• 1008閱讀
  • 7回復

[4/1] LMF室內煲煙開騷藐視法紀 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線鬼影炎光

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-01-05

饒舌樂隊LMF舉行10周年個唱,成員怒火依然,不但在小歌迷前粗口橫飛發洩不滿,更於台上煲住煙表演,明剃控煙辦眼眉,挑戰法紀。
LMF前晚於九展Star Hall開騷,事隔7年重組,仍無減隊員火花,繼續以粗口配合音樂及不文手勢發洩,陳奕迅、何超儀、梁漢文夫婦、谷德昭等齊齊現身支持,不少歌迷與台下嘉賓包括李璨琛齊於場館內煲煙、飲酒,低音結他手成員Jimmy在演出末段更擔煙上台,貫徹激進風格。

大玩插水飛遮
DJ Tommy拋下老闆身份回復野孩子一面,大施捽碟技藝,更將其公司歌手包括組合農夫擺上臺,播出疑似他們爆粗的聲音,Tommy說:「唔係佢地把聲,係我自己既Solo部分唧!」全場歌迷high爆,與偶像齊聲爆粗,更大玩插水、飛遮、又共享由LMF掟下台的支裝水。完場後,場館內留下不少垃圾,更有歌迷手持燃點的香煙於場內拍照留念。

對於個唱被指犯下「四宗罪」,包括:室內違例煲煙、公眾場合爆粗、亂掟硬物及門票上有列明12歲以下人士不得入場,但發現有手抱小童在場,有挑戰法律之嫌,成員阿庭昨日騷前接受電話訪問表示:「關咩事呀?唔答呢D問題,依家唔得閒。」隨即cut線繼續綵排;至於DJ Tommy就說:「嘩!現場都人山人海,D人做緊乜真係睇唔到。如果真係有呢D問題,相信大會都做野。(挑戰法律?)淨係睇到D人舉起手同後面既人頭,我係台後唔清楚。」

帶酒入場難管
至於主辦單位發言人表示,現場所見的小朋友應為家屬,而飲酒及吸煙問題,發言人表示:「我地冇提供有酒精飲品,自己帶入黎我地控制唔到。至於吸煙,現場有千幾人好難控制,見到會盡可能勸阻,因為香港都有法例規定。」經過首晚演出,問到場地方面有否就作出投訴,發言人說:「佢地有安全指示,都唔好特別係台上鼓吹,總知安全最緊要,都明白呢種演出台上台下情緒都比較激烈,所以有安排多D保安同救傷隊駐場。」

而控煙辦發言人則表示暫未收到有關投訴,歡迎觀眾提供相片或影片等作舉報,控煙辦會作出跟進處理。發言人又補充如查明屬實,違例者可被處定額罰款1,500元,或可被檢控觸犯《吸煙(公眾衛生)條例》,最高罰款為5,000元。
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-01-05
jimmy真係過份,有冇搞錯
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-01-05
引用第1樓jimmy2010-01-05 10:05發表的“”:
jimmy真係過份,有冇搞錯 [表情]

我對佢地冇咩偏見........不過真係教壞小朋友, 同場好似有12歲以下既小朋友到場
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-01-05
引用第2樓鬼影炎光2010-01-05 10:20發表的“”:
我對佢地冇咩偏見........不過真係教壞小朋友, 同場好似有12歲以下既小朋友到場 [表情]

下……呢個我覺得係小朋友個父母既問題多D 喎………

即係你明知呢套係三級片都帶個細路去睇,然後鬧,有冇攪錯呀?!除哂衫咁肉酸架!!!教壞細路呀!

喂,套戲一開始就唔係拍比細路睇架啦!大佬!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-01-05
引用第3樓freezefox2010-01-05 10:30發表的“”:
.......

可能D人以為LMF會背詩
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-01-05
引用第3樓freezefox2010-01-05 10:30發表的“”:
.......

最攪野係.......會場規定唔俾12歲以下人入, 又唔知點解又入到去
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-01-05
引用第5樓鬼影炎光2010-01-05 10:49發表的“”:
最攪野係.......會場規定唔俾12歲以下人入, 又唔知點解又入到去 [表情]

至於主辦單位發言人表示,現場所見的小朋友應為家屬

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-01-05
引用第6樓freezefox2010-01-05 11:13發表的“”:
至於主辦單位發言人表示,現場所見的小朋友應為家屬 [表情]

D保安.....唉..........