事, 我又唔覺佢會自己無端端"自爆". (人地呢次, 聽講係喺週末大戰嘅直播區到玩, 我覺得, 週末嘅直播區非同小可, 俾咁多人睇到, 佢嘅反應比普通情況大d, 勉強都叫情有可原嘅.......)
所以我會覺得, 呢個決定有令人唔明白嘅地方..... 可能就係呢樣野令到佢服, 先至係咁嘗試返黎. (當然, 我明白呢樣野未必係你地嘅concern.)
.......

當然總版講左係最後一次機會……而佢可以循正常途徑黎投訴伊巴,但佢冇,同阿BEN一樣,可以有更多更好既處理方法佢唔選,佢選左爆粗,而唔同阿BEN既係,佢係之後犯過好多次,而阿BEN冇……所以呢方面懲罰都會有唔同。
當然,伊巴都有錯,佢係挑釁人先,而我覺得佢都應該受懲罰,但個懲罰係唔係輕重就見人見智啦。而佢事後都有歉意,再表明唔會再犯,我覺得係OK既……
至於佢點解比人BAN之後唔服,我覺得就可能係佢認為爆粗係冇問題的,而且佢又覺得挑釁人既罰得較輕,所以重開新帳戶返來姐。

不過我覺得呢次判罰係合理既。只係佢唔識珍惜總版比既機會,搞到咁次事件。
(其實, 我明白我講既野未必得到大家既認同,不過講下我既感受姐 )
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2009-09-23
引用第65樓名稱已被使用2009-09-23 22:02發表的“”:
當然總版講左係最後一次機會……而佢可以循正常途徑黎投訴伊巴,但佢冇,同阿BEN一樣,可以有更多更好既處理方法佢唔選,佢選左爆粗,而唔同阿BEN既係,佢係之後犯過好多次,而阿BEN冇……所以呢方面懲罰都會有唔同。
當然,伊巴都有錯,佢係挑釁人先,而我覺得佢都應該受懲罰,但個懲罰係唔係輕重就見人見智啦。而佢事後都有歉意,再表明唔會再犯,我覺得係OK既……
至於佢點解比人BAN之後唔服,我覺得就可能係佢認為爆粗係冇問題的,而且佢又覺得挑釁人既罰得較輕,所以重開新帳戶返來姐。
.......

"而唔同阿BEN既係,佢係之後犯過好多次,而阿BEN冇……"
you mean... 之前?
但之前, 佢唔係犯"爆粗"呢個錯嘛...

而且就返兩個"誘引"比較, 言語上俾人cher兩野, 應該較自己嘅樣貌俾人玩為輕微.....

我絕對明白, 判罰上係有考慮到過往嘅野, 呢個做法係正確. 不過呢次同過往嘅case有d唔同, 呢次係嗰位人兄講到明要"做"佢, 特登去挑釁佢. 咁相比平時討論到過左火而爆左粗, 係咪唔可以一概而論呢, 咁"重犯"就唔太成立架喇.....
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2009-09-23
引用第66樓sikingthegreat2009-09-23 22:10發表的“”:
"而唔同阿BEN既係,佢係之後犯過好多次,而阿BEN冇……"
you mean... 之前?
但之前, 佢唔係犯"爆粗"呢個錯嘛...
而且就返兩個"誘引"比較, 言語上俾人cher兩野, 應該較自己嘅樣貌俾人玩為輕微.....
我絕對明白, 判罰上係有考慮到過往嘅野, 呢個做法係正確. 不過呢次同過往嘅case有d唔同, 呢次係嗰位人兄講到明要"做"佢, 特登去挑釁佢. 咁相比平時討論到過左火而爆左粗, 係咪唔可以一概而論呢, 咁"重犯"就唔太成立架喇.....

重犯應該比大家聯想成為積犯果D啦 ,而且係重犯呢方面都冇必要去講架啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2009-09-23
既然大家心入面真係咁睇唔過眼我既所作所為既..

我諗我真係不能再容於好友..咁我選擇陪佢一齊離開..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2009-09-23
引用第67樓名稱已被使用2009-09-23 22:16發表的“”:
重犯應該比大家聯想成為積犯果D啦 [表情] ,而且係重犯呢方面都冇必要去講架啦 [表情]

重犯同積犯應該唔同喎.

老實講, 淨係計呢兩件事, 睇埋動機的話, 我會覺得拎人個樣黎玩會係嚴重d, 你設身處地諗下係咪. 一個假嘅頭像反而冇咁大件事, 但呢個係人樣黎......... 反而爆粗呢d, 諧音呢度都見唔少, 而且都時不時有人會犯嘅....

anyway, 我覺得某程度上, 動機比行為更重要, 可能就係呢點令我地睇法唔同啦. 我都係想提出黎, 睇下大家有冇考慮過我提及嘅野啫~ 有就算啦, 冇就, 有需要的話可以再諗諗囉~
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2009-09-23
引用第68樓ZlatanIbrahim2009-09-23 22:31發表的“”:

其實大家只係著眼於應唔應該BAN 紐卡素,
歉你亦道左, 可以做的事都做齊了, 你根本無必要離開

(你令我第一次上OFFICE發POST )
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2009-09-23
引用第69樓sikingthegreat2009-09-23 22:38發表的“”:
重犯同積犯應該唔同喎.
老實講, 淨係計呢兩件事, 睇埋動機的話, 我會覺得拎人個樣黎玩會係嚴重d, 你設身處地諗下係咪. 一個假嘅頭像反而冇咁大件事, 但呢個係人樣黎......... 反而爆粗呢d, 諧音呢度都見唔少, 而且都時不時有人會犯嘅....
.......

你有無睇過張圖?有無追番d post?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2009-09-23
引用第70樓youyou2009-09-23 22:38發表的“”:
其實大家只係著眼於應唔應該BAN 紐卡素,
歉你亦道左, 可以做的事都做齊了, 你根本無必要離開
(你令我第一次上OFFICE發POST [表情] )

YOU姐既第一次俾左你啦
你要好好珍惜YOU姐
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2009-09-23
引用第68樓ZlatanIbrahim2009-09-23 22:31發表的“”:

其實咁做係冇必要既,基本上你已受懲罰,其實都冇咩。
至於睇唔過眼你既所作所為既人,叫佢同我講
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2009-09-23
引用第71樓神秘的人2009-09-23 22:43發表的“”:
你有無睇過張圖?有無追番d post?

應該有掛。