• 1851閱讀
  • 21回復

想請教往海外升學的好友 ... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線丹尼屎

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-10-10
希望有經驗的好友可以分享下 .. 例如有咩注意有咩經歷等~

小弟而家中五打算搵定一 d 英國學校 .. 假如到時會考之後入唔番原校就可能選擇去英國 ..

而家淨係知好少野 .. 所以想請各好友分享下
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-10-10
錯版乎?
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-10-10
聽人講英國AL易到爆

好容易拎A跟住返黎升大學..
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-10-11
The basic info should be from British Council.

http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-education.htm

From words of mouth of some of my friends, there's lots of choices (and standard/level of universities) studying in UK. The main concern should be $$$$$$$$$$$$ and accomodation, though.

I advise you to obtain more information from yearly overseas education seminars. (When there's one, newspapers should provide you for that). There should be lots of counters held by British Council, Australian colleges, etc.
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-10-11
I am going to study abord too~ have you found any school yet? Good schools are already recruiting students!
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-10-11
引用第4樓matthew93manutd2009-10-11 17:22發表的“”:
I am going to study abord too~ have you found any school yet? Good schools are already recruiting students!

我 d fd 都話之前已經搵定左好多 ...

我仲未考慮完 .. 但我都驚而家先搵太遲 ...
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-10-11
引用第3樓kylau2009-10-11 16:01發表的“”:
The basic info should be from British Council.
http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-education.htm
From words of mouth of some of my friends, there's lots of choices (and standard/level of universities) studying in UK. The main concern should be $$$$$$$$$$$$ and accomodation, though.
.......

BC 會唔會幫你篩選適合你讀既學校架?
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-10-11
引用第2樓OldSosad2009-10-10 23:34發表的“”:
聽人講英國AL易到爆

這個是真的......
有錢就可以讀大學sosad
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-10-11
引用第2樓OldSosad2009-10-10 23:34發表的“”:
聽人講英國AL易到爆

但貴到爆,一年冇超過四十萬,唔駛諗。
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-10-14
引用第6樓丹尼屎2009-10-11 17:50發表的“”:
BC 會唔會幫你篩選適合你讀既學校架?

you better take a look first, then decide... I don't think BC will do so.

I've read today's newspaper that there will be an education exhibition this coming Sat, mainly for secondary school and pre-university colleges.

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20091013&sec_id=4104&art_id=13307201
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-10-14
其實點解想去英國? 有冇諗過其他地方, 甚至係international school?
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-10-14
要快d去搵喇....
有d agent有時會安排果邊d人黎哩邊interview....
同埋有心就考定ielts啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-10-16
好多人考完CE唔係太理想,,就過去...跟住好多都可以考返幾條A
有D仲可以NON JUPAS入返HK D U
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-10-17
引用第12樓lyh2009-10-16 23:50發表的“”:
好多人考完CE唔係太理想,,就過去...跟住好多都可以考返幾條A
有D仲可以NON JUPAS入返HK D U

但係E家HK D U 知道你考過CE 都未唔會考慮左你先.
除非你CE 有AT LEAST 20分.
如果唔係, 佢都會考慮番0係英國考GCSE 0既學生先.
我就係一個好EXAMPLE!
我UK AL, 考AABB 都冇HK 大學收.
仲要其實有D HK0既大學D 位係先到先得.
因為個個都拎住咁0既成績, 佢都揀唔到咁多個人啦.
學位有限, 佢係都收大陸學生啦.

另外我都幫我細佬搵緊學校.
其實一年唔駛40萬.
係睇下你讀邊間.

我係讀PUBLIC COLLEGE, 一年學費5200POUNDS, 我幫細佬搵果間一年4500鎊.
PRIVATE SCHOOL/ BOARDING SCHOOL一定貴好多好多.
一個TERM 係我一年0既學費. 一年有3個TERM

D人話PRIVATE SCHOOL 好D, 其實真係好睇自己溫唔溫書.
讀過CE過去0既, 都唔會太差如果你有比心機讀書的話.
我係0係PUBLIC SCHOOL 出黎, 但係成績唔比PRIVATE 果D差.
不過你預左PUBLIC 0既可能會有好多HK人.10幾20個 OR 多D.

去下D AGENT問下, 最好就CE 放榜前搞好晒D野啦, 我有個FD 佢放左榜先話APPLY 果間COLLEGE, 點知人地FULL左, 要讀第2間.
有D 學校有ENTRY REQUIREMENTS, 我個FD 考CE 5個C 以上先讀得, 但係我咩REQUIREMENT 都冇就入左間COLLEGE.

我以前果間COLLEGE 叫chichester college. 你可以唔駛揀E間, 因為佢愈來愈差(我覺得)
BIO 同PHY 都教得唔好.其他科都OK!
1條評分
kylau 好友元 +500 - 2009-10-17
離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-10-18
引用第7樓yanyan2009-10-11 23:00發表的“”:
這個是真的......
有錢就可以讀大學sosad