• 1077閱讀
  • 13回復

[德甲]多 蒙 特 宣 布 禁 用 Vuvuzela   英 超 暫 未 下 「 禁 令 」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-06-18
2010-06-18 HKT 01:59

南 非 傳 統 喇 叭 Vuvuzela 成 為 今 屆 世 界 盃 其 中 一 個 焦 點 , 發 出 的 聲 浪 令 不 少 球 員 和 球 迷 吃 不 消 。 德 甲 球 會 多 蒙 特 宣 布 , 將 在 下 季 起 禁 止 攜 帶 Vuvuzela 進 入 球 場 , 而 英 超 則 暫 時 沒 有 球 會 下 達 此 禁 令 。

多 蒙 特 發 言 人 指 , Vuvuzela 蓋 過 場 內 歌 聲 , 形 容 是 折 磨 聽 覺 神 經 。 英 超 阿 仙 奴 則 表 示 , 沒 考 慮 禁 止 球 迷 在 主 場 酋 長 球 場 中 吹 奏 Vuvuzela 。

今 屆 決 賽 周 開 始 後 , 曾 有 建 議 在 賽 事 期 間 禁 止 使 用 Vuvuzela , 但 沒 有 得 到 國 際 足 協 採 納 。

http://www.rthk.org.hk/rthk/news/csport/news.htm?csport&20100618&55&676479
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-06-18
之前有人用開 Vuvuzela 架咩   無啦啦禁
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-06-18
折 磨 聽 覺 神 經
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-06-18
引用第1樓呀威2010-06-18 02:49發表的“”:
之前有人用開 Vuvuzela 架咩   無啦啦禁 [表情]

怕的球迷會係南非帶返黎掛……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-06-18
Vuvuzela d聲都真係幾煩,做球迷都唔係咁想聽到
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-06-18
可能係觀眾值坐90分鐘都耳膜受損  
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-06-18
宜家世界杯都要禁啦~
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-06-18
真係幾嘈下...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-06-18

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?&iss_id=20100617&sec_id=10793096&art_id=14146175
Vuvuzela熱賣
汕頭工廠加班趕製

2010年06月17日 (05:21 pm)
被部份球員及球迷投訴,發出嘈音的世界盃「大喇叭」 Vuvuzela,由有「世界玩具製造中心」之稱的汕頭市澄海區生產,數百萬個現貨供不應求下,廠商仍在加班生產。
中新社報道,廠商幾年前開始生產「大喇叭」,但銷量普通,世界盃卻火速帶旺銷量,以往的外銷剩下存貨,自世界盃開幕後馬上被掃清。
現時的定單除來自南非,還包括歐洲及中國大陸,工廠現時設 3班制趕工。

都唔好話呀,世界盃之後真係有可能將呢個熱潮帶返去國內聯賽……
離線Valencia25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-06-18
好事
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-06-18
引用第8樓火鳳凰2010-06-18 12:54發表的“”:
都唔好話呀,世界盃之後真係有可能將呢個熱潮帶返去國內聯賽…… [表情]

fans草根d既球會一定會

離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-06-18
引用第8樓火鳳凰2010-06-18 12:54發表的“”:
都唔好話呀,世界盃之後真係有可能將呢個熱潮帶返去國內聯賽…… [表情]

英超唔該同我禁左佢呀
離線xo883
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-06-18
離線ericlok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-06-18
其實西甲一路以黎都有類似既聲音..