• 1050閱讀
  • 10回復

[20/3]陳志雲港大演講賺熱淚。 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-03-20
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100320&sec_id=4104&art_id=13841351
【本報訊】涉貪被捕的無線電視業務總經理陳志雲,昨日展開保釋外出後的第二場「演出」,他應邀出席香港大學一個講座,向近 200名學生分享求職技巧及職場心得,其間他提及對父母離世的不捨之情更是「韋家晴」上身,令與會者感動得眼眶通紅,事後更獲不少學生高度評價。

陳志雲昨午 2時在好友王喜及律師鄧耀榮陪同下抵達港大校園,出席由社會工作及社會行政學系主辦的講座,題目為《情緒智商及職場人際關係的處理》。講座主持人早已表明陳志雲不會回答與涉貪案有關的問題。有學生對他一如過往七年再訪港大感到驚訝,「諗住佢會唔見人,冇諗過今日打開房門會見到佢。」講座首一小時是陳志雲演講,餘下一小時是學生提問環節。
「死亡唔一定係負面 其中之一 教識我哋珍惜眼前人」

陳志雲一直按演講主題發言,但到了學生發問環節,他漸漸離題。有學生問他其工作生涯成就無數,但曾否遭逢任何挫折,陳志雲立即由笑容滿面變得一臉嚴肅,表示至今遭遇兩個挫折,即母親及父親先後過身是一生中最痛。他說,當年母親心臟病發逝世,在家中看見洗衣機內的骯髒衣物及雪櫃內的隔夜餸菜,仍希冀母親的死並非事實;他又提及父親年前患癌,在其生命倒數時光帶他向牙醫求診,希望能幫助父親減輕牙痛。
與會者透露,母親離世讓陳志雲感慨良多,憶述時雙眼通紅,「佢離世之前嗰段時間好辛苦……後來我明白死亡唔一定係負面,一樣可以正面,其中之一就係教識我哋要珍惜眼前人,各位,唔好吝嗇對你所愛嘅人嘅一句我愛你,唔好吝嗇對佢哋嘅一個擁抱。」一番雋語、數段往事,配上招牌「韋家晴」式的聲調,不少學生大為感動,部份人眼紅紅,要拿紙巾拭淚。

======================

好似幾受歡迎

又見到王喜

link入面有片睇
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-03-20
王喜幾時轉行做左保鏢
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-03-21
引用第1樓國球旗2010-03-20 18:10發表的“”:
王喜幾時轉行做左保鏢 [表情]

可能係陳志雲既經理人
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-03-21
佢政治手段真係一流.
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-03-21
我唔明港大仲俾佢演講, 無恥
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-03-21
引用第4樓victorally2010-03-21 22:52發表的“”:
我唔明港大仲俾佢演講, 無恥 [表情]

我估應該係陳生d人脈關係有關
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-03-21
他說,當年母親心臟病發逝世,在家中看見洗衣機內的骯髒衣物及雪櫃內的隔夜餸菜,仍希冀母親的死並非事實
志雲焗飯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-03-22
引用第5樓三郎2010-03-21 22:59發表的“”:
[表情] 我估應該係陳生d人脈關係有關

陳生本人當然想去
但港大唔應該咁高調lo...
連校長都到場
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-03-22
引用第4樓victorally2010-03-21 22:52發表的“”:
我唔明港大仲俾佢演講, 無恥 [表情]

佢呢一刻係無罪架。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-03-22
引用第8樓freezefox2010-03-22 23:45發表的“”:
佢呢一刻係無罪架。 [表情] [表情]

可能佢唔 buy 陳總既為人呢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-03-23
引用第8樓freezefox2010-03-22 23:45發表的“”:
佢呢一刻係無罪架。 [表情] [表情]

係je...
老廉查得既, 9成都有事啦...
但大道理當然係你岩啦

見到佢演講大道理
同時原來佢貪污既
連最簡單既禮義廉都冇既
我會覺得好似阿gil 爆完淫照之後
出黎講生活健康一樣
咁可笑咁楓剌