• 10207閱讀
  • 259回復

[其他]廉價旅遊一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2010-01-26
引用第26樓火鳳凰2010-01-26 16:08發表的“”:
沙巴去過,馬爾代夫未去過……
不過聽人講,馬爾代夫真係好靚,而且唔去遲下可能無得去,不過真係好貴…… [表情]

我都唔知有冇機會去

不過沙巴預一萬蚊一個人夠唔夠玩呢

上次火兄玩咁多野係自由行定跟團架?
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2010-01-26
引用第27樓阿童木2010-01-26 16:09發表的“”:
3,4K 韓國團淡季可能去倒

呢個都有諗過下...

不過聽人講無咩野玩
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2010-01-26
引用第29樓火鳳凰2010-01-26 16:14發表的“”:
日本關西︰京阪神……

你就幸福了

一定肥幾磅咁返黎
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2010-01-26
引用第30樓「隱」2010-01-26 16:14發表的“”:
我都唔知有冇機會去
不過沙巴預一萬蚊一個人夠唔夠玩呢
.......

一萬就一定夠……

我果次去左六日五夜豪玩豪食,三個人加埋都係駛左兩萬五左右……

我通常都只會去自由行,唔會係香港跟團,最多會去到當地 join 一的 local tour,例如上次去玩激流都係去到先搵當地旅行社安排……
1條評分
Kama-gotchi 好友元 +100 - 2010-01-26
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2010-01-26
引用第31樓「隱」2010-01-26 16:15發表的“”:
呢個都有諗過下...
不過聽人講無咩野玩 [表情]

sosad but true
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2010-01-26
引用第31樓「隱」2010-01-26 16:15發表的“”:
呢個都有諗過下...
不過聽人講無咩野玩 [表情]

韓國只有食野,行街買野,加一個可去可唔去既樂天世界,基本上一個 weekend 三日兩夜已經夠晒……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2010-01-26
引用第32樓「隱」2010-01-26 16:16發表的“”:
你就幸福了 [表情]
一定肥幾磅咁返黎 [表情] [表情]

日本食野好鬼貴,可以瘦幾磅返黎就真……
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2010-01-26
火兄我又係去日本喎,我join左東京既local tour睇河津櫻花
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2010-01-26
引用第37樓阿童木2010-01-26 16:21發表的“”:
火兄我又係去日本喎,我join左東京既local tour睇河津櫻花 [表情]

你好似遲我幾日去,我 check 過果陣機票酒店起碼貴兩千一個人……

乜野係河津櫻花?

我上一次去東京好似係十五年前……
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2010-01-26
隱少

其實我目前身在新加坡架。。。

不過如果真系要黎,火兄個topic真系值得參考,好多好野食都卑佢食曬架啦∼
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2010-01-26
引用第38樓火鳳凰2010-01-26 16:24發表的“”:
[表情]
你好似遲我幾日去,我 check 過果陣機票酒店起碼貴兩千一個人…… [表情]
.......

好靚嫁,全日本最早開既櫻花就係伊豆河津

http://www.yokoso-japan.jp/tc/index.htm

因全球暖化的影響,日本的櫻花已連續四年提早綻放,目前冬季過年檔期的行程正如火如荼的銷售,早春的腳步很快就來臨,想趁早一睹櫻姿感受春天氣息的人,動作提前準沒錯。
2010年的日本第一波賞櫻盛會「伊豆河津櫻祭」已公佈日期,由2/6到3/10日為期約一個月,河津櫻的開花期比其他區域僅二週的櫻期較長些,河津櫻不但花形大,又是嬌艷的粉紅色,相當討喜,盛開時河津川兩岸舉頭就是一朵朵碩大的櫻花綻放,此外,到河津賞櫻的一大特色就是還可以看到油菜花,體驗置身在粉紅櫻花〝舖天〞與金黃色油菜花〝蓋地〞的美景中。
粉紅色的河津櫻相當討喜

在賞櫻等熱門時段前往日本,不但有來自台灣、韓國的大量旅客,近年來大陸旅客也熱衷賞櫻,再加上日本當地人,觀光客爆增、一房難求的情況年年上演,此時參加團體行程會比個人前往享有住房優勢及專人帶領的好處,不但可以住到等級較優的飯店,有經驗的領隊,往往可巧妙的掌握路線避開塞車或人潮,讓行程更順暢。
全台唯一上櫃旅行社-鳳凰旅遊,所規劃的「東京伊豆河津櫻饌」系列行程,收錄了河津賞櫻以及伊豆半島自然與文化之美,搭乘伊豆急行觀覽列車前往河津,一路上即可欣賞伊東海岸的美景,並為了感受以溫泉、大海聞名的伊豆,遴選了多家知名溫泉飯店,如天皇曾下榻也是百選旅館的銀水莊、汲取海底溫泉的新鳩屋、宇久須溫泉的新岡部飯店,每間都是擁有鑽石級海景的飯店,特別是夕陽落日更是一絕! 此外,行程包含鎌倉古街散策,前往參拜鶴岡八幡宮與大佛、若宮大路與小町通逛街,還有修善寺溫泉鄉的竹林步道漫步,詩情畫意與幽靜的氣氛令人煩擾全消。
此外,2月底到3月中可前往關西賞梅花∼「古都散策風雅-著和服悠遊6日-賞梅版」安排京都北野天滿宮、大阪城梅林等賞梅名所,並換穿和服於京都古街漫步、搭人力車,是相當特別的體驗。
1條評分
Kama-gotchi 好友元 +200 - 2010-01-26
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2010-01-26
引用第39樓reve2010-01-26 16:26發表的“”:
隱少 [表情]
其實我目前身在新加坡架。。。 [表情]
不過如果真系要黎,火兄個topic真系值得參考,好多好野食都卑佢食曬架啦∼ [表情] [表情]

我今年下半年可能又去食過……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2010-01-26
引用第40樓阿童木2010-01-26 16:28發表的“”:
好靚嫁,全日本最早開既櫻花就係伊豆河津
http://www.yokoso-japan.jp/tc/index.htm
.......

真係好靚喎,以前好似成四月先開花,而家咁早……

此外,2月底到3月中可前往關西賞梅花∼「古都散策風雅-著和服悠遊6日-賞梅版」安排京都北野天滿宮、大阪城梅林等賞梅名所,並換穿和服於京都古街漫步、搭人力車,是相當特別的體驗。

我 2月頭去,諗住去到京都嵐山都乜都未有得睇……
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2010-01-26
引用第33樓火鳳凰2010-01-26 16:18發表的“”:
一萬就一定夠……
我果次去左六日五夜豪玩豪食,三個人加埋都係駛左兩萬五左右……
.......

呢個要遲多幾年先諗
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2010-01-26
引用第41樓火鳳凰2010-01-26 16:30發表的“”:
我今年下半年可能又去食過…… [表情] [表情]

么真系咁好食咩?!
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA