• 29167閱讀
  • 1240回復

[攝影]新手學影相 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2010-07-27
引用第71樓Long_WFU2010-07-27 13:00發表的“”:
係囉..d90出左兩年都熱賣 [表情]
550D同500D好似無乜分別...淨係up左個錄影..right??呢方面又唔太注重 [表情] [表情]
.......

若然你係有心玩落去既,仲咁肯定日後會繼續換鏡既,咁唔好買NX5 個D 囉。直接買單反啦。

550D 應該唔止係多左錄影咁少野,其他方面都強過500D 一級。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線loklok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2010-07-27
500D同550D主要分別係:
1. 像素
2. 高清拍片
3. 對焦系統
4. 連拍速度
5. MON像素
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2010-07-27
橫掂有個topic開左我都想問下

我本身都想買單反 但係本身自己又對影相呢樣野無咩研究
加上屋企部DC又壞壞地 點都要買番一部方便d攜帶既相機
所以考慮買一部prosumer先
G11會唔會係一個好選擇 定係索性買一部DC一部單反
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2010-07-27
引用第77樓隨風2010-07-27 16:09發表的“”:
橫掂有個topic開左我都想問下 [表情]
.......

好多玩單反既人都同時擁有一部DC 的。

離線avsquare_11
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2010-07-27
引用第77樓隨風2010-07-27 16:09發表的“”:
橫掂有個topic開左我都想問下 [表情]
.......

都係果句, 你budget預幾多
要睇下自己有無心機玩單反
如果用DC影都夠既, 買部靚D既DC吧

最近無留意靚DC機,
之前睇開靚既DC, LX3, S90 (out未?)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2010-07-27
若然買prosumer,咁不如買EVIL咪仲好。

離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2010-07-27
引用第78樓freezefox2010-07-27 16:12發表的“”:
好多玩單反既人都同時擁有一部DC 的。

其實我都係傾向買一部dc一部單反

但係有朋友話其實可以買部prosumer先
又方便d 又可以睇下自己係咪真係對影相有興趣咁
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2010-07-27
prosumer通常都係徙錢,問frd借黎玩兩日實際d
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2010-07-27
引用第82樓阿童木2010-07-27 16:22發表的“”:
prosumer通常都係徙錢,問frd借黎玩兩日實際d [表情]

我買單反之前咪就係買左部PROSUMER 囉………

真係哂錢。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2010-07-27
引用第81樓隨風2010-07-27 16:18發表的“”:
其實我都係傾向買一部dc一部單反
但係有朋友話其實可以買部prosumer先
又方便d 又可以睇下自己係咪真係對影相有興趣咁

我個陣都係咁諗的!

但事實證明我係錯左囉!

離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2010-07-27
引用第80樓freezefox2010-07-27 16:18發表的“”:
若然買prosumer,咁不如買EVIL咪仲好。

我剩係知EVIL無單反既反光鏡
但兩種既分別唔係太清楚 可唔可以講解下

引用第82樓阿童木2010-07-27 16:22發表的“”:
prosumer通常都係徙錢,問frd借黎玩兩日實際d [表情]

點解話prosumer通常都係徙錢既
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2010-07-27
引用第83樓freezefox2010-07-27 16:25發表的“”:
我買單反之前咪就係買左部PROSUMER 囉………
.......

我用左2星期prosumer,影完夜景後即賣,多noise到暈(可能我部野渣),之後買左單反,雖然都係2手
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2010-07-27
引用第85樓隨風2010-07-27 16:27發表的“”:
點解話prosumer通常都係徙錢既 [表情]

高不成,低不就。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2010-07-27
引用第86樓阿童木2010-07-27 16:28發表的“”:
我用左2星期prosumer,影完夜景後即賣,多noise到暈(可能我部野渣),之後買左單反,雖然都係2手 [表情]

我個個年代買 PROSUMER 都仲勉強有一個理由:差價!

個陣相差都有成倍價錢。

但今時今日,連呢個理由都無埋,咁仲買PROSUMER 黎做咩?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2010-07-27
引用第85樓隨風2010-07-27 16:27發表的“”:
我剩係知EVIL無單反既反光鏡
但兩種既分別唔係太清楚 可唔可以講解下
點解話prosumer通常都係徙錢既 [表情]

EVIL 同單反最大既分別就係無左反光鏡箱。所以體積細好多。所以擁有DC 輕便既優點。呢個係單反所無既。

但一般而言,EVIL 既感光元件仍然比單反細,所以理論上,相既質素同埋抗嘈能力仍然係比單反差少少。

即係話,輕便方便計,佢好過單反,差過DC;便成象質素計,佢差過單反,好過DC。佢既銷售策略就係,既DC 有既輕便,又有接近單反既質素既相機。所以佢既銷售對象主要係想由DC 升級,但又唔想咩住舊大牛龜周圍走既用家。

呢類相機既玩味性比較高。

PROSUMER 哂錢既原因就係,兩頭唔到岸………仲係用緊DC 既CCD 感光元件。只有DC 既質素,但收我單反既錢喎……又無擴充機能既可能。EVIL 都話可以換下鏡頭哎。