• 15523閱讀
  • 496回復

[攝影]傑出而作 - 大澳黑白相(P.32)& 台灣、高美濕地(P.30) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線anson99216
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-04-15
引用第44樓seattleqoo2010-04-15 01:09發表的“”:
好似係摭光, 但幾時用就唔知了, 因為我仲有新丁一名.... [表情] [表情]

摭光罩
好似防止雜光射入鏡頭影響張相
但幾時用就真係
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-04-15
引用第43樓謝拉傑2010-04-15 00:45發表的“”:

呢舊有咩用????

wide鏡用既遮光罩

任何時候都應該用遮光罩
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-04-15
任何時候都要用咖?????

我見d人成日反轉裝響支鏡到~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-04-15
引用第47樓謝拉傑2010-04-15 11:00發表的“”:
任何時候都要用咖?????
我見d人成日反轉裝響支鏡到~

反轉即係你覺得個陣唔加都無咩所謂咁解。

我加左CPL,有時要扭塊鏡黎調整光線折射,個遮光蓋會阻住我,所以有時我都會反轉佢的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-04-15
引用第42樓謝拉傑2010-04-15 00:38發表的“”:
我想買呢個!!!!!
單手渣到機,好方便~
.......

我都買左,但用用下都無用到。因為加左呢舊野就用唔到「吊頸繩」,但我多數係出去外面先影相,唔掛住部機又會好麻煩。試過用插腰個隻又因為機同鏡太重好唔穩陣………結果都係用番掛繩算了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-04-15
引用第37樓謝拉傑2010-04-14 23:33發表的“”:
我想問大家通常第一支鏡要買咩鏡好呢?

學E版話齋,要睇你打算投資幾多錢,同埋主要用途係咩喎。大概有以下幾個情況:

1. 愈簡單愈好,一鏡走天涯。

有D 人唔想成日換鏡頭,亦唔打算用太多錢買太多鏡頭。所以會考慮買天涯鏡。即係個焦距範圍好闊個陣。CANON 計,18-200 會係其中一支焦距最闊既天涯鏡。優點係成象算幾銳利(某D 光圈同焦距計),有防手震功能(IS,對遠攝鏡而言十分重要),覆蓋範圍廣,可用性大。無論係廣角影風景,標準焦距影人象,長距離遠摄,甚至微距近攝(最近拍攝距離好似係0.4M),真係應付到你百份之九十九既日常需要。完全唔需要換鏡。真真正正一鏡走天涯。

但唔好處係:1. 十分重。咩住佢行街都幾係野。2. 光圈唔夠大。18MM先會有F3.5,基本上,ZOOM埋少少個光圈已經去到4 甚至5………嚴格黎講,室內一定要加閃燈。3. 成象雖然唔算,但比起D 紅圈鏡就梗係差一級。D 相出黎放大後你會見到唔夠利,顏色唔夠出。想更上層樓,一定要換鏡。4. 略貴。新鏡要四千幾蚊,二手都要三千六到。唔算平囉。但一支鏡等如人地兩支鏡,咁計埋條數都唔係貴既。

18-200 外,CANON 仲出左支18-135。呢支都屬於天涯鏡。係無左135-200 呢段你唔係成日會用到既焦距。所以都夠你日常生活所用。呢支會輕好多,攜帶方便。亦會平少少,三千幾蚊(你唔好彩,我上星期就用二千蚊賣左我支比個朋友,早知你要就留比你)。成象方面同個支18-200 差唔多。即係,用重量用1000蚊換取135-200 呢個焦距。

其實唔一定要買原廠鏡。騰龍有支天涯鏡都唔錯。性價比幾高。18-270。個焦距仲要多原廠個支成70MM(但呢段既焦距既成象其實好差下,你真係無咩必要都唔會用到)。價值又平一截,好似都係三千幾。成象唔會差得過原廠鏡。其實都可以考慮。不過因為唔係原廠,對焦個陣有時唔係太得心應手。尤其唔夠光個陣,可能對黎對去都對唔到。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-04-15
2. 有少少要求,但BUDGET 暫時又唔夠,但願意將來繼續投資繼續買鏡。

