• 6548閱讀
  • 110回復

關於881903新聞問題(#98) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2010-04-29
支持
當我地見到有呢類既新聞,當輕鬆,笑下而已。。
離線杜菲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2010-04-29
當輕鬆,搞下笑
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2010-04-29
其實881903 既新聞係劣質新聞,呢個公認。大家亦清楚。不過,要明白,劣質唔可以成為禁止既理由。呢個係管理人係技術層面上既限制。否則,處理得唔好,或先例錯開,呢樣野反而好易成為扼殺言論既政策。

發文人既心態我地好難控制到。除非犯版規或者有明顯既呃POST 行為。否則有時的確係無可奈何。

對付劣質新聞,反而應該由讀者既我地做起。方法不外乎無視,唔回POST。又或者有理據地指出劣質新聞犯駁之處。減低虛假傳聞帶黎既影響。其實咁係一種訓練獨立思考,判別是非既好方法。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2010-04-29
劣質新聞帶黎既最大問題係,人云亦云。無經思考或查證或分析。佢話係就係。

但宜家我地對付劣質新聞既方法,咪一樣係人云亦云,無經思考、查證同分析。並非針對文章所陳述既事實黎判斷。有咩分別?

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-04-29
引用第17樓freezefox29-04-2010 10:22發表的“”:
其實881903 既新聞係劣質新聞,呢個公認。大家亦清楚。不過,要明白,劣質唔可以成為禁止既理由。呢個係管理人係技術層面上既限制。否則,處理得唔好,或先例錯開,呢樣野反而好易成為扼殺言論既政策。
發文人既心態我地好難控制到。除非犯版規或者有明顯既呃POST 行為。否則有時的確係無可奈何。
對付劣質新聞,反而應該由讀者既我地做起。方法不外乎無視,唔回POST。又或者有理據地指出劣質新聞犯駁之處。減低虛假傳聞帶黎既影響。其實咁係一種訓練獨立思考,判別是非既好方法

咁樣亦都可以提高球壇新聞既討論質素

其實我最想係大家唔好標籤左881903所有新聞都係吹水新聞...同埋減少d無謂既回覆
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-04-29
其實某程度上同 topic 名有關係的 …… 好似下面呢篇咁 ……

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=86646

讀者響出面睇只會因好奇想知而入去睇,睇完有 d 人會覺得講廢話,好似比人呃左咁,其實點解樓主唔將個 topic 轉一轉,「傳曼城將賣 xxx、xxx、xxx 同 xxx 換黎收購 xxx」咁呢?起碼讀者有選擇權讀唔讀先 …

其實 881903 新聞最初被人 ban 最主要係 topic 名同內容不付而已 … 但事實上佢有佢既新聞性的
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-04-29
引用第4樓Kama-gotchi2010-04-29 01:04發表的“”:
其實我反而希望大家除佐本地或亞洲足球新聞外,
都盡量引用英文版原文
好過貼中文版新聞
.......

英文版既 tribalfootball.com 都係差唔多,881903 好多時都係從呢類出晒名「吹水」既 source 照譯……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-04-29
引用第17樓freezefox2010-04-29 10:22發表的“”:
對付劣質新聞,反而應該由讀者既我地做起。方法不外乎無視,唔回POST。又或者有理據地指出劣質新聞犯駁之處。減低虛假傳聞帶黎既影響。其實咁係一種訓練獨立思考,判別是非既好方法。

我記得我以前成日都會係呢版見到 tribalfootball.com 既新聞 (我相信佢係 881903 既主要新聞來源),當時既做法就係會搵一段球會/球員 deny 該報導既新聞黎停止該討論,然後逐漸去勸導 post 開呢類新聞既好友遠離呢類吹水網站……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-04-29
引用第22樓火鳳凰2010-04-29 16:33發表的“”:
我記得我以前成日都會係呢版見到 tribalfootball.com 既新聞 (我相信佢係 881903 既主要新聞來源),當時既做法就係會搵一段球會/球員 deny 該報導既新聞黎停止該討論,然後逐漸去勸導 post 開呢類新聞既好友遠離呢類吹水網站…… [表情]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-04-29
引用第19樓Gabriel29-04-2010 10:44發表的“”:
咁樣亦都可以提高球壇新聞既討論質素 [表情]
其實我最想係大家唔好標籤左881903所有新聞都係吹水新聞...同埋減少d無謂既回覆 [表情]

事實上好多 881903 既新聞真係吹水新聞喎
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2010-04-29
引用第21樓火鳳凰29-04-2010 16:28發表的“”:
英文版既 tribalfootball.com 都係差唔多,881903 好多時都係從呢類出晒名「吹水」既 source 照譯……

所以我多數都係球會或聯賽官網搵新聞囉

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2010-04-30
置頂一個禮拜
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2010-04-30
置頂其實無人睇到

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2010-04-30
引用第27樓Kama-gotchi2010-04-30 21:44發表的“”:
置頂其實無人睇到 [表情]

置頂同隱藏無分別
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2010-04-30
引用第27樓Kama-gotchi30-04-2010 21:44發表的“”:
置頂其實無人睇到 [表情]

唔置頂都沉架啦