• 4123閱讀
  • 95回復

[3/1] 古仔三入十大 成港片金雞 阿凡達6532萬稱霸09票房 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-01-04
搞錯....benjamin button得第8...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-01-04
引用第45樓Con仔2010-01-04 22:55發表的“”:
搞錯....benjamin button得第8... [表情]

太高
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-01-04
引用第45樓Con仔2010-01-04 22:55發表的“”:
搞錯....benjamin button得第8... [表情]

呢套好似冇咩宣傳,至少冇avatar咁勁掛

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-01-04
引用第39樓freezefox2010-01-04 18:22發表的“”:
但你又要咁諗喎,平時50蚊一張飛,吸引到1萬人睇(舉例)。
.......

我出完post都有 諗過哩個問題..
正如當日睇完阿凡達...我同隔離果個都討論過哩個問題..
如果遲d...真係大部份o既電影進入哩個3D時代..
到時d飛全部都貴哂.....會好左定衰左..
3D一張飛貴d...但係感受又好似真係勁d...但係相對...afford得起o既人就可能少左...
又或者...平均一個人去戲院睇戲o既次數會少左...
又唔知會唔會而加d人只係貪新鮮先會肯俾哩個價錢入去睇場戲...

好似都未係對電影業有好大幫助....只係可以話technique上有一大個轉捩點...

不過如果真係以時代同戲o既震撼...
哩套係巴閉...但係又唔係致於超級巴閉....
當時拍titanic...一樣係未有好好技術....要做一隻咁大o既船...
班幕後識得做一半隻船...另一半係用電腦技術mirror過去...都一樣咁巴閉...
而成套戲o既震撼....同整體性...我覺得又真係大過阿凡達...
可能仲有少少野我未了解清楚啦~~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-01-04
引用第38樓freezefox2010-01-04 18:19發表的“”:
咁快就知?

美國果邊影評人睇個走勢黎做估計……
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-01-04

我諗佢哩套片..
係有好多人因為oscar...之後先走番入戲院睇...
hk人好少自動自覺去睇哩d卦~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-01-04
引用第48樓雪綸2010-01-04 23:21發表的“”:
.......

而家家庭影院好多時聲畫都已經做到好勁下,如果電影院無新科技做到屋企無辦法睇到既效果,又真係好難吸引人入場睇……

好似而家有的戲院畫面勁細,入去睇坐後少少就好似睇電視咁,真係冇乜興趣入場睇,此所以我經常都係揀 imax 版去睇,可以感受係屋企無法感受得到既效果……
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-01-04
引用第51樓火鳳凰2010-01-04 23:27發表的“”:
而家家庭影院好多時聲畫都已經做到好勁下,如果電影院無新科技做到屋企無辦法睇到既效果,又真係好難吸引人入場睇……
好似而家有的戲院畫面勁細,入去睇坐後少少就好似睇電視咁,真係冇乜興趣入場睇,此所以我經常都係揀 imax 版去睇,可以感受係屋企無法感受得到既效果…… [表情]

都係o既..
以前入戲院睇..
都係貪屋企睇唔到哩d視覺享受同埋聽覺震撼.....
當而加屋企買番靚少少o既器材都做到...
大家o既要求又會再高d....
不過可能對電影要求又更高了....
冇一套好o既劇本....一班好o既演員....要掏咁多錢出黎入戲院睇戲..
真係吸引力大減....
真係希望電影業再上番一個高峰~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-01-04
引用第48樓雪綸2010-01-04 23:21發表的“”:
.......

到時普及左,又唔會咁貴架啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-01-04
引用第53樓freezefox2010-01-04 23:32發表的“”:

始終成本高丫嘛~
要落番平民價水位...
相信都係一段長時間~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-01-04
.......

票價方面,其實我又唔係太擔心……

我本身睇開 imax,今年黎計 imax 版既戲睇左 avatar、monsters vs aliens、night at the museum 2、harry potter 6、transformers 2、a christmas carol,套套戲都最少要預早一星期訂位先可以買到靚位,入到去戲院次次都爆。

imax 一向比起平常戲飛差不多 double,但係睇到個 demand 都咁大,而家仲話要開多兩三間 imax,可見得真係有好大市場空間……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-01-04
引用第53樓freezefox2010-01-04 23:32發表的“”:

加左上去,好難返轉頭喎

最多咪好似而家咁一星期一日特價
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-01-04
引用第55樓火鳳凰2010-01-04 23:37發表的“”:
票價方面,其實我又唔係太擔心……
我本身睇開 imax,今年黎計 imax 版既戲睇左 avatar、monsters vs aliens、night at the museum 2、harry potter 6、transformers 2、a christmas carol,套套戲都最少要預早一星期訂位先可以買到靚位,入到去戲院次次都爆。
.......

我仲未買到飛睇
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-01-04
引用第57樓國球旗2010-01-04 23:43發表的“”:
我仲未買到飛睇 [表情]

上網買啦,而家賣到去 1月31日,後面果的暫時應該仲有大把位……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-01-04
引用第58樓火鳳凰2010-01-04 23:45發表的“”:
上網買啦,而家賣到去 1月31日,後面果的暫時應該仲有大把位…… [表情]

疑!搵日放假,日頭打波夜晚睇戲咪 perfect