• 4558閱讀
  • 99回復

本港女導遊 惡 行 片 段 熱 爆 全 國 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2010-07-16
引用第14樓seattleqoo2010-07-16 12:47發表的“”:
住大城市有錢有見識果D當然唔會報呢D團.

咁 d 幫手報名的內地旅行社又應該知la...
一面倒講香港有問題,又有 d 唔公平wor...
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2010-07-16
引用第15樓liuming2010-07-16 14:14發表的“”:

內地旅行社都係同一伙人開的.....
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2010-07-16
睇完片...真係覺得個導遊係大陸人囉...
只愛足球
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2010-07-16
引用第17樓迪克2010-07-16 15:03發表的“”:
睇完片...真係覺得個導遊係大陸人囉...

"正宗" 香港人d 國語好少會有咁強
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-07-16
引用第15樓liuming2010-07-16 14:14發表的“”:

佢地為賺錢姐....
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-07-16
del
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-07-16
引用第9樓freezefox2010-07-16 12:13發表的“”:
根本好多呢類擺到明一明係要黎 遊客既所謂店鋪啦。土瓜環個幾間,直頭好似神秘組織咁,平時係唔會比街客入去架,只會比D大陸團入去,入左就好難出番黎,明!
九展宜家都闢左成層出黎做呢D 野,個佈局超攪野,一條扶手電梯上左去之後,你咪駛旨意可以返落黎。我上次「唔小心」上左去,淨係半行半跑咁要落番黎都行成十幾分鐘。好似入左迷宮陣咁………擺明係困你係入面唔買野唔比走個款………
.......

有次我去九展考試, 落左車之後傻下傻下見有電梯就上左一樓......

跟住上到去見成層都係sell 野, 又電腦,又珠寶咁...... 我搵極都極唔到落返去既路.......

跟住見到有道門就推, 入到去先知係貨"車立", 跟住個想開門出返去, 點知原來係自動反鎖, 入面係出唔到去的....

卒之我要坐貨"車立" 落停車場, 再行返去大門....

唔知係咪你講緊果度 ....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-07-16
引用第21樓廢托2010-07-16 15:16發表的“”:
有次我去九展考試, 落左車之後傻下傻下見有電梯就上左一樓......
跟住上到去見成層都係sell 野, 又電腦,又珠寶咁...... 我搵極都極唔到落返去既路.......
.......

應該係啦。

我好懷疑佢唔符合消防條例!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-07-16
接連有內地旅客在港被強迫購物。有業界人士指,現時負責接待內地旅客的導遊,七成是內地新移民,這批導遊能操流利普通話,「劏客」不留餘地,搵銀能力強,深受旅行社歡迎。據悉,今次事件發生後,旅遊業界將重新研究限制內地新移民須在港居住滿三年才可考取導遊證的限制,以提升導遊專業形象。
香港導遊不夠狠

業界人士指出,不少新移民投身導遊行列,他們普通話流利,又懂得講鄉下話,較容易與內地同胞溝通。不少新移民導遊覺得要求旅客購物沒有錯,即使語氣重一點亦理所當然,「佢哋覺得你既然用咁平嘅團費嚟香港,自然要消費,唔買俾人鬧有乜出奇」。

相反香港導遊面皮較薄,劏客亦不夠心狠手辣,「試過有個香港導遊帶開日本團,之後轉帶內地客,帶咗冇幾耐就冇帶,因為話溝通唔到」。消息人士指,旅遊業議會曾考慮限制內地新移民要在港居住滿三年才可考取導遊證,但擔心被指歧視內地人,方案最後擱置。發生今次事件後,相信議會將重提有關限制,希望提升導遊的專業形象。

本港除了充斥新移民導遊,有旅遊業人士指,近年越來越多內地人在港經營旅行社,專接零團費旅行團,因此業界正研究規定旅行社必須聘請一名專業指導員,負責旅行社日常營運,「就好似藥房要請個註冊藥劑師咁,第二時旅行社有乜事,可以搵佢哋算賬」。
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-07-16
引用第23樓迪克2010-07-16 15:40發表的“”:
接連有內地旅客在港被強迫購物。有業界人士指,現時負責接待內地旅客的導遊,七成是內地新移民,這批導遊能操流利普通話,「劏客」不留餘地,搵銀能力強,深受旅行社歡迎。據悉,今次事件發生後,旅遊業界將重新研究限制內地新移民須在港居住滿三年才可考取導遊證的限制,以提升導遊專業形象。
香港導遊不夠狠
業界人士指出,不少新移民投身導遊行列,他們普通話流利,又懂得講鄉下話,較容易與內地同胞溝通。不少新移民導遊覺得要求旅客購物沒有錯,即使語氣重一點亦理所當然,「佢哋覺得你既然用咁平嘅團費嚟香港,自然要消費,唔買俾人鬧有乜出奇」。
.......

好似有D 本末倒置………

麻鷹唔管管雞仔………

大家認為係D 導遊自己天生就想劏客,定係D 公司叫佢地去劏客?間公司本身作風正派既,又點會出到呢D 導遊?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2010-07-16
引用第21樓廢托2010-07-16 15:16發表的“”:
.......

困獸鬥
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2010-07-16
引用第24樓freezefox2010-07-16 15:47發表的“”:
好似有D 本末倒置………
.......

中Point
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2010-07-16
引用第26樓utadahikaru202010-07-16 16:04發表的“”:
中Point [表情]

佢有幾時未中過point啫
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2010-07-16
引用第27樓雲佬2010-07-16 16:06發表的“”:
佢有幾時未中過point啫 [表情] [表情] [表情]

唔係嫁,我有時都唔認同佢Ga
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2010-07-16
引用第28樓utadahikaru202010-07-16 16:09發表的“”:
唔係嫁,我有時都唔認同佢Ga [表情]

竟然有咁o既樹