• 5325閱讀
  • 81回復

[電影]最近點解無人開新片topic的? 無去睇戲? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2011-04-04
引用第71樓seattleqoo2011-03-30 16:06發表的“”:
妳鍾唔鍾意有緣無份呢種感覺? 如果唔鍾意就可能會好似我咁....... [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
.......

本來想睇...但時間唔岩...

最後睇左呢套...

我睇左...天姬戰...

引用第6樓sun2011-04-04 15:22發表的“”:
唔係你地樓上講到咁差架...

打機feel係女主角幻想出黎既勇敢下逃脫元素...

其實當中...無論現實同幻想都含有高深意義...

幻想中的智者: 教曉女主角如果逃離厄運...如何地重獲自由...
本意上:
地圖: 人必須要有人生目標...就好似藍圖一樣...跟住有規劃既方向走...必定可到達終點...
火: 無比自信...勇氣...就好似一把火咁...燒不盡...力不衰...
刀: 要有才能...裝備自己...能面對及有把握去處理的事情...
鎖匙: 打開你內心的門...迎接不同的挑戰...
不知素: 自己...(成功就是要靠自己...)

現實中的女主角/女配角: 如何地身處在厄運/險境 (禁固) 中互相幫助...如何自救...

片中轉接: 因女角母親死去而得全部遺產...激怒了繼父後...而被繼父陷害...再送入精神病院...
已是孤兒的女主角在無助之中...想在做腦葉手術前逃走既意圖...

她集結院中的幾個同被禁固既女角合謀逃脫求生計劃...
當女主角首次被要求跳艷舞時...她進入了幻想空間...
並遇上了智者...後得智者引導...
要逃生必須先取得地圖...火...刀...鎖匙及"未知素"...

之後女主角隨著每次要求勁熱舞下...
有計劃的在幻想中與幾位女仔續一取得(目標: 地圖...火...刀...匙...)
最後成功取得地圖...火...刀及匙後...
同時亦另其他3位女角斷送生命...(本義上: 人的路都是不同的...亦不是一定經過生老病而死去...)

最後...女主角成功從男角身上取得最後的鎖匙...即救走被軟禁的另一女角...
當逃離院外時...門外站著很多打手...女主角即時感到自己逃走後亦不代表可獲自由...(因她已是孤兒...)
寧願將逃走既機會送左比院中還有家人既女角...令對方可以重生...

女主角最後被送回院中...隨即接受腦葉手術...但醫生奇怪她為何表現得如何地想做腦葉手術...
本義上: 佢想做手術...是為了真正可以從幻想與現實走出厄運...成為真正的沒意識者...
[ 本文被sun在2011-04-04 15:42重新編輯 ]
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2011-04-04
del...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2011-04-04
引用第76樓sun2011-04-04 15:26發表的“”:
[quote]引用第72樓seattleqoo2011-03-30 16:10發表的“”:
可能只係我對呢d結果特別感觸

我會睇的...因為一套睇完可令人有思想表達的...多會是一套好片...

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2011-04-04
引用第77樓sun2011-04-04 15:27發表的“”:
我會睇的...因為一套睇完可令人有思想表達的...多會是一套好片...

睇完覺得唔好睇唔好怪我
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2011-04-04
引用第78樓seattleqoo2011-04-04 15:29發表的“”:
睇完覺得唔好睇唔好怪我 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

咁我dl睇囉...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2011-05-04
打擂台因為拎倒獎而復活?

打擂台 (Gallants)
http://hk.movies.yahoo.com/movie.html?id=mcl_gallants

點解要拎倒獎d人先至識去睇...

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2011-05-04
引用第80樓sun2011-05-04 13:39發表的“”:
打擂台因為拎倒獎而復活?
打擂台 (Gallants)
http://hk.movies.yahoo.com/movie.html?id=mcl_gallants
.......

因為這是香港~