• 2377閱讀
  • 30回復

(17/6)再向日劇「致敬」 無線《談情說案》倒模木村舊作 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-06-17
無綫劇集屢涉抄襲,近日播映中、由林峯擔大旗的話題新作《談情說案》,甫開播即被網友千夫所指,指該劇涉抄福山雅治主演的人氣日劇《神探伽俐略》,但實情該劇乃 TVB向日劇全方位致敬之作,因《談》劇除以《神》劇為藍本外,還倒模木村拓哉去年主演的日劇《 Mr. Brain》。
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100617&sec_id=462&art_id=14142986

link入面有片
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-06-17
果晚我係到諗..
啊..呢part又講得幾好..雖然誇d..點知..又抄
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-06-17

Copy TBB
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-06-18
係咁架la...
個醫生幫你照X ray 又係出果張圖, 又係果排骨..
唔通你個醫生抄人.. 仲乜出埋同一張X ray.. 仲乜用同一部儀器照我...
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-06-18
引用第3樓tl91892010-06-18 00:58發表的“”:
係咁架la...
個醫生幫你照X ray 又係出果張圖, 又係果排骨..
唔通你個醫生抄人.. 仲乜出埋同一張X ray.. 仲乜用同一部儀器照我... [表情] [表情] [表情]

你曲線定咩..............
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-06-18
又有新聞講好似抄埋同期播既《BOSS》
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-06-18
引用第0樓三郎2010-06-17 17:49發表的“(17/6)再向日劇「致敬」 無線《談情說案》倒模木村舊作”:
無綫劇集屢涉抄襲,近日播映中、由林峯擔大旗的話題新作《談情說案》,甫開播即被網友千夫所指,指該劇涉抄福山雅治主演的人氣日劇《神探伽俐略》,但實情該劇乃 TVB向日劇全方位致敬之作,因《談》劇除以《神》劇為藍本外,還倒模木村拓哉去年主演的日劇《 Mr. Brain》。
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100617&sec_id=462&art_id=14142986
[表情] link入面有片

引用第240樓freezefox2010-06-14 21:54發表的“”:
講海綿(馬)體呢段幾好哎。

引用第241樓KouMaki2010-06-14 22:51發表的“”:

呢段我諗起Mr. Brain [表情] [表情] [表情] [表情]

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-06-18

林峰主演劇集《談情說案》除被指抄日劇《神探伽俐略》外,又被網友轟抄日劇《Boss》及《MR. BRAIN》等。林峰強調《談》劇比《MR. BRAIN》更早拍,沒可能抄襲。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20100618/00282_039.html?pubdate=20100618

談情說案
製作
年份    2009年7月-10月
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%AB%87%E6%83%85%E8%AA%AA%E6%A1%88

MR.BRAIN》是在2009年5月23日至7月11日
http://zh.wikipedia.org/zh/MR.BRAIN

頂..
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-06-18
引用第4樓鮮吊甬仔2010-06-18 01:12發表的“”:
你曲線定咩..............

老實講... 抄唔係問題..
大大話話就算你得廿幾歲.. 都睇過N 咁多套劇集..
黎黎去去警察, 醫生, 律師... 再加戀愛 =.=
只不過, 近年先興下科學家je.. 先攪到話tvb 抄人je..
實際上~ 以前d警察, 醫生, 律師何嘗一定唔係抄返黎?
係潮流既話.. 自然有人跟~ 潮流興咁.. d人跟住做.. 有乜咁出奇.. ???!!

都唔明d 人做乜咁大驚小怪..

而佢又唔係成句對白扔番哂落去..
話佢抄.. 理智d 講句, 真係講唔通..
特別係創作呢d 野.. 意念相同我覺得可以接受
大家都畫人游水就叫抄? 首歌有句 夕陽又話抄? 大家都有d r m 唔同又抄咩 =.=

正如.. 神雕俠侶都可以有N 個版本...
邊有得話抄唔抄..

