• 5064閱讀
  • 126回復

港貧富差距全球最懸殊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Valencia25

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-10-23
港貧富差距全球最懸殊

(星島日報   報道)聯合國   開發組織發表報告,在反映貧富懸殊差距的堅尼指數中,香港成為全球先進經濟體中,貧富差距最大地區。有學者指,財富不均極易造成社會分化,政府須採取措施平衡貧富懸殊問題。

據美國   《商業周刊》引述聯合國開發組織最新公布的《中美洲人類發展報告》,當中指香港是全球最先進經濟發展地區中,貧富懸殊情況最嚴重,堅尼指數達到四十三點四(下用堅尼系數,相等於零點四三四),而經濟體系與香港相近的新加坡   ,則排行第二,系數為零四二五,第三位是美國。堅尼系數數值介乎零與一之間,數值愈高即表示社會收入分布愈不平均;一般而言,系數超過零點四已經是到達「警戒線」。但報告指北歐各國、日本   和捷克   ,則是最均富的先進經濟體國家。

社聯促政府帶頭滅貧

周刊又引述報告指,香港貧富懸殊情況最大,可能是因本港有較多百萬美元   收入的富豪造成,據《福布斯》今年三月的公布,本港有十九名億萬富豪,而新加坡只有兩名。另外,報告指本港除外傭,並無為工人訂下最低工資保障,成為加劇貧富懸殊的成因之一。本港的堅尼系數多年來都超過零點四的「警戒線」,更長期領先其他先進經濟體。資料顯示,○六年本港堅尼系數一度高達零點五三三。

社聯早前以全港入息中位數一半來作貧窮線,推算本港貧窮人口達到一百二十三萬人。社聯認為綜援   為政府扶貧的措施,但政府卻以綜援金額作為貧窮標準,推算本港貧窮人口只有九十六萬人,兩者雖相差百分之二十二,社聯認為政府帶頭深入研究如何滅貧。

社區組織協會主任何喜華亦指,本港貧窮人口十數年間升逾五十萬人,反映政府「財富下滲理論」已告失敗,富庶人士的收入不會惠及貧窮基層。樂施會   倡議幹事黃碩紅認為,本港應研究創造更多低學歷、低技術的職位助低層就業,以及增加社會保障,如退休及失業援助。

港大社會工作及社會行政學系講座教授周永新   指,財富分布不均,極易造成社會分化,本港貧窮人口多為失業及欠缺工作能力的長者,政府應盡快訂立最低工資及全民退休保障,以平衡社會貧富狀況。

每月領取五千多元單親綜援的陳女士指,因一對兒女尚幼而無法外出工作,每月兩童額外的學習費用,已令他們每人每餐不過十元,更遑論讓兒女參加課外活動。她更指因家貧,遭到鄰居及其他家長白眼,終日留家避開他人歧視目光,形容自己幾近成隱蔽人士。她現只希望政府關注「跨代貧窮」問題,增加兒童的學習津貼,如上網費、實報實銷的書簿津貼等,讓下一代拾回自尊,早日脫貧。
.
離線Valencia25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-10-23
佢哋好慘
離線madneo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-10-23
唉...朱門酒肉臭,路有凍死骨
離線kcwjames25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-10-23
社聯促政府帶頭滅貧 :

政府只知官商勾結, 會知道如何滅貧 ?

要求為工人訂下最低工資保障都做唔到
[ 本文被kcwjames25在2009-10-23 12:11重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-10-23
[quote]引用第3樓kcwjames252009-10-23 11:12發表的“”:
社聯促政府帶頭滅貧 :

政府只知官商

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-10-23
引用第3樓kcwjames252009-10-23 11:12發表的“”:
社聯促政府帶頭滅貧 :
政府只知官商勾結, 會知道如何滅貧 ?
要求為工人訂下最低工資保障都做唔到 [表情] [表情]

但最低工資未必真係保障到窮人。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-10-23
引用第5樓freezefox2009-10-23 12:00發表的“”:

好過無 !

