• 10371閱讀
  • 314回復

[意見]有關球壇新聞一個被lock o既post [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2010-09-02
宜家個討論重點只係需唔需要係新聞版保留呢個25人名單TOPIC。

無必要又話將YFF 個個點點點,只會將簡單既事情複雜化。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2010-09-02
平情而論,呢類甚麼25人名單之類既「新聞」,算唔算新聞?有冇「新聞」既討論價值?

算!咁咪係新聞版照出囉,唔需要理YFF 版有冇。

唔算!又或者無作為新聞既討論價值,咁YFF 版有就夠,唔駛再係新聞版又出一個。情況同之前討論球壇新聞同球迷講場既分野一樣之咪。「C7 是一個偉大的食家」,唔係「新聞」,所以放去講場到比大家討論。就係咁解者。唔需要諗得咁複雜。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2010-09-02
舉例,某某球員受傷,好多時你會見到新聞版又出TOPIC,資訊版又有人出TOPIC。我覺得兩者並存無所謂。

但某某球員係某一場波停賽無得出場,你都唔會係新聞版出個TOPIC 黎討論掛。因為都無新聞價值,無野好討論。係D 人關心佢有冇得出場先會係資訊版開個TOPIC 黎講既者。

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2010-09-02
引用第17樓freezefox2010-09-02 18:56發表的“”:
舉例,某某球員受傷,好多時你會見到新聞版又出TOPIC,資訊版又有人出TOPIC。我覺得兩者並存無所謂。
但某某球員係某一場波停賽無得出場,你都唔會係新聞版出個TOPIC 黎討論掛。因為都無新聞價值,無野好討論。係D 人關心佢有冇得出場先會係資訊版開個TOPIC 黎講既者。

未必唔會

睇下係邊個球員邊場賽事者

例如話美斯冇得踢歐聯決賽咁

咁都一定有好多人係新聞版討論各方面既野,例如無左美斯既戰術會係點
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-09-02
引用第18樓OldSosad2010-09-02 19:00發表的“”:
未必唔會
睇下係邊個球員邊場賽事者
.......

所以關鍵咪係係「新聞價值」四個字上面囉。

你唔會有興趣討論狼隊某個球員係今個星期有冇得出場係話?

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-09-02
引用第19樓freezefox2010-09-02 19:02發表的“”:
所以關鍵咪係係「新聞價值」四個字上面囉。
.......

咁你認為今次個topic有冇新聞價值?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-09-02
引用第20樓OldSosad2010-09-02 19:13發表的“”:
咁你認為今次個topic有冇新聞價值?

你問我?

我個人就覺得無。呢個係我個人既睇法!

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-09-02
引用第8樓tc221802-09-2010 18:39發表的“”:
0甘又各有需要既~
新聞post會沉得快﹐難search
資訊區又唔係個個睇
所以兩邊各自有一個post﹐其實無咩問題丫
.......

其實唔會差唔多....基本上都係名單.....內容唔會唔同架啵

之後討論既野就會唔同...但係如果兩邊都有...咁咪變左唔知去邊討論
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-09-02
引用第7樓freezefox02-09-2010 18:36發表的“”:
YFF係先開個個。有咩理由先開個個讓路比後開個個?

新聞版開既樓主都話del左佢....我del之前都去左睇下邊個開先

我見資訊版開先咁我咪del左呢個佢....

呢個曼城post同果邊無分別....所以就一貫d...鎖左呢個佢
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-09-02
引用第12樓丹尼屎02-09-2010 18:45發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
如果你移左咪要開番個討論 topic [表情] [表情] [表情]
.......

根本球聞版都會有人討論YFF
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2010-09-02
引用第16樓freezefox02-09-2010 18:51發表的“”:
平情而論,呢類甚麼25人名單之類既「新聞」,算唔算新聞?有冇「新聞」既討論價值?
算!咁咪係新聞版照出囉,唔需要理YFF 版有冇。
.......

但係兩邊重覆既話會有啲浪費論壇資源吧
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2010-09-02
引用第3樓Gabriel2010-09-02 18:01發表的“”:
其實個內容純粹係曼城25人名單既資料,同資訊區果度係完全重覆,理應我應該del左佢添。
再早前icemanbergkamp post左個同資訊區一樣既post,原意係集中貼關於英超球隊名單既...
.......

我唔會
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2010-09-02
引用第24樓Gabriel2010-09-02 19:37發表的“”:
根本球聞版都會有人討論YFF [表情]

其實我地只係提供平台比人討論,既然平台已經存在,大家討論既習慣同取向我地控制唔到亦唔需要控制。

離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2010-09-02
同埋基於集中討論同埋避免有重覆帖子既關係

其實 gabrial 兄憂慮基於呢兩個理由,同埋我都同意呢個睇法
我開呢個 topic 最主要係因為之前無見到一個集中嘅 topic 黎討論呢樣野
同埋覺得以後如果有需要可以大家都可以較快 refer 返呢個 topic (因為新聞區流動性都幾大)
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2010-09-02
又唔係個個都會入資訊區

你哋有玩嘅經常會入,冇玩嘅眼尾都唔會望