• 4544閱讀
  • 99回復

本港女導遊 惡 行 片 段 熱 爆 全 國 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線鬼仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2010-07-20
引用第71樓freezefox2010-07-18 22:36發表的“”:
講真,唔止呢D,就算你去日本、東南亞既旅行團,一樣會帶你去指定地方食野,指定地方買野,你買得多,會得到導遊特別照顧(例如分房比你分間好D 既,機位比窗口位你),你唔識做,就點都會差DD。分別只係,人地唔會好似呢D 大陸團咁迫你買野迫到咁離譜。
.......

上個月去完馬來西亞,真係去親d鋪頭都專招待旅行團架
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2010-07-20
引用第70樓國球旗2010-07-18 22:31發表的“”:
香港攪果 d 平價團返大陸,一定有安排購物環節,例如參選甚麼蜂蜜場、中醫中心、玉石生產中心、葡萄園之類,
不過分別係.....佢地唔會太過迫人一定要買到野 [表情] [表情] [表情]

老實講,香港出左呢單野係香港唔啱,但一單咁既野大陸就出旅遊警示

咁全世界咪每日每分每秒都要對大陸出旅遊警示??
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2010-07-20
引用第69樓freezefox2010-07-18 22:27發表的“”:
下?喂,唔知價真係唔出奇的。點可以怪佢地?有D 成世人係鄉下都未見過世面,點識你地D 「巿價」? [表情] [表情] [表情]
.......

你唔知旅行社個成本,都會知散買機票大約幾錢呀?
旅行社訂野係會平d,但係當機票散買一千蚊,你唔會覺得人地收一千蚊團費係正常呀?
成件事最大責任一定係旅行社同導遊
個客係受害者,但同時只要d客人精明少少,有d不愉快經歷係可以避免
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2010-07-21
引用第77樓Erikson2010-07-20 23:24發表的“”:
旅行社訂野係會平d,但係當機票散買一千蚊,你唔會覺得人地收一千蚊團費係正常呀?
個客係受害者,但同時只要d客人精明少少,有d不愉快經歷係可以避免

唔係咁計的。你散買一張機票,一千蚊,酒店一晚五百蚊。兩晚一千。三晚千五。全部加埋二千五。

但真係可以有D PACKAGE 一千包哂以上所有野,你係唔知點解佢可以做到咁平。但佢又真係咁平。無花無假。但唔代表佢係呃人。

宜家好多大陸團,幾百蚊,包你食,包你住,包你交通。你一樣係唔知點解佢可以維到皮,而佢又真係維到皮仲有錢賺。一樣唔駛靠呃人(當然其中亦有D 係迫人買野,但呢D 係害群之馬)。

因為你知既「巿價」,同佢地可以做到既巿價,係真係可以差好遠的。

另外,對城巿人如我地,擁有強大既資訊網絡,識見比人多,你上面既一番說話或者都仲講得通。但對於好多偏遠地方既鄉下人黎講,唔知價就係唔知價。將個責任推係佢地身上(即使只係小部分),對佢地黎講都係唔公平的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2010-07-21
引用第9樓freezefox2010-07-16 12:13發表的“”:
根本好多呢類擺到明一明係要黎劏遊客既所謂店鋪啦。土瓜環個幾間,直頭好似神秘組織咁,平時係唔會比街客入去架,只會比D大陸團入去,入左就好難出番黎,明劏!
九展宜家都闢左成層出黎做呢D 野,個佈局超攪野,一條扶手電梯上左去之後,你咪駛旨意可以返落黎。我上次「唔小心」上左去,淨係半行半跑咁要落番黎都行成十幾分鐘。好似入左迷宮陣咁………擺明係困你係入面唔買野唔比走個款………
.......

我曾經因為分析合和既資產去過喱度....

我去果時...佢直程有幾間玻璃房困住D遊客聽TALK...好似上堂咁...

賣D野無牌子話係名牌...舊款話係新款...
D SALES大部份都係內地人...全場簡體字+普通話

見住咁多內地人慘成水魚真係好難忘.....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2010-07-21
引用第79樓艾云2010-07-21 01:35發表的“”:
我曾經因為分析合和既資產去過喱度....
我去果時...佢直程有幾間玻璃房困住D遊客聽TALK...好似上堂咁...
.......

我都見。

將心比已,自己去旅行若然受到D 咁既對待,都咪話唔慘。

離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2010-07-21
引用第77樓Erikson2010-07-20 23:24發表的“”:

最主要原因係一個包銷問題

好多時去泰國/台灣999或者1XXX,
你唔係認為來回機票加幾日酒店加幾餐飯可以千零蚊搞掂呀?
無錯係搞唔掂,旅行社要蝕既

旅行社唔係每一個團,每一個客都要賺既,有時賺頭蝕尾
就好似以上CASE,旅行社明知要蝕既都要搞,因為D機票呀酒店房呀
人地係每一段時間俾一批你,

如果旺季你就要好多好多,淡季你就唔要,人地下次旺季俾條毛你
所以有D旅行團,擺明旅行社蝕錢既,有乜咁出奇?????
[ 本文被jimmy在2010-07-21 10:54重新編輯 ]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2010-07-21
引用第81樓jimmy2010-07-21 10:38發表的“”:
最主要原因係一個包銷問題
好多時去泰國/台灣999或者1XXX,
你唔係認為來回機票加幾日酒店加幾餐飯可以千零蚊搞掂呀?
.......

