• 17606閱讀
  • 749回復

「變相公投」徹底失敗 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2010-05-17
引用第28樓freezefox2010-05-17 10:47發表的“”:
當初明明話五成人投票先叫得到巿民支持……
然後又話三成……兩成半………
.......

呢個遊戲就係咁茅
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=82337&keyword=
2樓
兩黨也訂明,若公投總投票率達 50%或以上,泛民承認公投結果有效,兩黨議員將跟從投票結果,決定政改方案的投票取向。換言之,若泛民在公投落敗,兩黨有機會對政府提出的區議會方案投下贊成票。
不過,若五區公投總投票率未能達 50%,兩黨認為這非有效公投,日後就政改方案投票時,他們需再行商議投票取向。
.......

即係過50%投票率既輸羸
公社先會承認...
else, 再行商議(即係宜家個case)

上次08大選都係得45%
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2010-05-17
其實大家唔投票,唔係唔支持政改,唔係唔支持民主,而係唔支持佢地用宜家呢種方法黎爭取民主。唔想睇馬騮戲之餘更加唔想自己做埋一份。唔投票就係一種態度。

希望佢地見到今次個投票結果,會明白自己走緊一條同廣大巿民並非一致既路線,唔好再繼續執迷不悔。唔係下次正式選舉,泛民唔知會唔見幾多票………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2010-05-17
http://news.mingpao.com/20100517/mra.htm

低投票率只是不認同「變相公投」

不可以解讀為不支持民主

昨日的投票率只有17.1%(臨時數字),遠遠低過2008年立法會選舉的45.2%及2007年香港島區補選的52.06%。發起「變相公投」的社民連及公民黨曾在今年1月11日舉行記者會,宣布以50%投票率為目標,一旦投票率低於50%,只能算「未達標」而不會視為失敗;社民連主席陶君行日前接受本報訪問時稱,2008年立法會選舉投票率是45%,泛民支持者約佔六成,若所有泛民支持者都投票,投票率大約為27%,故若投票率超越這數字,就算是「超額」完成。

一時說以50%投票率為目標,但低於50%又只能算「未達標」而不會視為失敗;後來又指投票率超越27%就算是「超額」完成。成功標準含糊不清,要求愈降愈低,甚至諱言失敗,現在僅有17.1%投票率,又是什麼呢?

昨日選擇不投票的人可分兩大類:一是傳統建制派的支持者,他們對民主的訴求與泛民有根本的分別;另一類則是泛民的支持者,他們對民主有堅實的追求,只是不認同公社聯盟的激進手法,因而選擇不投票。因此,昨日的低投票率,一個解讀是港人不認同「變相公投」這手段,但不可以解讀為港人不支持民主,甚或解讀為港人支持特區政府的政改方案。港人對民主、對要求落實真普選,有堅定不移的訴求,北京不要錯誤解讀。
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2010-05-17
引用第14樓雪綸2010-05-17 09:35發表的“”:
唔想佢地做番~ [表情]
佢地班友好麻煩~
.......

最好個個和和諧諧好D呀可
最好過埋23條呀可
民健聯班人就唔麻煩呀可
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2010-05-17
引用第31樓freezefox2010-05-17 11:07發表的“”:
其實大家唔投票,唔係唔支持政改,唔係唔支持民主,而係唔支持佢地用宜家呢種方法黎爭取民主。唔想睇馬騮戲之餘更加唔想自己做埋一份。唔投票就係一種態度。
希望佢地見到今次個投票結果,會明白自己走緊一條同廣大巿民並非一致既路線,唔好再繼續執迷不悔。唔係下次正式選舉,泛民唔知會唔見幾多票………

你地有冇睇下事實,我住深井,荃灣返工,差唔多一張投票既野,一個拉票既人都無,行左成日荃灣,連投票既地方都見唔到,民賤聯又全盤消失,政府又呼籲唔好投票

都有成17%人投票
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2010-05-17
引用第17樓智者2010-05-17 09:43發表的“”:
由民建聯同民主黨唔參加既一刻,已經註定要浪費公帑 [表情]

咩叫浪費公帑呀,起高鐵600幾億咪叫浪費囉
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2010-05-17
引用第34樓jimmy2010-05-17 11:24發表的“”:
你地有冇睇下事實,我住深井,荃灣返工,差唔多一張投票既野,一個拉票既人都無,行左成日荃灣,連投票既地方都見唔到,民賤聯又全盤消失,政府又呼籲唔好投票
都有成17%人投票

聽聞仲有唔少人係上次有投票,今次一係被取消選民資格

一係收唔到通知書

不過呢d都無人睇到
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2010-05-17
引用第35樓jimmy2010-05-17 11:26發表的“”:
咩叫浪費公帑呀,起高鐵600幾億咪叫浪費囉 [表情]

600億無問題

曾特首拎比美國總統更高人工都無問題

出糧比d無番工既功能組別更加無問題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2010-05-17
引用第37樓三郎2010-05-17 11:39發表的“”:
600億無問題
曾特首拎比美國總統更高人工都無問題
.......

超﹐0甘你覺得燒呢億幾又無問題?
即係人地做錯﹐你就要用同一個方法做錯去話比人聽呢個人錯?

0甘鬥落去﹐傷既咪又係香港同市民

唔係唔贊成個方向﹐但係絕對唔贊成個做法
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2010-05-17
引用第38樓tc22182010-05-17 11:46發表的“”:
.......

點解你可以認同用呢幾億有問題

我唔認同就要比你「超」

如果今次係「成功」既公投,一次過駛呢1.5億有咩問題?如果真係可以比上面知道取消功能組別係香港人既諗法有咩問題?如果保留功能組別,究竟要駛幾多次1.5億。

投票都話浪費公帑有咩資格去講普選

你唔鐘意今次選舉大可以投比白姐姐個班人架嘛
[ 本文被三郎在2010-05-17 12:02重新編輯 ]
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2010-05-17
引用第35樓jimmy2010-05-17 11:26發表的“”:
咩叫浪費公帑呀,起高鐵600幾億咪叫浪費囉 [表情]

而家就係有好多人認為高鐵600億比起呢億幾補選便有意義.
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2010-05-17
引用第21樓三郎2010-05-17 10:23發表的“”:
x2

x3
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2010-05-17
引用第26樓CKL2010-05-17 10:36發表的“”:
其實1.5億叫到唔少年輕人撐民主某程度上係值架 [表情] [表情]

起碼我班friend都有留意下

雖然無得投
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2010-05-17
引用第38樓tc22182010-05-17 11:46發表的“”:
.......

你覺得公投係錯,無公投係啱?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2010-05-17
引用第40樓seattleqoo2010-05-17 11:52發表的“”:
而家就係有好多人認為高鐵600億比起呢億幾補選便有意義.

送錢俾d有錢佬有意義
送錢俾d豆腐渣貪官有意義
搞公投每人20蚊無意義,但係廿蚊張話最低工資20蚊就有意義