• 6701閱讀
  • 53回復

asso一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2010-09-12
引用第12樓CKL2010-09-12 15:59發表的“”:
間間都有關係架應該
space>>hku
poly>>hkcc
city>>cccu
.......

我之前報 hkuspace 佢有介紹過 d 人升番上 u 既比例

升 poly 佔既比例最大~ 升 hku 既比例其實都好細
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2010-09-12
引用第15樓丹尼屎2010-09-12 16:08發表的“”:
我之前報 hkuspace 佢有介紹過 d 人升番上 u 既比例
升 poly 佔既比例最大~ 升 hku 既比例其實都好細 [表情]

因為根本係poly同city有最多位係比non jupas玩

hku得好少科比non jupas apply
所以asso升hku比例咪細囉
但以asso升到hku計,有幾大部分o既人都係space上黎
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2010-09-12
引用第16樓CKL2010-09-12 16:12發表的“”:
因為根本係poly同city有最多位係比non jupas玩
hku得好少科比non jupas apply
所以asso升hku比例咪細囉
.......

咁我唔知了
離線vincent
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2010-09-12
小弟space緊
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-09-12
引用第12樓CKL2010-09-12 15:59發表的“”:
間間都有關係架應該
space>>hku
poly>>hkcc
city>>cccu
.......

6901收好高嫁喎
離線vincent
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-09-12
引用第19樓英俊2010-09-12 21:05發表的“”:
6901收好高嫁喎 [表情]

講緊non-jupas姐
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-09-12
引用第20樓vincent2010-09-12 21:15發表的“”:
講緊non-jupas姐 [表情]

如果有d人成績唔係咁好又想入6901...不如直接入space...
離線vincent
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-09-12
引用第21樓英俊2010-09-12 22:38發表的“”:
如果有d人成績唔係咁好又想入6901...不如直接入space... [表情]

浪費一年入到好degree
睇下點取捨
離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-09-12
引用第14樓CKL2010-09-12 16:03發表的“”:
仲有hkcc個9x%升學率係出名流的 [表情]

top up
sf
ugc
多至少
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-09-13
我係今年cccu ABA--> cityu BBA (Ugc funded)

唔係刻意踩hku space..不過... 佢真係好多野都廢廢地...除非你揀Arts 果d 讀la..
唔係升U 既機會唔大(除非你一心一意報top up degree(je 係非本地學位))
同埋 HKU space 係HKU 開.. 但無乜直接關係..

好多人都有錯覺覺得果間開/ 同校同program 名就易入返degree..
但其實.. asso 同degree 兩邊既department 係無直接關係..
以我為例, CCCU有商學部, City u 有商學院.. 但兩邊係獨立運作.. (兩邊既教授唔會特別有乜交流)

另外, HKU ... 我覺得係最唔理自既asso d 學生既一間..
asso 比較出名既係HKU space/HKCC/CCCU (排名不分先後)
但明顯地, HKCC 同CCCU 都會有傾向收番同校既學生..
就算唔係收自己, 都會收多D asso 既學生..
但HKU... 除左BA 同BS 之外..... 真係無乜asso 升到degree 既cases.. (or 冰山一角)

但倒翻轉HKU 一樣會收HKCC / CCCU 既學生..機會率同佢HKU space差唔多..

所以要揀asso, HKCC 同CCCU 會好d~
同埋計師資或學d 野既實用性呢..HKCC 同CCCU 都係好過HKU space(唔計arts)

P.S. 多少少個人經歷:
我讀過CCCU ABA 既.. 我而家上返去City U BBA.. 覺得佢d 野都幾似.. 亦唔係難好多..
有d asso既野會教得仲深d
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2010-09-13
引用第24樓tl91892010-09-13 01:41發表的“”:
我係今年cccu ABA--> cityu BBA (Ugc funded)
唔係刻意踩hku space..不過... 佢真係好多野都廢廢地...除非你揀Arts 果d 讀la..
唔係升U 既機會唔大(除非你一心一意報top up degree(je 係非本地學位))
同埋 HKU space 係HKU 開.. 但無乜直接關係..
.......

樓上話hku space係for理科生讀

呢個又係唔係真呢?
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2010-09-13
引用第25樓英俊2010-09-13 01:53發表的“”:
樓上話hku space係for理科生讀
呢個又係唔係真呢?

理(pure science)+Arts
商千其唔好讀space
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2010-09-13
引用第26樓CKL2010-09-13 01:58發表的“”:
理(pure science)+Arts
商千其唔好讀space

讀space有唔少人都係上返6901

係咪5%?

同埋有邊d asso係收得好高?

同埋我聽到有個asso係20%入到ugc...呢個又係邊隻?
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2010-09-13
我讀緊果個prog 23%升番ugc funded degree..算係cccu黎講較高%了..
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2010-09-13
引用第24樓tl91892010-09-13 01:41發表的“”:
.......

你幫我打少好多字

btw,你話"好多人都有錯覺覺得果間開/ 同校同program 名就易入返degree.."
呢個唔係唔係錯覺咩
你下面都話"HKCC 同CCCU 都會有傾向收番同校既學生.."

再補充多少少,6901 non jupas真係有幾多hku space earth science升上黎(上年數據)
同埋space o既生活係好"中學生"的