• 2174閱讀
  • 43回復

[26/5]唐貝詩訂盆景貓 群星鬧爆 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線炸炸帝

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-05-26
【東方日報專訊】寇鴻萍長女唐貝詩(Lydia)昨日凌晨於微博聲稱訂購一隻「盆景貓」,且上載一張極度殘忍的虐貓照,惹來全城圍插,身在英國的Lydia雖急忙道歉,但連契媽鄭裕玲都訓斥「冇腦」,愛貓之人周柏豪揚言會報警,情緒一發不可收拾!

今年七月便踏入23歲的Lydia,昨日凌晨竟「無知地」在微博上發表一篇傷透愛貓人士的文章,惹來極大回響!Lydia昨日凌晨在微博中張貼小貓被放入牛奶樽的相片,本已十分殘忍不人道,她竟附加一句「我今天訂購了一隻盆景貓,明天便有貨,Yeah!」其後友人紛紛留言勸她不要訂購,Lydia卻竟說「我覺得很可愛呀」、「依家倫敦好興!」等謬論,令一眾愛貓藝人群起喪鬧,更把她的文章轉發出去。

鄭裕玲喪鬧冇腦

身為Lydia母親的寇鴻萍(Isabella)亦留言說相片很殘忍,反問女兒是否開玩笑,並代女兒道歉。大約十分鐘後,Lydia見「勢色唔對」,收回訂購盆景貓的言論,並向大眾道歉,她「死撐」表示根本沒有「盆景貓」的存在,又說:「我本想證明這流言是假的,但我沒想我行開了10分鐘,回來後看見這麼大的回應。」雖然她急忙補鑊,但已觸怒愛貓之人何韻詩、周柏豪,甚至連她的契媽鄭裕玲亦以英文喪鬧「冇腦、冇sense和冇品味」,而柏豪痛斥她會「有報應」,又指如果她真是「收到貨」,便會立即報警。著名時裝設計師何國鉦說:「這個無腦的人是否Isabella的女兒?」

剷走照片兼道歉

自知理虧的Lydia在微博中剷走令人不安的貓照,又親自留言向周柏豪道歉,不過她似乎心有不忿,反罵鬧她的人:「我明明只是諷刺,但大家見其他人在熱烈討論就不要蝕底,火速轉發和詛咒我『變態虐待傾向』,卻反而自己連research盆景貓的來歷也沒有,這是一按搜查便會發現十年前已真相大白,照片也超級假,有愛心卻只會很清高去踩別人,我又沒有想過虐待動物!」

女兒唔接受批評

記者昨日致電Lydia,至截稿前未有回覆,至於寇鴻萍在電話中似有備以來,代女兒澄清照片是假,她說:「佢只不過貪得意,想整蠱啲朋友,我喺微博都有話好殘忍、好恐怖,後來佢見我留言,打畀我話唔係真,只不過講笑,你都知兩個女對我幾重要,今次佢真係犯咗錯。」

她又表示女兒不知在微博發表言論嚴重性,對於有網友用粗口罵Lydia,她說:「唔係咁好,佢未必一定鬧就聽,佢仲細,要解釋佢聽,佢第一次被公眾咁批評,老實講佢未必接受,因為佢性格都幾強,唔鍾意被批評。我成日同佢講佢咁性格,唔啱入娛樂圈。」

文:專案組

http://ent.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/459804/1.html
[ 本文被鬼影炎光在2010-05-26 13:29重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-05-26
引用第0樓軒軒~阿B2010-05-26 13:09發表的“唐貝詩訂盆景貓 群星鬧爆”:
【東方日報專訊】寇鴻萍長女唐貝詩(Lydia)昨日凌晨於微博聲稱訂購一隻「盆景貓」,且上載一張極度殘忍的虐貓照,惹來全城圍插,身在英國的Lydia雖急忙道歉,但連契媽鄭裕玲都訓斥「冇腦」,愛貓之人周柏豪揚言會報警,情緒一發不可收拾!
今年七月便踏入23歲的Lydia,昨日凌晨竟「無知地」在微博上發表一篇傷透愛貓人士的文章,惹來極大回響!Lydia昨日凌晨在微博中張貼小貓被放入牛奶樽的相片,本已十分殘忍不人道,她竟附加一句「我今天訂購了一隻盆景貓,明天便有貨,Yeah!」其後友人紛紛留言勸她不要訂購,Lydia卻竟說「我覺得很可愛呀」、「依家倫敦好興!」等謬論,令一眾愛貓藝人群起喪鬧,更把她的文章轉發出去。
鄭裕玲喪鬧冇腦
.......

:「我明明只是諷刺,但大家見其他人在熱烈討論就不要蝕底,火速轉發和詛咒我『變態虐待傾向』,卻反而自己連research盆景貓的來歷也沒有,這是一按搜查便會發現十年前已真相大白,照片也超級假,有愛心卻只會很清高去踩別人,我又沒有想過虐待動物!」

食屎啦,你呃鬼呀
[ 本文被utadahikaru20在2010-05-26 13:23重新編輯 ]
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-05-26
原來係曲到直

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-05-26
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-05-26
我估佢真係諗住玩野,點知玩出個大頭佛出黎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-05-26
乜原來呢個世界有D 0甘變態既野架
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-05-26
引用第5樓tc22182010-05-26 14:43發表的“”:
乜原來呢個世界有D 0甘變態既野架 [表情] [表情] [表情]

Yes 好耐之前已經有
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-05-26
引用第6樓utadahikaru202010-05-26 14:47發表的“”:
Yes 好耐之前已經有 [表情] [表情] [表情]

完全唔知.....上網search到D相勁恐怖....同之前大陸將隻狗監生整成標本差唔多....
睇怕今晚會發惡夢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-05-26
引用第7樓tc22182010-05-26 14:53發表的“”:
完全唔知.....上網search到D相勁恐怖....同之前大陸將隻狗監生整成標本差唔多....
睇怕今晚會發惡夢 [表情] [表情]

你仲夠膽search,我好耐之前睇過就算

d人變態到冇人有,但係又幫唔到,好炆,好心up
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-05-26
引用第8樓utadahikaru202010-05-26 14:56發表的“”:
你仲夠膽search,我好耐之前睇過就算
d人變態到冇人有,但係又幫唔到,好炆,好心up [表情] [表情] [表情]

唔係話假既咩?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-05-26
引用第9樓freezefox2010-05-26 15:02發表的“”:
唔係話假既咩?

好似有真ga,係日本人發明
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-05-26
引用第10樓utadahikaru202010-05-26 15:05發表的“”:
好似有真ga,係日本人發明 [表情]

「這是一按搜查便會發現十年前已真相大白,照片也超級假」

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-05-26
引用第11樓freezefox2010-05-26 15:09發表的“”:
.......

你問tc啦,我唔想再見到
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-05-26
引用第11樓freezefox2010-05-26 15:09發表的“”:
.......

我都希望係假的
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-05-26
.......

http://www.debuluo.com/space-333580-do-blog-id-101714.html

網上search到某人既blog﹐我唔知真假啊﹐不過真係好恐怖