• 9191閱讀
  • 128回復

[意見]研討:好友論壇引入廣告的可能性 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2010-08-13
引用第59樓三郎2010-08-13 20:13發表的“”:
[表情] 點解會覺得yahoo制?

我地係香港最大的 yff 討論區~
令好多香港 yff 的玩家有聚腳點~
我地的存在變相令 yff 多左人玩,相反亦然...
再者,幾千蚊,對佢地黎講係好少錢~
當係比佢o係我地度落廣告都得~

再唔係,可以叫 yahoo sponsor 我地的 web hosting server 亦得~
佢地係本地最大的serach engine 呀~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2010-08-13
最重要係似乎大家冇咩意欲大搞R廣告~
咁主力搵一d高成數的target...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2010-08-13
引用第60樓liuming2010-08-13 23:08發表的“”:
我地係香港最大的 yff 討論區~
令好多香港 yff 的玩家有聚腳點~
.......

都有POINT呀~~試下冇壞啫~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2010-08-13
引用第62樓麻凡2010-08-13 23:29發表的“”:
都有POINT呀~~試下冇壞啫~~ [表情]

有冇好友可以寫篇靚仔英文信ar??
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2010-08-13
之前仲仔(好似)都好似做過類似既野...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2010-08-13
引用第63樓liuming2010-08-13 23:31發表的“”:
有冇好友可以寫篇靚仔英文信ar?? [表情] [表情] [表情]

首先要知道點樣問, 搵D熟行情又熟好友的人, 夾手夾腳商量先啦~
先草擬左要點寫, 內容要有D乜, 要問清楚D乜....靚仔英文信反而係其次,
好友大把英文叻過中文的人~~~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2010-08-13
引用第65樓麻凡2010-08-13 23:46發表的“”:
首先要知道點樣問, 搵D熟行情又熟好友的人, 夾手夾腳商量先啦~
先草擬左要點寫, 內容要有D乜, 要問清楚D乜....靚仔英文信反而係其次,
好友大把英文叻過中文的人~~~~[表情]

點樣敲門,搵咩人成數會高 d...
呢方面我有可能問 fd 問到...

至於內容寫 d 咩,其實將心比己就得~
假如你係 yahoo 的 mkt,你會想知d咩?
照計其實唔難諗......
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2010-08-14
Agree to include advertisements to support the financial problem of our forum. Many blogs and personal homepages also have these kinds of stuffs. This is the trend.

My concern is, if ads are included, we needa ensure that these ads are free from pop-ups, i.e. they will open a new windows only if we click them.
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2010-08-14
引用第67樓kylau2010-08-14 09:28發表的“”:
Agree to include advertisements to support the financial problem of our forum. Many blogs and personal homepages also have these kinds of stuffs. This is the trend.
My concern is, if ads are included, we needa ensure that these ads are free from pop-ups, i.e. they will open a new windows only if we click them.

網上的廣告有好多種~
popup ad 只係其中一種~
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2010-08-16
引用第66樓liuming2010-08-13 23:54發表的“”:
點樣敲門,搵咩人成數會高 d...
呢方面我有可能問 fd 問到...
.......

我覺得信都係次要... 因為信只係show 我地既誠意je
我諗, yahoo 果邊d 人都唔會直接cotact 我地, 最多都係書信來往...
所以, 如果係要搵yahoo, 寫份proposal都應該幾有需要..

要人sponsor.. 咁當然都係主打promo 自己..
會員人數, 人流量, 吸引性(i.e. 全港最大既YFF platform, 有幾多人流同post 係果版出現)~
呢d 市場調查唔少得~

之後, 就係條"橋"...
名義我地係想佢sponsor, 但實際上都算係一種合作...
因為我地登yahoo 既廣告既時候, 亦其實可能吸引到論壇既會員去玩YFF~
我覺得要提高成數, 呢點好重要!!

另外, 都可以講下我地YFF 討論區有乜優勝之處~
同埋, 我地有人管理討論區, 一直秩序良好, 而且亦都有唔少頭幾多名既玩家聚腳咁....

最後... 我諗都要講埋, 我地打算點俾yahoo 賣廣告??
例如: 論壇首頁置Banner, 或每區再有d link, 同時又或者係YFF區 加專係去YFF 既link + banner
為表誠意, 呢d 初步方案唔少得~

基本上.. 我諗都係寄去佢MKT team......
佢部門應該會有人處理呢d 信....
所以, 如果淨係信.. 我反而覺得成數無咁大tim....

(btw, 純粹個人意見... 因為小弟都無經驗.......希望盡量幫到d 乜就乜~~)
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2010-08-16
引用第69樓tl91892010-08-16 02:12發表的“”:
我覺得信都係次要... 因為信只係show 我地既誠意je
我諗, yahoo 果邊d 人都唔會直接cotact 我地, 最多都係書信來往...
所以, 如果係要搵yahoo, 寫份proposal都應該幾有需要..
.......

要人sponsor.. 咁當然都係主打promo 自己..
會員人數, 人流量, 吸引性(i.e. 全港最大既YFF platform, 有幾多人流同post 係果版出現)~
呢d 市場調查唔少得~

==> 呢方面要桶少比資料~

之後, 就係條"橋"...
名義我地係想佢sponsor, 但實際上都算係一種合作...
因為我地登yahoo 既廣告既時候, 亦其實可能吸引到論壇既會員去玩YFF~
我覺得要提高成數, 呢點好重要!!

另外, 都可以講下我地YFF 討論區有乜優勝之處~
同埋, 我地有人管理討論區, 一直秩序良好, 而且亦都有唔少頭幾多名既玩家聚腳咁....

最後... 我諗都要講埋, 我地打算點俾yahoo 賣廣告??
例如: 論壇首頁置Banner, 或每區再有d link, 同時又或者係YFF區 加專係去YFF 既link + banner
為表誠意, 呢d 初步方案唔少得~

==>呢一part,壇主/總版們/大家可以傾下想點...
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2010-08-17
其實可唔可以好似facebook d group咁?
我見有d group可以多人到吸引到其他贊助商既支助
跟住又可以送下波衫咁...其實真係雙嬴

不過講就易,做就好難
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2010-08-19
對於網站的分析,原來 Google 已經提供緊免費分析服務...
http://www.google.com/analytics/

至於得出黎的數據代表d咩,可以睇o下下面個網...
http://playpcesor.blogspot.com/2008/04/google-analytics.html

同埋,我發現用 serach engine 原來係好難 serach 到好友 forum...
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2010-08-19
如果google果個程序上簡單既,不如攪左果個先啦~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2010-08-19
引用第73樓迪神2010-08-19 12:05發表的“”:
如果google果個程序上簡單既,不如攪左果個先啦~ [表情]

我有諗過我去搞...
但我好似唔係好o岩身份...

桶少會唔會幫到手做呢part??
佢o係呢個post都冇出現過...