• 5093閱讀
  • 118回復

紅磡塌樓4死2人受傷   塌樓現場再無失蹤者 [68 樓] [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2010-01-30
引用第59樓國球旗30-01-2010 01:38發表的“”:
睇黎果排 A - J (塌樓係 J 樓) 好大機會會一次過拆晒佢 [表情] [表情]

唔知住係果度d人仲敢唔敢番屋企

有家歸不得
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2010-01-30
引用第60樓Gabriel2010-01-30 02:35發表的“”:
唔知住係果度d人仲敢唔敢番屋企 [表情]
有家歸不得 [表情]

俾著係你,就算俾你返入去,你訓得安唔安樂
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2010-01-30
引用第60樓Gabriel2010-01-30 02:35發表的“”:
唔知住係果度d人仲敢唔敢番屋企 [表情]
有家歸不得 [表情]

俾我一定唔敢...................
只愛足球
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2010-01-30
引用第61樓國球旗30-01-2010 02:37發表的“”:
俾著係你,就算俾你返入去,你訓得安唔安樂 [表情] [表情]

入去執野走都驚

但係住得呢d樓我估都無乜錢....咁去邊好??

我聽電台好似話有d地方安排俾災難者住...唔知其他既住唔住得呢

引用第62樓迪克30-01-2010 02:37發表的“”:

俾我一定唔敢...................

我絕對唔敢
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2010-01-30
引用第63樓Gabriel2010-01-30 02:40發表的“”:
我絕對唔敢 [表情]

都有$$無$$無咩關係...
唐樓其實好鬼大,租又平...
我都住過庇利街果邊d唐樓一年
只愛足球
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2010-01-30
引用第64樓迪克30-01-2010 02:44發表的“”:
都有$$無$$無咩關係...
唐樓其實好鬼大,租又平...
我都住過庇利街果邊d唐樓一年

我諗唔嫌環境差同嘈d都ok既

慳番個錢
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2010-01-30
引用第65樓Gabriel2010-01-30 02:52發表的“”:
我諗唔嫌環境差同嘈d都ok既 [表情]
慳番個錢 [表情]

嘈又唔算o既~~~
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2010-01-30
三人死
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Valencia25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2010-01-30
紅磡馬頭圍道一座5層高唐樓昨日下午突然倒塌,至少造成4人死亡,2人受傷。警方消息指,相信現場再沒有失蹤者。消防目前已停止搜救工作,改為清理大   量瓦礫。

現場的警方消息指,已經將所有失蹤人士的遺體尋回,相信再沒有失蹤者,目前已暫停搜救工作,並出動多部大型挖掘機器,加快清理倒塌樓宇的瓦礫。
.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2010-01-30
【明報專訊】唐樓地舖在裝修   期間突然倒塌,釀成3死2失蹤。事件關鍵的5名裝修工人事後不知所終,警方重案組已介入調查。在馬頭圍道45號J對面經營金舖的許先生目擊整個事發過程,「在塌樓前15分鐘,已有工人衝出大叫『冧樓啦,走呀』,但當時樓宇看上去沒問題,無人信係真。」

裝修工事後不知所終

許先生說﹕「直至塌樓前兩分鐘,開始有住客從大廈走出來,臉上身上都是灰,又狼狽又驚,大約有10人衝入我間舖。」當時二樓有一名女子大叫「救命」,驚惶失控呼救,一度企圖從樓上跳下,「但佢唔敢跳,終於連人帶樓一齊冧」。目擊者形容,現場傳出如牆壁裂開的「格嘞」異響,隨即有石屎掉落,「是地舖開始塌,然後上面再塌,10秒內全幢樓塌下,揚起的灰塵差不多10分鐘才散去」。

消息稱,當時有消防車已到場處理「石屎從高處墮下」事件,沒想到會   目擊塌樓,消防車亦需急急退開。另一名途人何先生亦說,當時擬到唐樓前的巴士站候車,「差10米就壓死」。現場旁邊有一間中銀分行,事發後職員慌忙逃生,有女職員目睹背後恐怖場面,嚇得哭了。

香港工程師學會結構分部主席劉志健指出,相信事發時有人令主力柱樑損毁,在舖內可能見到圍板和牆壁石屎有異樣,惟上層住客未知凶險。他指出,在柱樑框架結構下,地下塌下後會拉動上層,造成「骨牌效應倒塌」。他說﹕「若居民身上有灰,即代表其單住已出現塌石屎情况,極為凶險。」

據悉,肇事唐樓每個單位建築面積約1000呎,但有人任意改動間格,將單位改成4個套房,每個有獨立廁所及廚房,重新挖牆及鋪設地板喉管。街坊稱,該唐樓八成套房租出,租金約2000至3000元,租客大多為新移民   及南亞裔人士。

http://hk.news.yahoo.com/article/100129/4/gd5w.html
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2010-01-30
個幾個工人身有屎定啦……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2010-01-30
好恐怖.....我姑媽都係住土瓜環

其實都算好彩...晏晝塌....半夜既話仲死得多
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2010-01-30
引用第69樓utadahikaru202010-01-30 10:02發表的“”:
明報專訊】唐樓地舖在裝修   期間突然倒塌,釀成3死2失蹤。事件關鍵的5名裝修工人事後不知所終,警方重案組已介入調查。在馬頭圍道45號J對面經營金舖的許先生目擊整個事發過程,「在塌樓前15分鐘,已有工人衝出大叫『冧樓啦,走呀』,但當時樓宇看上去沒問題,無人信係真。」
.......

通緝佢地喇
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2010-01-30
D人亂咁拆~~
d人裝修真係最怕亂咁改間隔~~
所以果陣有d樓上鋪改左全高玻璃牆做display...真係幾危險~
離線tom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2010-01-30
累死幾個人