咁你不妨考慮騰龍個支 A16。即係17-50MM,F/2.8 變焦鏡。呢支鏡當年曾經獲獎。係好多初入門,水頭不足既玩家既至愛。成象銳利,顏色又出,輕巧精緻。17-50 呢個焦距,可以應付一般既生活需要。出外旅遊,風景,抓拍,人象,都可以應付有餘。價錢亦相宜,新貨三千頭,二手二千零。買佢好過買跟機既KIT鏡(指18-55個支)。唔想一次過投資太多金錢。可以先買呢支。用過,覺得自己真係鐘意玩攝影,願意再投資更多既,先再加鏡都未遲。到時可能會加支70-200 既小白或小小白都未定呢。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-04-15
3. 無限金錢,銳意投資

唔駛講,先買24-70 鏡皇。一萬!再買70-200 F2.8 IS, 岩岩有新型號出,萬八!再加支超廣角鏡,好似有支10-20 咁上下的。都係皮幾野。然後可以隨意買番一兩支大光圈定焦黎玩人象。加多支魚眼!呢到加加埋埋都唔駛七萬!

不過唔覺換左你部450D 先。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-04-15
不過,唔理你係1,2定3 。都介紹你買支50MM 1.8光圈定焦鏡。六舊幾水可以玩到大光圈淺景深。50MM 用黎做人像鏡一流(50MM X 1.6,即係80MM,即係等如 FF 既85MM人像鏡)。如果你成日要同D BB仔影相(好似我咁………),呢支野好好用架。因為光圈夠大,唔駛開閃燈都OK。

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-04-15
引用第53樓freezefox2010-04-15 14:39發表的“”:
不過,唔理你係1,2定3 。都介紹你買支50MM 1.8光圈定焦鏡。六舊幾水可以玩到大光圈淺景深。50MM 用黎做人像鏡一流(50MM X 1.6,即係80MM,即係等如 FF 既85MM人像鏡)。如果你成日要同D BB仔影相(好似我咁………),呢支野好好用架。因為光圈夠大,唔駛開閃燈都OK。

我老豆都有呢支鏡 , 我諗大部份有c記機都會買呢支鏡
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-04-15
引用第54樓seattleqoo2010-04-15 14:48發表的“”:
我老豆都有呢支鏡 [表情] , 我諗大部份有c記機都會買呢支鏡 [表情]

呢支平呀ma~~~

唔駛700有交易~~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-04-15
引用第54樓seattleqoo2010-04-15 14:48發表的“”:
我老豆都有呢支鏡 [表情] , 我諗大部份有c記機都會買呢支鏡 [表情]

平哎嘛。又有大光圈。要黎同D 囡囡拍寫真都不知幾好。

我都成日用呢支鏡同D 囡囡拍寫真架!

不過D 囡囡都係BB 咁解之嘛。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-04-15
引用第55樓kamiru2010-04-15 14:51發表的“”:
.......

引用第56樓freezefox2010-04-15 15:02發表的“”:

.......

岩岩發現佢買左支新鏡, 暫時未知係乜, 可能係果支100mm L鏡, 今晚返去CHECK下先
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-04-15
引用第57樓seattleqoo2010-04-15 15:29發表的“”:
岩岩發現佢買左支新鏡, 暫時未知係乜, 可能係果支100mm L鏡, 今晚返去CHECK下先 [表情] [表情] [表情] [表情]

百微?喎,又六千幾……

你老豆都好捨得下喎。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-04-15
引用第58樓freezefox2010-04-15 15:30發表的“”:
百微?喎,又六千幾……
.......

佢今日返左大陸, 我問唔到佢, 但今晚返去食飯便知了

唉.... 佢而家玩呢D都叫值得呀, 好過以前狂換電話