即係 12個月平均拉勻黎計囉
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2010-07-21
引用第82樓廢托2010-07-21 10:47發表的“”:
即係 12個月平均拉勻黎計囉

無錯,賺旺季,蝕淡季
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2010-07-21
引用第83樓jimmy2010-07-21 10:52發表的“”:
無錯,賺旺季,蝕淡季

你好似好熟行情咁喎………

離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2010-07-21
引用第84樓freezefox2010-07-21 11:19發表的“”:
你好似好熟行情咁喎………

呢D好似常識黎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2010-07-21
引用第85樓jimmy2010-07-21 11:24發表的“”:
呢D好似常識黎 [表情]

你D 「常識」既定義都好闊下………

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2010-07-21
阿珍非害群之馬,該檢討「害馬之群」

香港女導遊威嚇旅客購物的片段在內地熱播,國家旅遊局發出赴港旅遊服務警示,香港旅遊界像是做了虧心事似的,又開集思會,又說要嚴懲「惡導遊阿珍」,指她是「害群之馬」。而阿珍也被嚇得至今不敢現身。

然而,且問一句:這種導遊逼旅客購物的事件,有沒有在其他地區來港的旅遊團中出現?而為甚麼在大陸來港的旅遊團中一再發生?事情的真相很清楚:阿珍不是害群之馬,相反,是她與許多肇事的旅行社及導遊,接待了一批批「害馬之群」。

正如旅發局主席田北俊所說,零團費是內地旅遊團出問題的主因。零團費或低團費,是世界各地來港旅遊團「絕無」而只是內地來港旅遊團「僅有」的現象。現在儘管逼購物的事件頻頻發生,阿珍罵旅客的片段熱播,內地大部份的來港旅遊團仍定價在低過成本的 2,000人民幣或以下。為甚麼會有此現象?

其一,是因為大部份來港旅遊團,並不那麼熱中香港的景點。他們來港的主要目的是購物。香港的物價即使稍貴,但極少假劣貨。在大陸假劣貨氾濫的購物環境下,來港購物絕對有保證。其二,既是購物為主,許多人出手也夠大,即使香港的旅行社抽取 5%到 7%的購物佣金,也足夠支付內地旅遊團的消費,於是助長了零團費和低團費的產生。其三,內地許多人貪便宜參加了這種低價團,享受交通、住宿、食用,卻不肯購物,於是連番出現這種導遊逼購物的事件。

問題是一、香港的旅行社要不要接這種低團費的旅遊團?二、內地搞這種低團費的旅遊團,有沒有註明團友必須購物?三、若團友堅持不購物,香港的旅行社及導遊可以怎麼辦?

一的答案是:你不接這種團自有別的旅行社去接。二的答案是:絕大部份的低團費旅遊團,都有提及團友必須購物,有的還申明每人必須購物 3,000港元或以上。三的答案是:為了減低風險,旅行社常把這種低團費的旅遊團承包給一些導遊,這類導遊又大部份是內地來港的新移民,因為只有他們才懂得怎樣去炮製、可以怎樣去罵那些貪便宜又不肯購物的大陸同胞。出身於香港的導遊怎麼罵得出口?

我們看那段阿珍罵旅客片段,不要忽略一件事,就是為甚麼她罵了 7分鐘,居然整個旅遊團鴉雀無聲。要是換了其他地區來港的旅遊團,只要罵他們兩句就必有人起來回罵了。為甚麼?答案就是這些團友自知理虧。

因此,這個團費只有一千多人民幣的旅遊團,即使沒有明文規定必須消費多少錢,事實上他們都是知道這種潛規則的。但他們就是不消費,導遊又豈奈我何?

全團 27人,只消費 13,000元,若阿珍包這個團來做,她真是血本無歸了。除了罵「現在是你們欠着我,不是我欠着你」,她能夠怎麼樣?許多媒體引她罵的那句:「你這輩子不還,下輩子還是要還出來」,指為惡毒,其實這句話只能表示她的無奈,也就是這輩子肯定追不回這些潛規則的欠債了,只能寄望於虛無飄渺的下輩子。說出這句話真是可憐。

香港旅遊業界和旅遊官員紛紛指摘阿珍是害群之馬,卻不去指摘阿珍所帶的團是「害馬之群」。業界紛說要檢討甚麼旅遊守則,要向內地旅客道歉,向國家旅遊局解釋,卻不敢直指發生這種事的底因,正是內地組低價團、以潛規則要團友消費,而許多內地人貪便宜卻不守潛規則帶來的。國家旅遊局發出赴港旅遊警示,卻對內地許多景點更粗暴的強迫消費視若無睹。香港業界在大陸媒體與官方的斥責聲中只會妄自菲薄,卻從來不對香港旅客在內地旅遊所遭到的種種粗暴對待吭半句,這難道就是我們在「一國」之下必須的忍氣吞聲嗎?

香港是奉行明規則的。內地把低團費+非明文規定購物的潛規則加諸香港旅遊業,香港業界為了生意也接受了。但大陸的「害馬之群」來港卻忽然不守潛規則改玩明規則了,於是把阿珍等導遊殺個措手不及。香港旅遊業本是健全的,要檢討的,是大陸旅遊潛規則沾污了我們的旅遊業。因此,檢討的重點應是,旅遊界要不要再玩這種潛規則?

文:李怡

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100721&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=14261268&cat_id=32&coln_id=93
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2010-07-21
引用第76樓jimmy2010-07-20 16:32發表的“”:
老實講,香港出左呢單野係香港唔啱,但一單咁既野大陸就出旅遊警示
咁全世界咪每日每分每秒都要對大陸出旅遊警示?? [表情] [表情]

陶才子話共產黨警告曾班子呢兩年要醒醒定定
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2010-07-21
引用第88樓三郎2010-07-21 17:21發表的“”:
陶才子話共產黨警告曾班子呢兩年要醒醒定定 [表情]

佢地做乜要警告曾班子呀?乜香港係曾班子既咩??