重要係邊個演得好D.. 邊套劇既劇情好睇D..

我唔係幫TVB.. 但佢係咪抄我覺得無所謂,
最緊要係咪好睇JE
以TVB近年既質素黎講, 都屬一般架啦(點都好過之前乜貴明珠) =.=
但要比較神探伽理略.. 佢真係完全拍唔住...
所以.. 係要鬧既.. 唔係鬧佢差.. 而係套劇既製作都始終太TVB
如果佢真係抄得出神探伽理略既神緒, 我集集追都無所謂
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-06-18
引用第8樓tl91892010-06-18 22:31發表的“”:
只不過, 近年先興下科學家je..
.......

神鵰俠侶同抄好似係兩回事

神鵰俠侶就算有唔同版本但係創作人都比番錢金庸(好似係)

而呢套談情係唔係抄人,我覺得睇完<神><談><BRAIN>三劇既人可以判定

試想像一下你創作一首歌,照睇比人用番同樣旋律改歌詞你會點睇?

如果人人都好似你甘諗呢個世界仲有新意既?
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-06-18
引用第8樓tl91892010-06-18 22:31發表的“”:
只不過, 近年先興下科學家je.. 先攪到話tvb 抄人je..
.......

世博首歌係抄日本某支歌....

唔通佢地話抄得好聽就無問題咩

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-06-18
.......

抄得好就冇所謂..........高見~~~~~

離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-06-19
引用第10樓國球旗2010-06-18 22:42發表的“”:
世博首歌係抄日本某支歌....
唔通佢地話抄得好聽就無問題咩
.......

佢連melody 都一樣咁真係無得講丫 =.=

但佢套劇又唔係抄埋人地d 對白同角色外形..

引用第11樓麻凡2010-06-18 22:54發表的“”:

抄得好就冇所謂..........高見~~~~~ [表情]

.......

可能我解釋得唔清楚...
佢抄既係個概念.. 但呢樣野不嬲都係咁~
我兩套都有睇過.... 我真係唔覺得<<談情>> 仲有d 乜野講得上係抄..
除左大家都係科學家查案.. 但劇情走既路線/內容.. 咪又係TVB一貫既穚段 (抄左都無用 )

如果佢抄人地呢個概念抄得好.. 我又覺得無所謂ar
唔通日本用過科學家查案呢條橋.. 全世界都唔俾再用番咩...
咁.. 成龍拍警察故事.. 咪全世界都唔可以再拍關於警察既野
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-06-19
引用第12樓tl91892010-06-19 21:54發表的“”:
可能我解釋得唔清楚...
佢抄既係個概念.. 但呢樣野不嬲都係咁~
我兩套都有睇過.... 我真係唔覺得<<談情>> 仲有d 乜野講得上係抄..
除左大家都係科學家查案.. 但劇情走既路線/內容.. 咪又係TVB一貫既穚段 (抄左都無用[表情] )
.......

你真係睇過

大佬而家實驗室格局、林峰個造型同埋第三單案左右都係抄到捉wo

你甘講真係詭辯囉。

係~你抄咪抄囉。但唔好鬼鬼鼠鼠大方認左佢

你睇下林峰用咩藉口?甘小家

抄得好唔好真係見仁見智。就番海馬體呢單野,我真係覺得談無咩說服力
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-06-19
引用第13樓三郎2010-06-19 22:09發表的“”:
[表情] 你真係睇過
大佬而家實驗室格局、林峰個造型同埋第三單案左右都係抄到捉wo
.......

我覺得 =.= 抄得麻麻ja wo.......
實驗室.. 我估間間都咁樣架la..
科學家個個都著袍架la.. 個髮型又唔同 =.=

第三單案真係有d copy 既..
但其他都唔算丫..
起碼.. 唔見伽利略有咁覆雜既感情線

不過, 好認同你講.. 抄咪抄.. 大大方方認左佢好過
如果tvb認.. 我覺得唔會係咁俾人狙擊