• 1040閱讀
  • 8回復

[攝影]舊鏡頭掀搶購潮... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-12-14
(星島)2009年12月14日 星期一 06:30
(綜合報道)

(星島日報   報道)有時間的話,不妨走一轉各大售賣傳統相機、舊鏡頭的店鋪,尤其周末、日,你會發現客似雲來,顧客如鯽。幾年前,誰會想到這些陳年舊鏡頭會一下子由「垃圾」變為「珍寶」?

以往玩影相的人都知道,菲林時代追求的,是沒有黑角、色彩艷麗、少粗粒的成像照片;今天數碼技術均一一做到之時,竟然有一大班人「玩返轉頭」,偏愛傳統舊鏡頭拍攝出來的RAW美感,黑色及粗糙感愈強烈就愈喜愛!一位相熟相機店老闆對我說,以前那批所謂電影鏡頭,一堆二堆囤積店內,賣到一、二百元一個都無人問津,今天賣到一萬多元一個仍然有人爭住要!

都拜Micro3/4新技術所賜,一個接環就將數碼相機與幾乎所有牌子的舊鏡頭完全接軌,令可玩性大大提高,那些又重又大部的專業相機,一時間頓然失寵!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-12-14
兩年前我都用無乜蝕過既價錢放左枝舊鏡頭,

但係個 friend 都話已經比出面低!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-12-15
引用第1樓thomas332009-12-14 20:42發表的“”:
兩年前我都用無乜蝕過既價錢放左枝舊鏡頭,
但係個 friend 都話已經比出面低! [表情]

根本好多舊鏡個價一直企硬。邊會有「之前一二百無人要,宜家賣到一萬蚊都個個搶」既情況哎。

寫呢篇文既人睇怕都係亂吹架啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-12-15
引用第2樓freezefox2009-12-15 00:03發表的“”:
根本好多舊鏡個價一直企硬。邊會有「之前一二百無人要,宜家賣到一萬蚊都個個搶」既情況哎。
.......

吹,佢就一定係吹架喇。

但係有好多舊鏡頭真係質數唔錯,

可惜既係唔再出,所以個價先會企到硬一硬!

我果時賣比個 friend 果支就係一支屬平價既靚鏡頭。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-12-15
引用第3樓thomas332009-12-15 04:44發表的“”:
吹,佢就一定係吹架喇。
但係有好多舊鏡頭真係質數唔錯,
.......

N記支舊價都不知幾貴………

3/4 系統宜家為止,只係一個潮流,係D 真係當相機係玩具咁收藏既玩家先會玩者。何曾成為一個主流?靠0 記同P記個兩部新機就想改潮換代,咪講笑啦。

個系統再成熟D 先講啦。家下O記個部既第二代機賣成八千幾九千,夠你買N記既D90 或C記既50D,完全係貴到唔合理既。性價比差到不得了,不可能普及。第一代連觀景器都無,加既話,盛惠千七………又無內罝閃燈,又盛惠千幾……即係,唔過萬你部機根本唔可以發揮正常………你話唔係發燒友,又或者大把錢追潮流一族,邊個會買呢部咁貴既玩具?

P記個部反而有誠得多。

寫呢篇文既人對宜家既相機巿場可謂一無所知………

離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-12-15
引用第4樓freezefox2009-12-15 11:25發表的“”:
N記支舊價都不知幾貴………
.......

係囉!其實好多都係雷聲大、雨點小。

好多都係名過就實。

真係唔值咁既價。
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-12-22
請問如果想買鏡頭, 去日本買會唔會平過嚮香港買??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-12-22
引用第6樓seattleqoo2009-12-22 12:16發表的“”:

咩鏡頭先?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-12-22
引用第6樓seattleqoo2009-12-22 12:16發表的“”:

而家紙水貴喎...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...