最低工資為什麽仍末訂立 ? 又係D大商家反對 !

政府議員加人工, 窮人續繼窮 !
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-10-23
引用第5樓freezefox2009-10-23 12:00發表的“”:

冇最低工資就一定保障唔到
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-10-23
引用第7樓utadahikaru202009-10-23 12:11發表的“”:
冇最低工資就一定保障唔到

呢個係一個好大既經濟學課題。並唔係表面睇咁簡單。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-10-23
引用第6樓kcwjames252009-10-23 12:10發表的“”:
好過無 !
.......

唔係只係商人反對架。

你知唔知有好幾個弱勢社群既組織都反對?因為最低工資第一批趕絕既就係佢地。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-10-23
引用第9樓freezefox2009-10-23 12:19發表的“”:
唔係只係商人反對架。
.......

真係唔知道 ! 看來港貧富差距全球最懸殊只會越來越嚴重

中國實施新勞動法,本來為工人好,最後都岀現反効果!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-10-23
大家可能有一個錯覺,以為工資係由商家,老闆決定。其實唔係架。工資係由巿場決定。

當巿場話比你聽呢份工約值8000-10000,咁就算係老闆,都無能力用5000 錢去請番同一個級數既人。呢個係最基本既DEMAND AND SUPPLY 既現象之嘛。設立最低工資,一定程度上就係扭曲巿場經濟,阻礙自由巿場既自然調節既力量。效果往往適得其反。

例如有一份工,老闆只願意用三千蚊請人。你地個個都唔會去做。但總有一D 人係願意去做。因為呢D 人無能力同你地競爭另一個五千蚊既工。老闆咪請佢囉。設立最低工資,老闆一定要用四千蚊去請人,大家以為佢會真係用四千蚊去請人?唔會架。最後呢份工只會消失。又或者個老闆用其他途徑去打散個個工種。原來有機會賺個三千蚊人工既工人,連呢三千蚊都無埋。咁你即係迫佢去乞食者。

離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-10-23
引用第11樓freezefox2009-10-23 12:28發表的“”:
大家可能有一個錯覺,以為工資係由商家,老闆決定。其實唔係架。工資係由巿場決定。
當巿場話比你聽呢份工約值8000-10000,咁就算係老闆,都無能力用5000 錢去請番同一個級數既人。呢個係最基本既DEMAND AND SUPPLY 既現象之嘛。設立最低工資,一定程度上就係扭曲巿場經濟,阻礙自由巿場既自然調節既力量。效果往往適得其反。
.......

市場主導,唔適合大部份的中資機構。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-10-23
引用第10樓kcwjames252009-10-23 12:25發表的“”:
真係唔知道 ! 看來港貧富差距全球最懸殊只會越來越嚴重
.......

你講到最有力既證明!!!中國既新既勞動法。

呢個「惡法」其實正正同「最低工資」如出一轍!!係有形之手(政府)扼殺自由經濟巿場自我調節機制既最佳例證。張五常同多個現今既經濟學人都狠評呢個新推出黎既新勞動法係破壞中國經濟發展,扼殺工人就業,制造更加多悲慘既工人血淚故事既元凶,將會將中國經濟發展推入死胡同。

法案原意係保障工人,完全係為左工人而立法,但妄顧現實,結局迫到廠家結業,工人失業。又或者制造大量黑工,令工人更加無可能受到保障,衰過以前。

唔係金融海潚攪一攪,嚇親中央,急急叫停,暫緩部份法例既執行。情況更加嚴重。但呢個禍胎其實無解決到,只係暫時放係一邊,幾時爆真係無人知。因為你唔會即時見到個後果。而只會係好多年後先突然驚醒個禍害原來已經咁深………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-10-23
引用第12樓任天痕2009-10-23 12:32發表的“”:
市場主導,唔適合大部份的中資機構。

中國都行「有中國特色既巿場經濟政策」啦。點會唔適合?

只係要過渡者。

宜家D 上巿中資公司,邊間唔係行巿場經濟而係行計劃經濟,仲係齊齊食大鑊飯既?