• 1855閱讀
  • 21回復

想請教往海外升學的好友 ... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-10-20
引用第14樓tsang07012009-10-18 19:36發表的“”:
[表情] [表情]

你可以話UK 0既AL 係易, 因為學D野冇HK 咁DEEP
不過 2個地方玩0既RULES 都唔同.

HK 一次定生死.
UK 2年0既EXAMS 分4考.
一科4份PAPER
GARDE 靠% 計, 不過有時都會拉CURVE

一般
A* 90%以上
A 80%
B 70%
C 60%
D 50%
E 40%

如果你想OVERALL GARDE 都A*, 即係你每一份PAPER 都要有90% 以上.
你要KEEP 住咁, 其實好難.

E家好多TOP 0既UNI 都要學生考到2個A* 一個A, 收比OFFER 你. 如果你係讀LAW, MEDINCE E D 科0既話.

有D 咩0既UK 會易過HK,
MATHS! 一定易過.

CHEM 我睇過, 就同HK 果D 差唔多.

其實你話UK D AL 好易拎A, 係因為佢學0既野冇咁DEEP.
但係大致上學0既野都係差唔多.

佢仲要係, 好多科將HK CE學0既野, 一年教晒,
另外一年就將HK AL 學0既野 學晒.
課程比較趕.
但係相對少D 功課, 少D 壓力
學生多左好多時間真係溫書, 消化學到0既野,
因為E邊冇補習, 真係多左好多時間去溫書,
所以hk 0既學生考出黎0既成績都比較好,
因為佢地又個底打得好, 又有exam skills 又左時間去溫書.
所以咪易d 考到A
離線MIKE*細
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-10-20
引用第13樓sillyjanny2009-10-17 18:58發表的“”:
但係E家HK D U 知道你考過CE 都未唔會考慮左你先.
除非你CE 有AT LEAST 20分.
如果唔係, 佢都會考慮番0係英國考GCSE 0既學生先.
我就係一個好EXAMPLE!
.......

咁平既...
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-10-20
引用第13樓sillyjanny2009-10-17 18:58發表的“”:
但係E家HK D U 知道你考過CE 都未唔會考慮左你先.
除非你CE 有AT LEAST 20分.
如果唔係, 佢都會考慮番0係英國考GCSE 0既學生先.
我就係一個好EXAMPLE!
.......

如果要搞最遲幾時要搞?

我同阿媽講左幾次佢都聽完就算~ 無幫我去搞
離線corlohk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-10-21
引用第15樓sillyjanny2009-10-20 00:51發表的“”:
你可以話UK 0既AL 係易, 因為學D野冇HK 咁DEEP
不過 2個地方玩0既RULES 都唔同.
.......

解釋好詳細..
令我對英國AL改觀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-10-22
引用第17樓丹尼屎2009-10-20 19:55發表的“”:
如果要搞最遲幾時要搞?
我同阿媽講左幾次佢都聽完就算~ 無幫我去搞 [表情]

最遲要5, 6 月搞,
你可以STUDY LEAVE 時/考完D CE 等考ORAL時就去搞.
你搵定學校, 再要搞VISA 果D野 , 好多野整.
E家簽VISA 好麻煩.
要有一年學費+ 600POUNDS X9 個月(OUT OF LONDON AREA)/ 800POUNDS X9個月 (0係LONDON 讀) 0既錢放一個月, 佢先批比你,
仲要交好多文件.
你到時要簽再問我啦.
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-10-22
引用第19樓sillyjanny2009-10-22 23:14發表的“”:
最遲要5, 6 月搞,
你可以STUDY LEAVE 時/考完D CE 等考ORAL時就去搞.
你搵定學校, 再要搞VISA 果D野 , 好多野整.
E家簽VISA 好麻煩.
.......

聽講係咪仲要最好考 d 英文 test?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-10-23
引用第20樓丹尼屎2009-10-22 23:17發表的“”:
聽講係咪仲要最好考 d 英文 test?

我冇考呀.
不過考左都唔係冇用,
因為我d fd 都有考.

考ielts 啦, 不過一次都幾貴.
同埋做下佢d exercise 先考, 因為同ce 唔同.
可以參考下
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=71688

考一次都要成千蚊架, 買D 書操下先入去考啦.